Hyppää sisältöön

Metsähallituksen kenttäpäällikkö virkkasi Lapin autiotupiin toistasataa patalappua: "Ei lähtenyt lapasesta vaan kaulahuivista"

Olli Vainion virkkausharrastuksen tuloksena on syntynyt 135 patalappua ja lisää tulee parhaimmillaan kolme illassa.

Olli Vainio on tähän mennessä tehtaillut jo 130 erilaista patalappua. Kuvituskuva. Kuva: Erkki Ollila

Metsähallituksen ylläpitämät Lapin autiotuvat saavat uudet patalaput. Metsähallituksen kenttäpäällikkö Olli Vainio on virkannut tähän mennessä jo 135 patalappua ja lisää on valmistumassa.

Alunperin Vainion tarkoituksena virkata patalaput vain työalueensa Peräpohjolan puistoalueen tupiin, mutta nyt niitä on tulossa koko Lappiin. Voisiko sanoa, että homma lähti niin sanotusti lapasesta?

– Ei se oikeastaan lähtenyt lapasesta, vaan sellaisesta kaulahuivista, joka jäi kesken, Vainio vitsailee.

Lankaa lappuihin on kulunut jo yli viisi kiloa, eikä Vainion hyppysissä ole syntynyt kahta samalaista lappua. Parhaimmillaan Vainio kertoo virkkaavansa kolmekin patalappua illassa.

Olli Vainio työskentelee kenttäpäällikkönä Metsähallituksen luontopalveluissa. Kuva: Laura Valta / Yle

Moottorisaha vaihtui virkkuukoukkuun

Vainiolle tavallisempia työkaluja ovat virkkuukoukun asemesta moottorisaha ja kirves.

– Vuodenvaihteen tienoilla mietin, että mitäköhän sisätekemistä keksisi, kun on kelitkin mitä on. Jostain sain sitten hyvät ohjeet ja siitä se sitten lähti. Ensimmäiset oli aikamoisia kötöstyksiä, mutta nyt alkaa olla jo jonkinlaista.

Patalaput toimitetaan tuville huoltokäyntien yhteydessä. Retkeilijät voivat käyttää patalappuja paitsi keittoastioiden käsittelyyn, myös pannunalusina, sillä laput ovat Vainion mukaan sen verran tukevaa työtä.

Metsähallituksen Luontopalvelujen hoidossa on lähes 250 autiotupaa Suomessa.

Lue myös: