Antibioottiripuli vaivaa eteläkarjalaisia muuta Suomea enemmän: "Kun se ottaa vallan suolistossa, sitä on vaikea häätää"

Etelä-karjalan sairaanhoitopiiri Eksoten tartuntatautiraportista käy ilmi, että Etelä-Karjalassa esiintyy antibioottiripulia enemmän kuin Suomessa keskimäärin.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Näytteitä
Eksoten tartuntatautiraportista käy ilmi, että Etelä-Karjalassa sairastetaan paljon antibioottiripulia.Emma Pietarila/Yle

Etelä-Karjalassa esiintyy antibioottiripulia enemmän kuin Suomessa keskimäärin.

Clostridium difficile -antibioottiripulibakteeria esiintyy Etelä-Karjalassa varsin runsaasti. Suurin osa ripuliin sairastuneista on ikäihmisiä, joiden arvioidaan saaneen runsaasti antibiootteja.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen kertoo, että Clostridium difficile -bakteeria on ihmisen suolistossa aina.

Niin kutsuttuihin pahoihin mikrobeihin kuuluva Clostridium difficile on kuitenkin resistentti eli vastustuskykyinen antibiooteille ja alkaa lisääntymään.

– Kun se ottaa vallan suolistossa, sitä on vaikea häätää, sanoo Suomalainen.

Suomalainen on erityisen huolissaan vanhuksista, joille antibiootteja pahimmassa tapauksessa määrätään kuuri toisensa jälkeen.

– Seuranta olisi tärkeää, hän sanoo

Antibioottiripuli on vaarallinen ihmisille, joilla on huono vastustuskyky.

Yhden antibioottikuurin esimerkiksi poskiontelotulehdukseen saanut työikäinen selviää mahdollisesta ripulista suunnilleen saman tien kuurin loppuessa.