Hyppää sisältöön

Yle Syyrian rajalla: Assadin joukkoja pakenevien hätä kasvaa, sodan loppunäytös lähenee

Turkki on uhannut estää Assadin etenemisen, mutta menetti ainakin 33 sotilastaan kerralla ilmaiskussa Idlibissä.

Mustafa al-Ahmadin ja hänen vaimonsa Hananin lapset Memo, 3, ja Zuzu, 1, traumatisoituivat ohjusiskussa perheen kotiin Idlibissä. Kuva: Kemal Aslan

HATAYN MAAKUNTA / SYYRIAN RAJA Kun sadat tuhannet ihmiset pakenevat Turkin rajan tuntumaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin lähestyviä joukkoja, ani harva pääsee turvaan Turkin puolelle.

Mustafa al-Ahmadin onnistui usean yrityksen jälkeen paeta perheineen Turkkiin salakuljettajien avulla.

– Yhtään turvallista kolkkaa ei enää ole rajan tuolla puolella. Hetkenä minä hyvänsä kotiin voi iskeytyä ohjus, hän sanoi Ylelle Turkin Hatayssa.

Ahmadin talolle Idlibin rajamaakunnassa kävikin niin: katolle osui ohjus, joka traumatisoi lapset ja oli viimeinen pisara Ahmadillekin.

Sokkia ei vähentänyt, että Ahmad oli tottunut pommitusten jälkiin työssään Valkokypäriksi kutsutuissa vapaaehtoisissa pelastusjoukoissa.

Mustafa al-Ahmad saapui Turkkiin ohjuksen iskeydyttyä hänen taloonsa Idlibin maakunnassa. Kuva: Kemal Aslan

Syyrian presidentti Assad laskee terroristeiksi myös kapinallisalueilla toimivat Valkokypärät, joten jos Syyrian armeija ottaisi haltuunsa koko Idlibin, Ahmadilla ei enää olisi sinne asiaa.

Iso isku Turkin sotilaille Idlibissä

Venäjän tukema Assad näytti etenevän määrätietoisesti. Kuin voimannäyttönä Turkille, joka yrittää estää Assadin etenemisen viimeisellä kapinallisalueella, torstaina ilmaiskut surmasivat ainakin 33 turkkilaissotilasta Idlibissä. Kyseessä oli Turkin tähänastisesti suurin menetys Syyriassa.

Turkki oli uhannut pakottaa Assadin joukot kauemmas Turkin rajalta helmikuun loppuun mennessä. Ilmaiskut olivat kuin muistutus siitä, että Ilmatila on Venäjän valvonnassa.

Kolme kuukautta kestäneissä taisteluissa Syyrian armeija onkin isoin harppauksin vallannut alueita takaisin kapinallisilta, tälläkin viikolla useita kyliä.

– Pahoin pelkään, että lopulta Assad voi saada haltuunsa koko maan. Valitettavasti se on todennäköistä, Ahmad sanoi.

Mustafa al-Ahmadin veli on yksi sadoista tuhansista syyrialaisista jotka kuolivat Assadin hallinnon iskuissa yhdeksänvuotisen sodan aikana. Kuvassa myös Ahmadin muita sodassa kuolleita omaisia. Kuva: Kemal Aslan

Ennen torstain ilmaiskuja kapinalliset olivat ilmoittaneet saaneensa Assadin joukoilta takaisin tärkeän Saraqebin kaupungin, joka yhdistää M4- ja M5-moottoritiet.

Jos Assad saisi Syyrian täysin hallintaansa, siitä seuraisi kostokampanja, pakolaiset pelkäävät. Assad on yhdeksänvuotisen sodan aikana osoittanut pitävänsä siviilejäkin terroristeina tai tukijoina, jos he ovat asuneet kapinallisten hallitsemilla alueilla tai Turkissa.

Tälläkin hetkellä uutisoidaan säännöllisesti Syyrian iskuista kouluihin tai sairaaloihin. Melkein miljoona syyrialaista on avustusjärjestöjen mukaan lähtenyt kodistaan ja etsii turvaa taivasalla.

Tiedustelu- ja sotakoneet pakolaiskulkueiden yllä

Syyrialaisen avustusjärjestön johtaja Muhammad Hallaj saapui Idlibistä kaksi viikkoa sitten, käytyään katsomassa sisäisten pakolaisten tilannetta rajan takana.

Turkin rajanylityasemalle vievällä tiellä Idlibissä oli tuhansia ja tuhansia ajoneuvoja täysin pysähdyksissä, hän kertoi Ylelle Hatayssa.

– Nukuin yhdeksän tuntia autossa ilman että liikuimme minnekään. Niin paljon ihmisiä oli. Tien molemmin puolin ihmisiä istuskeli taivasalla, Syrian Response Coordinators -järjestön johtaja Hallaj kuvaili.

