Hyppää sisältöön

Kansanedustajat sanomalehtien jättikaupasta: Aamulehden päätyminen Sanoman omistukseen ei ole uhka, kunhan pirkanmaalaisuus pysyy

Iso, vahva omistaja saattaa olla myös mahdollisuus. Yle Tampere kysyi Pirkanmaan kansanedustajilta median keskittymisestä.

Kuva: Jani Aarnio / Yle

Lukijat ja tekijätkin yllättyivät, kun Sanoma ilmoitti kolmisen viikkoa sitten ostavansa Aamulehden ja muut Alman aluelehdet.

Suomalaisessa mediamaailmassa se on iso muutos.

Yle Tampere kysyi Pirkanmaan kansanedustajilta, uhkaako Sanoma-Alma -kauppa pirkanmaalaisen tiedonvälityksen monimuotoisuutta. Pirkanmaan 19 edustajasta 15 vastasi.

"Onneksi Pirkanmaalla on paikallislehtiä"

Vastanneista kansanedustajista yhdeksän uskoo, ettei lehtikauppa uhkaa pirkanmaalaisten monipuolista tiedonsaantia. Moni huomauttaa paikallislehtien arvosta.

– Tiedonvälityksen monimuotoisuus epäilemättä vähenee jonkin verran kaupan toteutumisen myötä. Onneksi Pirkanmaalla on vielä sen jälkeenkin laaja kirjo eri lehtiyhtiöiden kustantamia, monipuolisia paikallislehtiä, sanoo Sami Savio (ps.).

Demarien Ilmari Nurminen kannustaa "lehden tilaajia vaatimaan aktiivisesti paikallista uutisointia" ja uskoo digisisältöön.

– Pirkanmaalla on myös muita paikallislehtiä. Lisäksi Sanoman toimivat digialustat antavat mahdollisuuden paikallisuutisointiin.

Myös vihreitten Iiris Suomela muistuttaa Pirkanmaan paikallismedian laajasta kirjosta.

– En ajattele, että Sanoma-kauppa tulee muuttamaan Aamulehden sisältöjä radikaalisti. Pikemminkin yhteistyö voi vahvistaa mahdollisuuksia keskittyä monipuolisesti erilaisiin sisältöihin.

Anna-Kaisa Ikonen (kok.) toivoo lehdeltä edelleen paikallisuutta ja omaleimaisuutta. Pia Viitanen (sd.) muistuttaa yleensäkin laadukkaan, riippumattoman ja moniäänisen median tärkeydestä.

"HS-Tampere" tai "Mini-Hesari" ei ole toivottava kehityssuunta

Edustajista kolme näkee isossa kaupassa uhkia. Ostouutisten jälkeen moni lukija on pohtinut samaa kuin keskustan Jouni Ovaska.

– Tärkeintä on, että Aamulehdestä ei tule pääkaupunkiseudun pää-äänenkannattaja. Toisaalta kauppa voi myös edistää digitaalista tuotantoa ja laajentaja sisältöjä, uskoo Ovaska.

Uhkia näkivät perussuomalaisten Veikko Vallin ja kokoomuksen Pauli Kiuru.

Vallin uskoo, että suurella todennäköisyydellä journalismi kapenee. Samat toimittajat kirjoittavat useampaan lehteen, ja lehtitalot hakevat säästöjä. Kiurun mielestä taas "HS-Tampere" tai "Mini-Hesari" ei ole toivottava kehityssuunta.

"Nähdään sitten, kun yhdistyminen oikeasti tapahtuu"

Vastaajista kolme ei ota asiaan kantaa. Kokoomuksen Arto Satonen jää odottamaan kilpailuviranomaisen lupaa kaupalle.

– Se nähdään sitten, kun lehtien yhdistyminen oikeasti tapahtuu. Onko Aamulehti sen jälkeen vielä aidosti oma lehti vai onko se kevyt-Hesari, jossa on pääkaupunki-seudun uutisten paikalla pirkanmaalaisia uutisia, Satonen aprikoi.

Vihreitten Satu Hassi miettii toimitusten itsenäisyyttä.

– Aika näyttää. Riippuu siitä, säilyykö Aamulehden ja muiden Sanomien ostamien lehtien toimitus itsenäisenä ja kuinka suuri osa esimerkiksi Helsingin Sanomien ja Aamulehden sisällöstä on jatkossa yhteistä.

Anna Kontula (vas.) ei ole niinkään huolissaan paikallisuutisista, mutta pelkää suomalaisen median omistuksen keskittymisestä.

– Mediamonopolit ovat aina jonkinlainen riski sananvapaudelle, sanoo Kontula.

.
.