Hyppää sisältöön

Skotlanti lupaa ilmaiset kuukautissuojat kaikille naisille – ensimmäisenä kansakuntana maailmassa

Lain tarkoituksena on vähentää niin kutsuttua "kuukautisköyhyyttä".

Mielenosoittajat vastustivat tamponiveroa Lontoossa toukokuussa 2016. Kuva: Peter Maclaine / AOP

Skotlannin parlamentti on hyväksynyt lakiesityksen, joka takaa ilmaiset kuukautissuojat kaikille maassa asuville naisille. Lain mukaan tamponeja ja siteitä aletaan jakaa ilmaiseksi apteekeissa, monitoimitaloissa ja nuorisokerhoissa.

Ilmaisten kuukautissuojien kustannukseksi arvioidaan 24,1 miljoonaa puntaa eli lähes 29 miljoonaa euroa vuodessa. Lakiesitystä perusteltiin sukupuolten tasa-arvolla.

– Miksi vessapaperia pidetään välttämättömyytenä, mutta kuukautissuojia ei? ihmetteli parlamentaarikko Alison Johnstone uutistoimisto Reutersin mukaan ja huomautti, että elämme vuotta 2020.

– Se että naisia rangaistaan taloudellisesti luonnollisista ruumiintoiminnoista ei ole oikeudenmukaista.

Laki vähentää kuukautisköyhyyttä

Lain tarkoituksena on vähentää niin kutsuttua "kuukautisköyhyyttä". Kuukautissuojia pidetään Yhdistyneessä kuningaskunnassa ylellisyysartikkelina, ei välttämättömyytenä. Niiden arvonlisävero on viisi prosenttia.

Vuonna 2017 tehdyn mielipidemittauksen mukaan peräti 27 prosenttia tytöistä ja naisista on joskus jäänyt kotiin koulusta tai töistä sen vuoksi, että heillä ei ollut varaa ostaa kuukautissuojia, kertoo sanomalehti The Independent (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan keskivertonainen kuluttaa elinikänsä aikana 4 800 puntaa eli lähes 5 700 euroa hygieniatuotteisiin.

Tämä mielenosoitus ilmaisten kuukautissuojien puolesta pidettiin Lontooossa joulukuussa 2017. Kuva: Rex Features / AOP

Opiskelijat ovat jo saaneet ilmaisia kuukautissuojia

Skotlannissa on vuodesta 2018 jaettu ilmaisia kuukautissuojia kouluissa, lukioissa ja yliopistoissa.

Laki kaikille naisille ilmaisista kuukautissuojista hyväksyttiin ensimmäisessä vaiheessa luvuin 112 puolesta, nolla vastaan ja yksi poissa. Toisessa vaiheessa parlamentaarikot voivat vielä esittää muutoksia lakitekstiin.

Kun laki hyväksytään lopullisesti, Skotlannista tulee ensimmäinen kansakunta maailmassa, joka jakaa kaikille naisille kuukautissuojia ilmaiseksi.

Ilmaisia kuukautissuojia tai niin kutsutun tamponiveron poistamista on vaadittu monissa muissakin maissa, Suomi mukaan lukien.

Lue lisää:

.
.