Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjien uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Tuomas Aslak Juuso – tällainen on Saamelaiskäräjien uusi hallitus

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Anni Koivisto ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Leo Aikio.

Enontekiöläinen Tuomas Aslak Juuso on toiminut viime kaudella 2016–2019 Saamelaiskäräjien toisena varapuheenjohtajana. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Tuomas Aslak Juuso on valittu Saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi kaudelle 2020–2023.

Enontekiöläinen Tuomas Aslak Juuso on toiminut viime kaudella 2016–2019 Saamelaiskäräjien toisena varapuheenjohtajana. 35-vuotias Ensimmäisen kerran Juuso valittiin Saamelaiskäräjille toimikaudelle 2008–2011.

Puheenjohtajavalinta suoritettiin suljettulla lippuäänestyksellä. Ehdokkaina olivat Tuomas Aslak Juuso ja inarilainen Anu Avaskari. Juuso voitti äänin 16–5.

Puheenjohtana aloittava Juuso on Yle Saamen vaalikoneessa luvannut edistää ja tukea muun muassa saamelaisten alkuperäiskansa- ja ihmisoikeuksia, perinteisiä elinkeinoja sekä saamelaisen kulttuurin ja kielen elinvoimaisuutta.

Saamelaiskäräjien ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Anni Koivisto. Koivisto on utsjokelainen sosiaalipoliittinen asiantuntija. Hän on Utsjoen kunnanvaltuuston ja -hallituksen jäsen.

Koivisto on luvannut puolustaa saamelaisten oikeuksia, pyrkiä löytämään ratkaisuja vaikeisiinkin ongelmiin, hoitaa yhteisiä asioita parhaansa mukaan ja ottaa selvää asioista ja perehtyä niihin tarkasti. Hän lupaa myös keskustella ihmisten kanssa ja jakaa tietoa siitä, millaisia asioita Saamelaiskäräjät on käsittelemässä. Koivisto on ensimmäisen kauden saamelaiskäräjäjäsen.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Leo Aikio. Aikio on inarilainen poromies ja Muddusjärven paliskunnan varaporoisäntä. Aikio on luvannut puolustaa saamelaisten perinteisiä elinkeinoja, edistää luonnon oikeuksia ja vastustaa Jäämeren rataa. Aikio on ensimmäisen kauden saamelaiskäräjäjäsen.

Ainakin neljä saamelaiskäräjien jäsentä kertoi ennen järjestäytymiskokousta olevansa valmiita alkamaan puheenjohtajaksi. He olivat inarilaiset Anu Avaskari ja Kari Kyrö, enontekiöläinen Tuomas Aslak Juuso ja utsjokelainen Anni Koivisto.

Saamelaiskäräjien hallituksen muut jäsenet kasudelle 2020–2023

Puheenjohtajiston lisäksi Saamelaiskäräjät valitsi järjestäytymiskokouksessaan hallituksen muut jäsenet. Hallitukseen valittiin Magreta Sara, Anne Nuorgam, Juha-Petteri Alakorva ja Veikko Feodoroff.

Inarin Lismasta kotoisin oleva Magreta Sara kuului hallitukseen myös edellisellä vaalikaudella. Hän on poromies ja Saamelaisen korkeakoulun lehtori. Sara ei ole antanut vaalilupauksia Yle Saamen vaalikoneessa. Sara on toisen kauden saamelaiskäräjäjäsen.

Anne Nuorgam on oikeustieteiden kandidaatti ja juristi Utsjoelta. Hän on YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin puheenjohtaja ja Vetsikon kalastusosakaskunnan puheenjohtaja. Nuorgam on luvannut edistää saamelaiselinkeinoja, yhteiskuntarauhaa ja saamelaissopimuksen voimaantuloa ja toimeenpanoa. Nuorgam on ollut saamelaiskäräjien jäsen vuodesta 2000 lähtien.

Juha-Petteri Alakorva on lihanleikkaaja Sodankylän Vuotsosta. Hän on luvannut olla parhaansa mukaan paikan päällä kokouksissa. Hän on ensimmäisen kauden saamelaiskäräjäjäsen.

Veikko Feodoroff on kotoisin Inarin Sevettijärveltä. Hän on poromies ja kolttien luottamusmies. Feodoroff on luvannut toimia saamelaisten perinteisten elinkeinojen suojan ja toimintaedellytysten parantamisen puolesta ja osallistua aktiivisesti Saamelaiskäräjien ja sen toimielimien toimintaan. Hän on lisäksi painottanut, että ei aio sekoittaa Saamelaiskäräjien ja kolttien kyläkokouksen rooleja. Feodoroff on toisen kauden saamelaiskäräjäjäsen.

Viime syksynä vaaleilla valittu uusi Saamelaiskäräjät kokoontui torstaina 27.2. järjestäytymiskokoukseensa saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen Inariin. Kaksipäiväinen kokous jatkuu tänään perjantaina 28.2.

.
.