Hyppää sisältöön

Onko rajat pantava kiinni koronaviruksen vuoksi? Yle tarkisti asiantuntijoilta neljä virusväitettä

Rajojen sulkeminen ei olisi vastaus koronaviruksen uhkaan, sanovat asiantuntijat.

Lämpöskannerilla tutkittiin matkustajien lämpöä Chisinaun lentoasemalla Moldovassa tiistaina 25.2. Kuva: Dumitru Doru / EPA

Koronaviruksen leviäminen on nostanut esiin käsityksiä siitä, että epidemian hillitseminen vaatii tiukkoja vastatoimia.

Jo Kiina reagoi tartuntatautiin eristämällä alueita. Nyt myös Italiassa on vaadittu rajoja kiinni (siirryt toiseen palveluun).

Mutta onko alueiden ja valtioiden rajojen sulkeminen keino ehkäistä viruksen eteneminen? Entä mistä virus onkaan alunperin peräisin?

1. väite: Epidemian pysäyttäminen vaatii rajojen sulkemista

– Taudin leviämistä ajatellen erityisen kattavat rajoitukset ovat kyseenalaisia, sanoo johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

– Silloin kun tauti havaitaan, on se yleensä jo ehtinyt levitä muualle eikä tehokasta rajaamista voi enää tehdä. Tällöin erilaisista kielloista voi seurata yhteiskunnan toimivuuden kannalta enemmän haittavaikutuksia kuin hyötyä, Sane jatkaa.

Myös Kiinassa, kun ihmiset sairastuivat koronavirukseen ja epidemia lähti liikkeelle, oltiin Wuhanissa tehtyjen rajausten kanssa jo myöhässä.

– Valtioiden rajojen sulkeminen olisi radikaalein keino. On vaikea nähdä, mitä se käytännössä tarkoittaisi, kun epidemian tilanne muuttuu jatkuvasti, sanoo THL:n johtava asiantuntija.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti on samalla kannalla.

– Jos kaikki linnoittautuvat kotiinsa kahdeksi viikoksi tai kuukaudeksi, niin siitä voi aiheutua muita, suurempiakin ongelmia kuin koronavirus, arvioi Vapalahti.

– On tärkeää, että varautumisessa säilytetään oikeat mittasuhteet, professori kiteyttää.

2. väite: Tartunnan saaneet voidaan tunnistaa kuumeseulonnoilla

Virologi Vapalahti huomauttaa, että rajoilla tehtävät tarkastukset eivät välttämättä tehoa.

– Lentokentillä lämpöseulonnassa ei ole aina voitu havaita viruksen kantajia.

Eräs Saksassa julkaistu esimerkki (siirryt toiseen palveluun) osoitti, että yhtään tapausta ei aluksi löytynyt, kun tutkittiin oireisesti tai erityisesti altistuneet matkustajat, kuvailee Vapalahti.

– Mutta kun geenimonistustestin avulla käytiin kaikki läpi, niin löytyi kaksi positiivista tapausta. Heillä ei ollut mitään päällepäin näkyviä riskitekijöitä tai oireita.

Suljettu kalatori Guangzhoussa Kiinassa 25. helmikuuta. Kuva: Alex Plavevski / EPA

Myös THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane pitää kuumeseulontojen käyttöä pitkälti näennäisenä toimena.

– Läpäistäkseen seulonnan riittää, että ihminen ei juuri kyseisellä hetkellä ole kuumeinen. Silti tauti voi kuitenkin ilmetä myöhemmin.

– Siksi me painotamme informaatiota, jotta jokainen osaa tarvittaessa kääntyä terveydenhuollon puoleen, korostaa Sane.

3. väite: Koronavirus on peräisin kiinalaisesta sotilaslaboratoriosta

Yhdysvaltalainen senaattori Tom Cotton on arvioinut Fox-kanavan haastattelussa, että koronavirus saattaa olla peräisin biologisia aseita valmistavasta laboratoriosta Wuhanissa. Keskustelussa koronaviruksesta kuultiin jo tammikuussa erilaisia salaliittoteorioita.

Kuitenkin yleisen arvion mukaan koronatartuntojen alkuperä on paikallinen eläintori, joka suljettiin jo epidemian aikaisessa vaiheessa.

Myös senaattori Cottonin näkemykseen on suhtauduttu epäillen. CNN-kanavan mukaan (siirryt toiseen palveluun) asiantuntijat ovat torjuneet Cottonin teorian biologisesta aseesta. Asiantuntijat pitävät kuitenkin mahdollisena, joskin hyvin epätodennäköisenä, että jollain laboratoriolla olisi jotain osuutta taudin leviämisen alkuvaiheisiin.

4. väite: Virus on lähtöisin eläimestä

Yle kysyi zoonoosivirologian professori Olli Vapalahdelta, onko koronaviruksen tyypistä nähtävissä se, että sen alkulähteenä eläinperäinen tartunta?

– Todennäköisin selitys on yleensä oikein. Mikään koronaviruksessa ei näytä siltä, että se olisi jonkun molekyylibiologin luomus, arvioi Vapalahti.

– Kaikki viruksen evoluutiossa sopii siihen, että se tulee lepakosta väli-isännän kautta ihmiseen. Muurahaiskäpy sopisi olemaan tässä väli-isäntä.

Voidaanko tällä perusteella siis sulkea pois se, että kyseessä olisi kiinalaisesta sotilaslaboratoriosta karannut tartunta?

Professori Vapalahti muistuttaa, että aiemmin sars-viruksen kulku sivettikissasta ihmiseen on tieteessä jo osoitettu.

– Näin on nyt käynyt uudestaan, kuten jo uumoiltiin. Tähän ei tarvita erityistä ihmisen toiminnasta lähtevää selitystä, eikä viruksen perimä mitenkään siihen viittaa, Vapalahti sanoo.

Voit keskustella aiheesta lauantai-iltaan klo 23:een asti. Luotatko viranomaisten kykyyn hillitä epidemiaa? Liikkuuko koronaviruksesta mielestäsi vääriä tietoja?

Lue lisää:

.
.