1. yle.fi
 2. Uutiset

Tuoko supertiistai selvyyttä Yhdysvalloissa demokraattien presidenttikisaan? Viisi ehdokasta yhä mukana

Demokraattien esivaali käydään tiistaina 14 osavaltiossa ja jaossa on yli kolmannes paikoista puoluekokoukseen, joka kesällä vahvistaa Donald Trumpin haastajan valinnan.

USA:n vaalit 2020
Senaattori Bernie Sanders (vas.), entinen varapresidentti Joe Biden, sekä senaattori Elizabeth Warren mittelivät ehdokkuudesta Houstonissa Texasissa 12. syyskuuta.
Demokraatit menevät supertiistain esivaaleihin Bernie Sandersin ja Joe Bidenin johdolla.Frederic J. Brown / AFP

Yhdysvalloissa demokraattien kenttä on vielä avoin ennen supertiistaita. Silloin valitaan 1 357 edustajaa puoluekokoukseen, jossa demokraattien presidenttiehdokas lopullisesti valitaan. Esivaali käydään 14 osavaltiossa.

Supertiistai on tällä kertaa entistäkin merkittävämpi. Mukana ovat esimerkiksi väkirikkain osavaltio, Kalifornia, ja toinen suuri osavaltio, Texas.

Muut supertiistaina päätöksensä tekevät osavaltiot ovat Alabama, Arkansas, Colorado, Kalifornia, Maine, Massachuchetts, Minnesota, Oklahoma, Pohjois-Carolina, Tennessee, Texas, Utah, Vermont ja Virginia. Lisäksi äänestävät amerikansamoalaiset ja ulkoamerikkalaiset.

Lue tästä Esko Varhon pidempi artikkeli ja palauta mieleesi, kuinka värikäs joukko ehdokkaita demokraattien kisassa on ehtinyt ollut mukana.

Supertiistain alla kaksi merkittävää ehdokasta, Pete Buttigieg ja Amy Klobuchar, jättivät leikin kesken. Klobuchar ilmoitti vetäytymisestä, vaikka supertiistaina esivaali olisi järjestetty myös hänen omassa kotiosavaltiossaan MInnesotassa.

Klobuchar ilmoitti tukevansa jatkossa entistä varapresidentti Joe Bidenia.

Amy Klobuchar
Amy Klobuchar sai vauhtia kampanjaansa New Hampshiren esivaalissa.CJ Gunther / EPA

Demokraattien ehdokaskentän odotetaan kaventuvan supertiistaina tai pian sen jälkeen valinnaksi puolueen keskitietä edustavan ehdokkaan ja vasemmistolaisempia, edistyksellisempiä äänestäjiä miellyttävän ehdokkaan välillä.

Viisikko kisaa supertiistaina

Mukana on vielä viisi ehdokasta. Esittelemme heidät siinä järjestyksessä kuin he ovat esivaaleissa menestyneet tähän mennessä. Supertiistaihin mennään Bernie Sandersin johtaessa kisaa delegaattien määrässä.

Bernie Sanders puhuu kannattajilleen Durhamissa.
Supertiistaihin mentäessä Bernie Sanders johtaa demokraattien esivaalikisaa.Katherine Taylor / EPA

Bernie Sanders – Yhdysvaltain senaatin ainoa itseään sosialistiksi kutsuva jäsen

 • Ennen supertiistaita 58 puoluekokousedustajan tuki
 • Synnytti viime vaaleissa esivaaleissa kansanliikkeen. Monet Sandersin amerikkalaisesta näkökulmasta vasemmistolaiset vaaliteemat hyvinvointivaltiosta ovat saaneet yhä laajempaa kannatusta demokraattien leirissä.
 • PARAS ASE: Lähtee etumatkalta kisaan, laaja ruohonjuuritason aktivistien kannattajakunta jo valmiiksi. Gallupeissa selvästi korkeammalla kuin useimmat, vielä tuntemattomat ehdokkaat.
 • ONGELMA: Olisi virkaanastujaispäivänään 79-vuotias. Republikaanit aikovat hyökätä raivokkaasti demokraattien ”sosialismia” vastaan. Sandersilla on pitkään ollut vaikeuksia vakuuttaa mustia äänestäjiä.
Kuvassa Joe Biden.
Entisen varapresidentin Joe Bidenin alkutaival esivaaleissa on takkuillut.CJ Gunther / EPA

Joe Biden – ”Uncle-in-Chief”

