Hyppää sisältöön

"Kuolemmeko kaikki tänne?" – Nämä kuvat kertovat pakolaisten ahdingosta Syyrian Idlibissä

Lähes 600 000 lasta on paennut kodeistaan viime kuukausina Syyriassa.

Syyrialainen pakolaisperhe asuu maanalaisessa kalliosuojassa Taltounan kylässä, 17 kilometrin päässä Idlibin kaupungista. Kuva: Yahya Nemah / EPA

Pommi toisensa jälkeen iskeytyy kouluihin, sairaaloihin, lastentarhoihin.

– Tytöt olivat kauhuissaan. He pitelivät toisiaan ja alkoivat itkeä. He sanoivat, että tämä on viimeinen turvallinen paikka sen jälkeen kun he olivat paenneet niin monta kertaa. Minne menisimme? Onko tämä paikka, jossa kaikki kuolemme, he kysyivät.

Näin kertoi Idlibin kaupungin orpokoti numero yhden työntekijä BBC:n haastattelussa lähelle osuneista pommituksista.

Syyriassa on käynnissä koko yhdeksänvuotisen sisällissodan pahin siviilien joukkopako. YK:n mukaan lähes 950 000 ihmistä on paennut Idlibin alueella kodeistaan sitten joulukuun alun. Yli puoli miljoonaa pakolaisista on lapsia.

Monet perheet ovat paenneet jo kolme tai neljä kertaa.

Vastikään pystytetty pakolaisleiri Maarrat Misrinissä Idlibin alueella. Kuva: Aref Tammawi / AFP

– Idlibin ankarien talviolojen keskellä näemme ihmisiä loukussa, eristyksissä ja pian ilman mahdollisuuksia selviytyä. Tämä on täysin mahdotonta hyväksyä, sanoi Punaisen ristin kansainvälisen komitean ICRC:n Lähi-idän johtaja Fabrizio Carboni.

Jo tähän mennessä useita lapsia on kuollut kylmyyteen.

Syyrialaispoika istuu Saramadan kaupungin hautausmaalla Idlibissä. Kuva: Aaref Watad / AFP

Syyrian armeijan ja sen liittolaisten iskuissa kuolee jatkuvasti siviilejä. Viimeksi tiistaina kerrottiin iskuista kouluihin ja sairaaloihin Idlibin kaupungissa. Iskuissa kuoli useita lapsia. Monet pakolaisperheet ovat paenneet myös koulujen tiloihin.

Viime viikolla YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet sanoi, että Syyrian hallinto ja sen liittolainen Venäjä ottavat tahallaan kohteikseen siviilit.

– Mikään suoja ei ole nyt turvallinen. Kun hallinnon hyökkäys jatkuu ja ihmisten on pakko paeta pienempiin ja pienempiin tiloihin, pelkään että yhä enemmän ihmisiä kuolee, Bachelet sanoi.

Paikallisten mukaan yhdeksän perhettä, joissa on yhteensä 38 lasta, asuu kalliosuojissa Taltounan kylässä. Kuva: Yahya Nemah / EPA
Kalliosuojassa asuvat perheet ovat paenneet Idlibin kaupungin itäpuolelta ja Aleppon kaupungin länsipuolelta. Kuva: Yahya Nemah / EPA
Syyrialaissiviilejä maahan kaivetun pommisuojan sisäänkäynnillä Taltounan kylässä Idlibissä. Kuva: Aref Tammawi / AFP

Turkki on sulkenut Syyrian-vastaisen rajansa pakolaisilta. Kun Syyrian armeija lähestyy, pakolaisilla ei ole enää mitään paikkaa mihin mennä.

Idlibistä pois pyrkivien siviilien autojono kohtasi vastakkaiseen suuntaan pyrkivän Turkin armeijan yksikön Kafr Lusinissa. Kuva: Ahmad Al-Atrash / AFP