Helsinki nostanut valmiutta koronaviruksen vuoksi – Johtajalääkäri: Potilaat erillisiin yksiköihin ja tarvittaessa kotikaranteeniin

Apulaispormestari Sanna Vesikansan mukaan henkilöstöä siirretään tarvittaessa kiireettömistä tehtävistä epidemian torjuntaan.

koronavirus
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Sanna Vesikansa.
Apulaispormestari Sanna Vesikansan mukaan Helsingissä on varauduttu koronaviruksen leviämiseen.Hanna Othman / Yle

Helsingissä on jo nostettu terveydenhuollon valmiutta koronaviruksen vuoksi. Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) kertoi Helsingin varautumisesta kaupunginvaltuustolle keskiviikkona.

Asia nousi esiin kaupunginvaltuuston kyselytunnilla, kun valtuutettu Terhi Koulumies (kok.) esitti koronavirusta koskevan kysymyksen.

Vesikansan mukaan viruksen leviämistä torjuttaisiin muun muassa keskittämällä tartunnan saaneet potilaat erillisiin yksiköihin ja määräämällä heitä tarvittaessa myös kotikaranteeniin.

Helsingin terveysasemien johtajalääkärin Timo Lukkarisen mukaan viranomaisten varautumiseen liittyvät tiedot ovat lähtökohtaisesti salaisia, minkä vuoksi yksityiskohtaisia varautumiseen liittyviä tietoja ei voida julkisesti käsitellä.

– Yleisellä tasolla voidaan todeta, että jos koronavirusepäilyjä tai sairastuneita olisi Helsingissä paljon, tartuntaepäilyjen ja sairastuneiden tutkimukset ja hoito keskitettäisiin tiettyihin toimipisteisiin ja pidettäisiin erillään muusta toiminnasta, Lukkarinen selventää.

Lukkarisen mukaan tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että tartuntaa epäilevät ohjattaisiin ottamaan puhelimitse yhteyttä tietyille terveysasemille.

– Sairaalatasoinen hoito toteutettaisiin sitten oireiden vakavuuden mukaan tietyillä vuodeosastoilla.

Hoitohenkilökuntaa siirrettäisiin kiireettömästä toiminnasta epidemian torjuntaan

Helsingin terveysasemien johtajalääkärin Timo Lukkarisen mukaan Helsingissä on varauduttu myös tilanteeseen, jossa yksin asuvia asukkaita jouduttaisiin laittamaan koronavirusepäilyn vuoksi karanteeniin tai eristykseen omaan kotiinsa.

– Tällöin heille järjestettäisiin lääke- ja ruokahuolto heidän omaan kotiinsa. Ei ole tarkoituksenmukaista, että tartunnan saaneet liikkuisivat ympäriinsä turhaan.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä on jo varauduttu siirtämään kiireettömästä toiminnasta epidemian torjuntaan.

– Terveydenhuollon henkilöstöä siirrettäisiin kiireettömästä palvelusta kiireellisten palvelujen ja esimerkiksi infektiosairauksien hoitoon, Lukkarinen kertoo.

Lukkarisen mukaan koko maata koskevaa kansallista varautumista toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön johdolla. Alueellinen varautuminen tapahtuu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) vetämänä.

– HUS ohjeistaa oman alueensa terveydenhuollon toimintaa mahdollisessa pandemiatilanteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta, toimii asiantuntijana ja tekee tilannearvioon perustuvia kansallisia varautumiseen liittyviä toimenpide-ehdotuksia. Matkustussuositukset ja mahdolliset rajoitukset antaa ulkoministeriö.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen toteaa, että minkäänlaiseen paniikkin ei ole syytä. Hänen mukaansa Helsingillä on jatkuvasti valmius mahdollisten erilaisten epidemioiden varalta.

– Nyt valmutta on nostettu koronaviruksen mahdollisen leviämisen vuoksi.

Lukkarinen muistuttaa, että vastaavia toimintamalleja sovellettiin onnistuneesti esimerkiksi sikainfluenssapandemiassa 2009–2010.

Lue myös: Suomalaisnainen saanut koronavirustartunnan Italiasta, kaksi altistunutta suomalaista eristyksissä kotonaan

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan