Mies haudan takaa antaa äänen Venäjän oppositiolle – Boris Nemtsovin murhasta viisi vuotta

Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa Venäjää vaaditaan selvittämään murhan tilaaja.

Boris Nemtsov
Oppisitiopoliitikko Boris Nemtosvin muotokuva.
Kukkia ja kynttilöitä tuodaan yhä oppisitiopoliitikko Boris Nemtsovin murhapaikalle. "Hän taisteli tulevaisuutemme puolesta", muotokuvan alla lukee.Grigori Vorobjov / Yle

MOSKOVA Räntäsade hakkaa muoviämpäreihin aseteltujen kukkakimppujen ja Boris Nemtsovin muotokuvien riviä Bolšoi Moskvoretskin sillalla.

Juuri tällä paikalla, aivan Kremlin läheisyydessä oppositiopoliitikko Nemtsov murhattiin tasan viisi vuotta sitten.

Siitä lähtien murhapaikalle on tuotu kukkia ja kynttilöitä, eikä yhden presidentti Vladimir Putinin kovaäänisimmän arvostelijan muistoa ole päästetty himmenemään.

Vapaaehtoiset valvovat murhapaikkaa ympärivuorokautisesti, mutta sekään ei ole aina estänyt omatekoisen muistomerkin poistamista tai muuta ilkivaltaa. Painostuksesta huolimatta muiston vaalimista jatketaan.

– Olen täällä vastustamassa poliittisia murhia. Jos nyky-Venäjällä liberaaleja poliittisia johtajia ei saa lahjottua tai pistettyä vankilaan, niin sitten heidät yksinkertaisesti tapetaan, muistomerkkiä vahtimaan tullut Arkadi Konikov sanoo märällä sillalla.

Mies seisoo silalla Moskovassa.
Vapaaehtoinen Arkadi Konikov vahtii Boris Nemtsovin muistomerkkiä Moskovan ydinkeskustassa.Grigori Vorobjov / Yle

Muistomarssista tullut opposition voimannäyttö

Presidentti Boris Jeltsinin suosikkina tunnettu Boris Nemtsov toimi pitkään Volgan seudulla sijaitsevan Nižni Novgorodin alueen nuorena ja dynaamisena kuvernöörinä ja sittemmin Venäjän ensimmäisenä varapääministerinä.

2000-luvulla Nemtsovista kasvoi Putinin johtaman Venäjän nykyhallinnon ankara kriitikko. Hän yhdisti Venäjän hajanaista oppositiota elinaikanaan – ja jatkaa sitä kuolemansa jälkeen.

Moskovan keskustassa osoitetaan mieltä lauantaina jo perinteeksi muodostuneella Nemtsovin muistomarssilla.

– Kyse on poliittisesta marssista, jonka päätavoite on vaatia vallanvaihtoa Venäjällä ja vastustaa vallan anastamista. Loppujen lopuksi sitä vaati myös Boris Nemtsov ja tämän vuoksi hän myös antoi henkensä, tapahtuman Facebook-kutsussa (siirryt toiseen palveluun) kirjoitetaan.

Boris Nemtsovin muistomarssi Moskovassa 24. helmikuuta 2019.
Boris Nemtsovin muistomarssille Moskovassa 24. helmikuuta 2019 otti osaa yli 10 000 ihmistä.Maxim Shipenkov / EPA

Käytännössä mielenosoittajat vastustavat nyt Putinin aloitteesta pikavauhtia toteutettavaa perustuslakiuudistusta sekä viranomaisten mielivaltaa viime aikoina paljon julkisuutta saaneissa oikeusjutuissa.

Moskovan muistomarssit ovat viime vuosina olleet yksi eniten osanottajia keränneistä opposition voimannäytöistä. Viime vuonna marssijoita oli vähintään yli 10 000.

Mielenilmaisuja Nemtsovin muistoksi järjestetään myös muualla Venäjällä, vaikka monissa kaupungissa – kuten Pietarissa – viranomaiset eivät ole antaneet niille tänä vuonna lupaa.

Etyj vaatii murhan tilaajan selvittämistä

Mielenosoittajien tärkein vaatimus on silti 27. helmikuuta 2015 ammutun Boris Nemtsovin murhan lopullinen selvittäminen.

Murhasta ja avunannosta siihen on tuomittu vankeusrangaistuksiin viisi pohjoiskaukasialaista miestä. Murhan tilaajia ei ole kuitenkaan saatettu oikeuden eteen, vaikka henkirikoksen uskotaan yleisesti olevan palkkamurha.

Murhan selvittämistä on myös vaadittu hiljattain Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Viime viikolla yleiskokouksen ruotsalainen varapuheenjohtaja Margareta Cederfelt esitteli Nemtsovin murhasta tehtyä kansainvälistä selvitystä (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan venäläisviranomaiset ovat kieltäytyneet tutkimasta edes muodollisesti murhaa, jonka toteuttamiseen liittyy mahdollisesti Tšetšenian johtohenkilöitä, Venäjän turvallisuuspalveluita tai jopa presidentti Putin.

– Pääsyy rankaisemattomuuteen ei ole Venäjän oikeusviranomaisten kykenemättömyys vaan poliittinen tahto, selvityksen loppuyhteenvedossa kirjoitetaan.

Venäjä on kieltäytynyt kansainvälisestä yhteistyöstä Nemtsovin murhan selvittämiseksi.

Mies moskovalaisella sillalla.
Moskovan viranomaiset eivät ole suostuneet Bolšoi Moskvoretskin sillan uudelleen nimeämiseen Boris Nemtsovin sillaksi.Grigori Vorobjov / Yle

Nemtsovia muistetaan myös Venäjän ulkopuolella

Venäjän opposition lisäksi myös ulkomailla muistetaan Boris Nemtsovia.

Tšekin pääkaupungissa Prahassa kaupunginvaltuusto päätti alkuviikosta, että se nimeää tänään torstaina Venäjän suurlähetystön edessä olevan aukion Boris Nemtsovin kunniaksi.

Vuonna 2018 puolestaan Washingtonissa nimettiin Nemtsovin mukaan katu, jolla Venäjän suurlähetystö sijaitsee.

Lue lisää aiheesta:

Boris Nemtsov 1959–2015: Jeltsinin talousuudistajasta Putinin vihamieheksi

Kremlin luoma vihan ilmapiiri myrkyttää Venäjää

Kymmenet tuhannet muistelivat Nemtsovia marssilla – "Nämä luodit osuivat jokaiseen meistä"