 • Ennen supertiistaita 50 puoluekokousedustajan tuki
 • Oli pitkään gallupien ykkösnimi. Tosin varhaiset mielipidetiedustelut kertovat lähinnä tunnetusta nimestä. Entinen Obaman varapresidentti on rento, huumorintajuinen ja todella pidetty poliitikko. Valmiiksi erinomaiset kontaktit puolueen kaikille tasoille ja rahoittajiin.
 • PARAS ASE: ”Cup of Joe” on äärimmäisen kokenut poliitikko, joka voisi tuoda paljon ääniä myös valkoisilta työläistaustaisilta äänestäjiltä, jotka siirtyivät demokraattien puolelta Trumpin kannattajiksi.
 • ONGELMA: Lähes puoli vuosisataa Washingtonin valtapiireissä viettänyt entinen senaattori ei välttämättä ole sellainen hahmo, jonka taakse nuorentunut ja muutosta vaativa demokraattien aktivistijoukko haluaa asettua.
Elizabeth Warren puhuu kampanjatilaisuudessa
Elizabeth Warren kisaa Bernie Sandersin kanssa demokraattien vasemman laidan ja progressiivisten äänistäjien kannatuksesta.Pete Dhuy / Yle

Elizabeth Warren – Wall Streetin pahin vihollinen

 • Ennen supertiistaita 8 puoluekokousedustajan tuki
 • Demokraattien vasemmistosiiven tähti. Nousi suuren yleisön tietoisuuteen kymmenen vuoden takaisen finanssikriisin aikaan. Ärhäkkä Harvardin professori puolusti tavallisten säästäjien asemaa kriisin hoidossa.
 • PARAS ASE: Uskottava sanoessaan taistelevansa rahan valtaa vastaan.
 • ONGELMA: Voi olla USA:n valkoiselle keskiluokalle liian vasemmalla.
Miljardööri Michael Bloomberg lähti kisaan myöhemmin kuin muut ehdokkaat.
Miljardööri Michael Bloomberg lähti kisaan myöhemmin kuin muut ehdokkaat.Etienne Laurent / EPA

Michael Bloomberg – ”Miljardööri, joka haluaa torjua ilmastomuutosta”

 • Ennen supertiistaita ei vielä yhdenkään puoluekokousedustajan tukea, tulee mukaan vasta nyt
 • Yksi maapallon rikkaimmista ihmistä, Bloombergin omaisuus on yli 50 miljardia dollaria. Hän on moninkertaisesti rikkaampi kuin Trump. Lahjoittanut kymmeniä miljoonia mm. ilmastonmuutoksen torjuntaan.
 • PARAS ASE: On pistänyt omia rahojaan niihin hankkeisiin, joista puhuu. On valmis sijoittamaan satoja miljoonia omia rahojaan kampanjaansa.
 • ONGELMA: Entinen republikaani. Vastustaa monia demokraattien vasemmistosiiven ajamia hankkeita kuten tiukempaa pankkisääntelyä ja uutta varallisuusveroa. Demokraattipuolueessa ei välttämättä ole kovin suurta intoa lähteä miljardöörin vankkureilla vaaleihin.
Demokraattien esivaaliehdokas Tulsi Gabbard ei ole menestynyt esivaaleissa toistaiseksi.
Demokraattien esivaaliehdokas Tulsi Gabbard ei ole menestynyt esivaaleissa toistaiseksi.AOP

Tulsi Gabbard – Irakin sodan veteraani

 • Ennen supertiistaita ei vielä yhdenkään puoluekokousedustajan tukea
 • Sotaveteraani, josta tuli USA:n interventiopolitiikan kriitikko. USA:n kongressin ensimmäinen hindu ja samoan-amerikkalainen.
 • PARAS ASE: Oli muutama vuosi sitten demokraattien suuri lupaus, värikäs ja kiinnostava persoona.
 • ONGELMA: Hermostuttanut demokraattien johtoa mm. jyrkillä kannanotoilla radikaali-islamista. Tavannut Syyrian presidentti Bashar al-Assadin ja hindunationalisteja.
Ehdokasviisikko demokraattien esivaaleissa supertiistaina
Demokraattien ehdokkaat valmistautuvat supertiistain esivaaleihin

Artikkelia on päivitetty 2.3.2020 kello 20.48 sen jälkeen, kun senaattori Amy Klobuchar ilmoitti luopuvansa kisasta.

Lue seuraavaksi