1. yle.fi
  2. Uutiset

Tyhjästä kauppakeskuksesta tulee koko kaupungin taidetila Hämeenlinnassa

Taidehankkeen takana on Kantolan viljasiilomuraalin tekijä.

julkiset tilat
Taidenäyttelyä rakennetaan kauppakeskukseen.
Kortteli2-tiloissa tehdään samaan aikaan remonttia ja kootaan ensimmäistä näyttelyä.Harri Oksanen / Yle

Vuonna 2016 perustettu Upeart-taidekollektiivi (siirryt toiseen palveluun)on alusta asti tehnyt töitä julkisen taiteen toteutumiseksi Suomessa, mutta myös ulkomailla. Hämeenlinnassa Upeartilla on työn alla entinen kauppakeskus Linna, jonka tiloja remontoidaan julkisen taiteen näyttämöksi. Kyseessä on valtava taidehanke, sillä tiloihin tulee monta kerrosta taiteelle.

Graffititaiteelle pyhitetty tila eli Kortteli2 kehittyy ja kasvaa pitkin vuotta, kun uudet näyttelyt ottavat keskuksen tiloja ja kerroksia haltuun kevään ja kesän aikana.

Taidekeskuksen ensimmäinen näyttely on Upeart-taidekollektiivin toteuttama näyttely Äiti kielsi, mut me ei kuunneltu. Näyttelyn toteutukseen on osallistunut kaksi taiteilijaryhmää ja yhdeksän yksilötaiteilijaa.

– Me tehdään avajaisnäyttely, joka käytännössä paisui niin isoksi, että se täyttää koko katutason ja usean eri tilan. Esille tulee useita eri teoksia, kertoo Upeartin taiteellinen johtaja Jorgos Fanaris.

Tiloissa nähdään kevään aikana muun muassa Hämeenlinnan Taidemuseon toteuttama näyttely ja kesällä toisen kerroksen valtaa Ars Hämeen kesänäyttely. Hämeenlinnan kaupunki koordinoi taidekeskukseen tulevia näyttelyitä.

– Kortteli2-taidekeskuksessa nähdään vuoden mittaan sisältöjä kuudelta eri toimijalta, joista iso osa on paikallisia. Me pyydetään tekijöitä ja yhdistyksiä, että taiteiljat tulisivat tekemään tänne omia juttuja. Kaikki kiinnostava tekeminen on tervetullutta tänne.

Hämeenlinna ja Upeart yhteistyössä

Upeart on Kantolan viljasiiloihin valmistuneen suuren muraalin takana.

– Muraali valmistui syksyllä 2017, ja me olemme suunnitelleet Hämeenlinnan kanssa uutta taidehanketta siitä asti, kertoo Upeartin Jorgos Fanaris.

Ison taidekeskittymän rakentaminen hämeenlinnalaiseen kauppakeskukseen on vaatinut paljon työtä sekä yhteistyökumppaneiden tukea.

Fanariksen mukaan Upeartin tavoitteena on tuoda taidetta lähelle ihmisiä ja antaa vaihtelua arkeen.

– Mitä elämä olisi ilman taidetta. Meille on tosi tärkeää tehdä julkisessa tilassa kaikille avointa, pääsymaksutonta, kiinnostavia elämyksiä tarjoavaa katsottavaa. Kyllä toivon, että tämä tuo kävijöille kokemuksia.

Tyhjään kaupunkitilaan syntynyt taidekeskus avautuu yleisölle Hämeenlinnan kävelykatu Reskalla 6. maaliskuuta.

Lue seuraavaksi