1. yle.fi
  2. Uutiset

Britannia julkisti tavoitteensa neuvotteluihin tulevasta suhteesta EU:n kanssa – "Tuloksia saatava kesäkuuhun mennessä"

Britannia korostaa, ettei se aio suostua mihinkään sellaiseen, joka sitoisi maan lainsäädännön EU-lakeihin.

Brexit
Britannia julkistaa tavoitteensa EU-kauppaneuvotteluihin
Britannia julkistaa tavoitteensa EU-kauppaneuvotteluihin

Britannian hallitus on julkistanut tavoitteensa siitä, millaisen suhteen se haluaa EU:n kanssa erottuaan unionista.

Hallitus korostaa, että se haluaa vapaakauppasopimuksen, mutta ei se aio suostua mihinkään velvoitteisiin, jotka sitovat maan lainsäädännön EU:n lainsäädäntöön tai instituutioihin.

– Emme aio käydä kauppaa suvereenisuudellamme, sanoi brexit-valmisteluista vastaava ministeri Michael Gove parlamentissa.

Hallitus pyrkii myös siihen, että sopimusraami saataisiin aikaan kesäkuussa ja sopimus olisi valmis syyskuussa. Jos tarpeeksi edistystä ei saavuteta kesäkuuhun mennessä, hallitus aikoo harkita vetäytymistä neuvotteluista.

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa, mutta tämän vuoden loppuun asti jatkuu siirtymäaika, jonka aikana toimitaan entisillä säännöillä. Neuvottelujen tulevasta suhteesta on määrä alkaa ensi viikolla.

EU: Ei sopimusta millä hinnalla hyvänsä

EU julkisti omat tavoitteensa tiistaina. Unioni tavoittelee laajaa sopimusta, joka kattaa muun muassa vapaakaupan, kalastusoikeudet, turvallisuus- ja puolustusyhteistyön, energian, liikenteen, ihmisten liikkumisen ja digikaupan.

Unioni tarjoaa Britannialle sopimusta, jossa ei ole tulleja eikä kiintiöitä, jos Britannia suostuu noudattamaan unionin standardeja.

Britannia sen sijaan haluaisi löyhemmän kauppasopimuksen samaan tyyliin kuin EU:lla ja Kanadalla on.

Yksittäisistä asioista kiistaa on ollut muun muassa kalastuksesta. Johnson haluaa kalastusvedet ensisijaisesti omien kalastajien käyttöön. Britannia tavoittelee kalastuksesta erillistä sopimusta (siirryt toiseen palveluun), jossa sovittaisiin vuosittain EU-maiden kalastuskiintiöt Britannian vesillä ja brittien kiintiöt EU-vesillä.

EU puolestaan haluaisi, että kalastus olisi osa yleistä vapaakauppasopimusta.

Britannian julkistettua omat neuvottelutavoitteensa EU:n brexit-neuvottelija Michael Barnier totesi, että EU pitäytyy aiemmissa tavoitteissaan.

Myös EU on varoittanut, että vaikka se haluaa sopimuksen, se ei suostu siihen millä hinnalla hyvänsä.

Lue lisää EU:n tavoitteista:

EU on valmis aloittamaan neuvottelut tulevasta suhteesta Britannian kanssa ensi viikolla

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi