1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnot

Nainen maksaa asunnostaan keskimäärin 4 000 euroa enemmän kuin mies – tappiota kertyy sekä ostaessa että myytäessä

Kaksi eri tutkimusta päätyi samaan: Myydessään asuntoa naiset pyytävät alempaa hintaa kuin miehet. Ostaessaan naiset tinkivät vähemmän kuin miehet.

asunnot
Kerrostalon rappukäytävä.
Kahden eri tutkimuksen mukaan naiset tekevät keskimäärin miehiä epäedullisempia asuntokauppoja. Suurissa kaupoissa pienetkin erot merkitsevät euroina palljon. Henrietta Hassinen / Yle

Naiset tekevät keskimäärin huonompia asuntokauppoja kuin miehet. Tällaiseen tulokseen on päätynyt kaksi erillistä amerikkalaistutkimusta. Toinen (siirryt toiseen palveluun) on tehty tammikuussa ja toinen (siirryt toiseen palveluun) viime huhtikuussa.

Molemmissa tutkimuksissa on päädytty siihen, että asuntoa myydessään naiset asettavat hintapyynnön noin kaksi prosenttia alemmas kuin miehet vastaavanlaista asuntoa kaupitellessaan.

Sama toistuu asunnon ostossa. Naiset tinkivät ujommin ja maksavat siksi noin kaksi prosenttia enemmän kuin miehet.

Asuntorahoittaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus pitää tutkimukisa uskottavina ja niiden tutkimusaineistoa laadukkaana. Hän arvioi, että tulos on sovellettavissa myös Suomeen.

– Pidän näitä tutkimuksia uskottavina. Toki yhtä tarkkaa tutkimusta ei Suomesta ole. Naiset ovat keskimäärin hiukan turvallisuushakuisempia ja se voisi näkyä asuntomarkkinolla hinnoissa juuri näin.

Varovaisuudelle Brotherus viittaa siihen, että myydessään naiset haluavat varmistua, että asunto menee kaupaksi ja asettavat siksi hintapyynnön alemmaksi. Ostaessaan naiset eivät ole yhtä röyhkeitä tinkijöitä kuin miehet.

Hypon asuntomarkkinaraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tutkimuksissa käytettiin yli 52 miljoonan asuntokaupan tietoja ja seurattiin samojen asuntojen peräkkäisiä kauppoja.

Naiset myyvät saman asunnon kolme prosenttia edullisemmin miehelle kuin mies myy toiselle miehelle.

– Sen sijaan, jos nainen ostaa asunnon mieheltä, asunnosta maksetaan noin prosentti enemmän. Yhteensä naiset siis myyvät asunnon yli neljä prosenttia edullisemmin miehelle verrattuna miehen myydessä vastaavan asunnon naiselle, Brotherus selvittää.

Hiljaisilla markkinoilla helpompi vaikuttaa

Brotherus kuitenkin muistuttaa, että tinkimiselläkin on rajansa. Vilkkailla asuntomarkkinoilla ostajia löytyy, vaikka hinnat olisivat koviakin. Hiljaisina aikoina tinkimiselle on enemmän tilaa.

Suomessa asuntomarkkinat aaltoilevat paitsi yleisten suhdanteiden myös vuodenaikojen mukaan. Markkinat ovat kuumimmillaan maaliskuusta juhannukseen sekä elo-lokakuussa. Hiljaisinta on pimeimpänä aikana, marras-tammikuussa.

– Hiljaisina aikoina, kun tarjouksia ei tule paljon, neuvottelutiukkuus muodostuu isommaksi tekijäksi.

Valmistuva kerrostalo
Mitä hiljaisemmat ajat, sen enemmän neuvotteluvaraa on. Ismo Pekkarinen / AOP

Brotherus muistuttaa, että tinkiminen kannattaa myös uudiskohteissa.

– Parin viime vuoden aikana on havaittu, että tinkiminen uudiskohteissakin on mahdollista. Enää se ei koske vain asuntosijoittajien nippualennuksia.

Viime vuonna Vantaan Tikkurilassa korjausrakentaja tarjosi alennusta (siirryt toiseen palveluun) jopa itse.

Kolmen vuoden aikana asuntoja on valmistunut paljon ja rakentajat ovat tarkkoja, että asuntoja ei jää suuria määriä "taseeseen roikkumaan".

Varallisuuserojen perusta

Tutkimuksissa havaittu kahden prosentin ero sekä ostaessa että myytämäessä tarkoittaa lopulta pitkää penniä.

Suomessa tehdään asuntokauppoja keskimäärin noin 200 000 euron keskihinnalla. Kaksi prosenttia tästä on 4 000 euroa eli suunnilleen kahden kuukauden keskimääräistä käteen jäävää palkkaa vastaava summa.

Asunto on tavallisesti suomalaisten suurin varallisuuserä. Siksi erot asuntokaupoissa luovat pohjaa myös varallisuuseroille. Mitä useammat asuntokaupat elämän aikana tulee tehtyä, sen suuremmaksi ero kasvaa.

– Se voi tarkoittaa naisille jopa yhden vuoden nettopalkan menetystä, kun kaikki elämän aikanatehdyt asuntokaupat huomioidaan.

Brotheruksen mukaan Yhdysvaltojen tapaan myös Suomessa miehet ottavat keskimäärin suurempia lainoja asunnon hintaan nähden. Asuntomarkkinoilla se voi kannattaa taloudellisesti. Hän sanoo myös, että miehet tekevät huonompina aikoina naisia enemmän asuntokauppoja ja voivat siten päästä hyötymään matalammista ostohinnoista.

Toisen tutkimuksen tehnyt HCEO (siirryt toiseen palveluun) on tutkijoiden yhteistyöverkosto. Toisen selvityksen on tehnyt neljä tutkijaa Oklahoman ja Kansasin yliopistosta.

He viittavaat lisäksi muutaman vuoden takaiseen Italiassa tehtyyn tutkimukseen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan naiset maksavat lainoistaan muutamia prosentin kymmenyksiä kalliimpaa korkoa kuin miehet.

Lue seuraavaksi