Hyppää sisältöön

Kokaiinipaketin maahantuonnista vankeutta – paketti löytyi penkin alta Kemin linja-autoasemalta

Miehen syyllisyyttä tuki hänen sormenjälkensä, joka löytyi yhden huumausainepaketin päällä olleesta foliosta.

Huumejutun näyttö ei ollut kiistaton. Arkistokuva, joka ei liity tapaukseen. Kuva: AOP

KEMI Rovaniemen hovioikeus on tuominnut irakilaistaustaisen miehen vankeuteen huumeiden maahantuonnista. Hovioikeuden mukaan mies oli tuonut Ruotsista Suomeen 208 grammaa kokaiinia yhdessä toisen miehen kanssa.

Tulli takavarikoi huumepaketin Kemin linja-autoaseman eteisen penkin alta elokuussa 2017. Samalla tulli otti kiinni toisen irakilaistaustaisen miehen, joka oli huume-erän maahan tuonut kuriiri.

Kuriirin valvojaksi syytetty mies kiisti syytteen.

Lapin käräjäoikeuden mukaan valvojia käytetään huumeiden maahantuonnissa silloin, kun kyseeessä on arvokas huumausaine-erä ja kuriiri on tehtävässään uusi. Valvojan tehtävänä on huolehtia, etteivät kuriiri ja huumeet katoa matkalla.

Valvoja ja kuriiri matkustavat yleensä erillään mutta kuitenkin lähekkäin.

Mies muutti määränpäätään kesken matkan

Syyttäjän mukaan kaksikko matkusti parin minuutin välein taksilla Haaparannalta Kemin linja-autoasemalle. Kuriiri meni edellä ja jäi kiinni.

Valvojaksi syytetty mies pyysi hieman ennen asemalle saapumista taksia viemään hänet jollekin keskustan kioskille. Mies otettiin kiinni useita viikkoja myöhemmin.

Lapin käräjäoikeus hylkäsi syytteen viime vuoden tammikuussa, koska kiistaton näyttö siitä, että syytetty olisi kuriirin valvoja, jäi vähäiseksi.

Syyttäjä valitti hovioikeuteen, joka puolestaan katsoi miehen syylliseksi törkeään huumausainerikokseen. Tuomioksi tuli kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta.

Ratkaiseva sormenjälki ja aiempi tuomio

Hovioikeus totesi, että miehen syyllisyyttä tukee vahvasti hänen sormenjälkensä, joka löytyi yhden huumausainepaketin päällä olleesta foliosta. Oikeus piti syytetyn kertomusta epämääräisenä, ja se myös muuttui matkan varrella.

Mies on aiemminkin tuomittu kokaiinin maahantuonnista.

Hovioikeus ei ollut yksimielinen ratkaisussaan, sillä yksi kolmesta hovioikeuden jäsenestä olisi hylännyt syytteen käräjäoikeuden tapaan.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Hovioikeuden ratkaisusta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen, mikäli ylin oikeusaste myöntää valitusluvan.