1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotihoito

Aluehallintovirasto: Kotihoidon asiakkaiden turvallisuus vaarantui vakavasti Tampereella

Kaupunki on herännyt ongelmiin. Tämän vuoden aikana kotihoitoon palkataan 20 lähihoitajaa, seitsemän sairaanhoitajaa ja kaksi vastuusairaanhoitajaa.

kotihoito
Vanhan ihmisen kädet ristittynä syliin.
Arkistokuva.Sini Salmirinne / Yle

Kotihoidon asiakasturvallisuus on vaarantunut vakavasti läntisellä Tampereella. Aluehallintoviraston ja Valviran mukaan ongelmia on ollut erityisesti loma-aikoihin joulun 2019 ja kesän 2019 aikana.

Viranomaisia huolestuttaa, ettei henkilöstöä ole riittävästi. Tilannetta on yritetty paikata ostopalvelulla.

Kesän ongelmien jälkeen kaupunki palkkasi kotihoitoon lisää väkeä. Sekään ei riittänyt joulun aikaan, sillä arkipyhistä tuli viisi vapaapäivää.

– Käytännössä noin kolmasosa kaikista työvuoroista jouduttiin hoitamaan muilla järjestelyillä ja hyvällä ennakkosuunnittelulla. Kaikissa yksiköissä tässä ei onnistuttu parhaalla mahdollisella tavalla, kertoo kotihoidon päällikkö Sirkku Miettinen.

Myös kaupungin omassa henkilöstössä on paljon vaihtuvuutta ja sairauspoissaolojen määrä viranomaisten mukaan huolestuttavalla tasolla.

Kotihoidon väen käyntiajat vaihtelevat, esimerkiksi aamukäynti ja päiväkäynti saattavat mennä hyvin lähekkäin ja iltakäynti venyä myöhään. Käynnit jäävät kiireen takia lyhyiksi.

Joulukuussa 2019 Tampereen kotihoidolla oli 2660 asiakasta.

Lähiviikkoina lisäväkeä

Tämän vuoden aikana kotihoitoon palkataan 20 lähihoitajaa, seitsemän sairaanhoitajaa ja kaksi vastuusairaanhoitajaa. Miettisen mukaan valtaosa viroista saadaan täytettyä helmi-maaliskuun aikana.

– Vakituisten lähihoitajien määrän lisäämisen vaikutukset alkavat näkyä työtilanteessa kevään aikana, Miettinen kertoo.

Sairaanhoitajia tarvitaan lisää, sillä kotihoidon asiakkaiden kunto on aiempaa huonompi. Kotikuntoutukseen on lisätty Miettisen mukaan seitsemän fysioterapeuttia ja kolme toimintaterapeuttia. Lisäksi ikäihmisten palveluryhmässä on aloittanut palliatiivisen ja saattohoidon erityisasiantuntija.

Ongelmia lääkehoidossa

Kahden kuukauden aikana myös kirjattiin yhteensä noin 200 lääkehoidon haittailmoitusta. On esimerkiksi joko annettu väärät lääkkeet tai unohdettu antaa lääkkeet.

Tilanteeseen on kiinnitetty Miettisen mukaan huomiota. Asiaan on paneuduttu henkilöstön kanssa. Muitakin keinoja parantaa tilannetta on mietitty.

– Lääkkeiden koneellinen annosjakelu on yksi keino vähentää lääkkeenjaossa tapahtuneita virheitä ja koneellista annosjakelua pyritäänkin myös tästä syystä edelleen lisäämään. Kotihoidon sairaanhoitajien ja vastaavien sairaanhoitajien määrän lisääminen on myös yksi toimenpide, kertoo Miettinen.

Viime vuonna aluehallintovirastoon tuli Tampereen kotihoidosta viisi epäkohtailmoitusta ja helmikuun puoliväliin mennessä yksi.

Viranomaiset toteavat, että kaupunki on jo alkanut tehdä korjaavia toimenpiteitä. Miettisen mukaan korjauskohteita on pyydetty henkilöstöltä loppuvuodesta.

– Tunnistettujen muutostarpeiden juurisyitä ja ratkaisuja pohditaan ja työstetään parasta aikaa henkilöstön työpajoissa, Miettinen kertoo.

Lue lisää:

Aluehallintovirasto on ottanut Tampereen kaupungin kotihoidon valvontaansa – kotihoidon työntekijät tekivät itse ilmoituksen viranomaisille

Lue seuraavaksi