Syyrialaisen avustusjärjestön johtaja Muhammad Hallaj nukkui autossaan Idlibissä kunnes pääsi Turkin puolelle. Kuva: Kemal Aslan

Tavallisesti Idlibin kaupungista ajaisi Turkkiin alle tunnissa, Hallaj kertoi, mutta tällä kertaa matka kesti kymmenen tuntia.

Ne joilla ei ollut ajoneuvoa, kävelivät. Myös ihmisten kotieläimiä kulki mukana.

– Oli kylmää ja satoi. Assadin tiedustelu- ja taistelukoneet lensivät yläpuolella. Kenelläkään ei ollut tietoa siitä minne mennä, vain että pohjoiseen ja Turkkiin päin, Hallaj sanoi.

Betonimuuri reunustaa Turkin ja Syyrian rajaa

Pitkin Turkin rajaa kulkee kolme metriä korkea betonimuuri vartiotorneineen. Torneista tarkka-ampujat ampuvat niitä, jotka yrittävät ylittää rajaa laittomasti.

Muuri rakennettiin sen jälkeen, kun Turkkia arvosteltiin rajan löyhästä vartioimisesta ja jihadistien päästämisestä Syyriaan ja takaisin. Sitten Turkki joutui lopulta itsekin äärijärjestö Isisin terrori-iskujen kohteeksi.

Muurin juurelle Syyrian puolella siviilit rakentavat nyt itselleen pikkuisia sementtitiilimökkejä turvaksi.

– Meillä ei ole muuta kuin tämä muuri, muualla tilaa ei ole. Haluan vain pitää lapseni lähelläni, syyrialaismies Hassan Mighlaj sanoi Reutersille Syyrian puolella.

Sisäisten pakolaisten leiri Syyrian Atmehissa levittäytyy näkyviin Turkin puoleta rajaa Hatayn maakunnassa. Kuva: Kemal Aslan

Turkki haluaa pitää Idlibistä lähteneet Syyrian puolella. Maassa on ennestään yli kolme ja puoli miljoonaa syyrialaispakolaista.

Turkin puolelta rajaa näkyi selvästi myös Atmehin sisäisten pakolaisten leiri. Se ja muutama muu leiri ovat olleet olemassa jo sodan alkukuukausista asti, mutta leiri on paisunut viime viikkoina uusista tulokkaista.

Turkki haluaa nyt "turvataskuja"

Turkki ei ole enää viime aikoina puhunut kunnianhimoisesta pakolaisten "turvavyöhykkeestä", joka olisi Syyrian puolen rajan tuntumassa.

Kun Yle kävi Cilvegözün raja-asemalla keskiviikkona, Turkin Punaisen puolikuun avustusjärjestö kaavaili alueelle neljää "turvataskua".

Näihin taskuihin Turkki haluaa rakentaa uudiskaupunkeja sisäisille pakolaisille.

Epäselvää on, mitä tämä käytännössä tarkoittaisi, mutta mahdollisesti jo olemassa olevat neljä sisäisten pakolaisten leiriä rakennettaisiin uudelleen.

Sisäisten pakolaisten leiri Syyrian Atmehissa levittäytyy näkyviin Turkin puoleta rajaa Hatayn maakunnassa. Kuva: Kemal Aslan

Sodan loppunäytös näinä päivinä?

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan toisti keskiviikkona Assadille uhkavaatimuksensa: Syyrian on vedettävä armeijansa Turkin pystyttämistä vartiopisteistä Idlibissä helmikuun loppuun mennessä – tai Turkki hyökkää ja ottaa ne takaisin.

– Aiomme vapauttaa vartiopisteemme Assadin joukoilta tämän kuun loppuun mennessä, tavalla tai toisella, Erdoğan sanoi AK-puolueelleen.

Erdoğanista Turkin suurin ongelma on, ettei Turkki voi käyttää Syyrian ilmatilaa, koska Venäjä valvoo sitä. Viimeisimmät neuvottelut Turkin ja Venäjän välillä eivät tuoneet ratkaisua vaaralliseen tilanteeseen. Maat olivat alun perin sopineet puskurivyöhykkeen perustamisesta Idlibissä.

Sopimuksen mukaan Turkin tuli kitkeä kapinalliset, eli Assadin ja Venäjän mukaan "radikaalit terroristit", pois maakunnasta ja siivota alue kapinallisten sotakalustosta. Assadin puolestaan tuli pitäytyä hyökkäyksistä Idlibiin.

Ahmadia, Hallajia ja muita syyrialaispakolaisia Turkissa hirvittää nyt ajatus lähestyvästä mahdollisesta loppunäytöksestä Idlibissä. Turkin uhkavaatimuksen takaraja, helmikuun viimeinen päivä, täyttyy lauantaina.

– On mahdotonta kuvailla tätä pettymystä. Mitä ikinä nyt sovitaankaan, siviilit joutuvat maksamaan siitä, Ahmad sanoi.

Lue lisää:

.
.