1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poronhoito

Saamelaiskäräjät toivoo poronhoitajille korvauksia suuren lumimäärän vuoksi

Poronhoitajille on syntynyt tänä talvena tavallista enemmän kustannuksia.

poronhoito
Wirkkusen tilan porot Taivalkoskella syövät talviruokintana heinää.
Useissa paliskunnissa on jouduttu käyttämään lisäruokintaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Arkistokuva.YLE/Reetta Arvila

Saamelaiskäräjät toivoo, että poronhoitajat saisivat korvauksia suuren lumimäärän vuoksi. Käräjät vetoaa maa- ja metsätalousministeriöön asian selvittämiseksi.

Kuluva talvi on ollut Lapissa poikkeuksellisen runsasluminen ja lumen väliin on muodostunut jäisiä kerroksia, joiden läpi porojen on ollut jopa mahdotonta saada ruokaa. Saamelaiskäräjien mukaan useissa paliskunnissa on jouduttu käyttämään lisäruokintaa enemmän kuin koskaan aiemmin, mikä on aiheuttanut lisäkustannuksia.

Saamelaiskäräjät on huolissaan erityisesti vähävaraisten poronhoitajien taloudellisesta tilanteesta. Viime kesänä oli kuivaa, minkä vuoksi rehua ei ole välttämättä saatavilla tai rehu on tavallista kalliimpaa.

Joissakin paliskunnissa porot ovat lähteneet etsimään parempia olosuhteita muualta. Huonokuntoisten porojen hakeminen pitkien matkojen päästä toisten paliskuntien alueelta on niin ikään aiheuttanut poronhoitajille odottamattomia lisäkustannuksia.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi