1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talousindikaattorit

Teollisuuden luottamus lähitulevaisuuteen nousi viime kuussa – kuluttajien luottamus pysyi ennallaan

Luvuissa ei näy vielä koronaviruksen vaikutus.

talousindikaattorit
Ihmisiä ostoksilla.
Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat helmikuussa varsin hyväksi. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Teollisuusyritysten luottamus lähitulevaisuuteen nousi helmikuussa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto (siirryt toiseen palveluun). Luottamusindikaattorissa ei kuitenkaan näy vielä juuri koronaviruksen vaikutusta.

Luottamus oli helmikuussa yhä alle pitkän aikavälin keskiarvon. EK arvioi, että käänne huonompaan on ollut nopea ja virus on nyt suurin uhka globaalille taloudelle.

Palvelualojen ja vähittäiskaupan luottamusindikaattorit putosivat. Palvelualoilla ja vähittäiskaupassa luottamus painui yhä selvemmin alle pitkän aikavälin keskiarvon. Rakentamisessa luottamus pysyi ennallaan ja alan luottamus ylitti pitkän ajan keskiarvon.

Kuluttajien luottamus heikompaa kuin vuosi sitten

Kuluttajien luottamus pysyi helmikuussa liki ennallaan, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun). Luottamusindikaattorin pisteluku oli –4,5, kun se oli tammikuussa –4,6 ja joulukuussa –4,2.

Kuluttajien arviot oman talouden nykytilasta ja lähitulevaisuudesta heikkenivät helmikuussa tammikuuhun verrattuna. Odotukset Suomen talouden lähitulevaisuudesta pysyivät ennallaan, mutta arviot rahankäytöstä kestokulutustavaroihin paranivat jonkin verran.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat helmikuussa varsin hyväksi. Kuluttajien näkemykset työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa paranivat hyvälle tasolle. Työllisten kuluttajien kokema työttömyyden uhka omalla kohdalla pysyi pitkän ajan keskimääräisellä tasolla.

Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden luottamusindikaattorin osatekijät heikkenivät lukuun ottamatta rahankäyttöaikeita, jotka pysyivät suunnilleen samalla tasolla.

Lue seuraavaksi