1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsinki lupaa miljoona euroa sille, joka keksii, miten suurta kaupunkia lämmitetään hiilineutraalisti

Esimerkiksi Toronto, Vancouver ja Amsterdam aikovat hyödyntää Helsingin kilpailun oppeja sekä ratkaisuja omassa ilmastotyössään.

Helsinki
salmisaari voimala helen torni näkymä maisema helsinki lauttasaari
Helsinki etsii Salmisaaren voimalalle korvaavaa lämmöntuotantoratkaisua kansainvälisellä kilpailulla.Vesa Marttinen / Yle

Helsingin kaupunki haastaa innovaattorit ja alan parhaat asiantuntijat keksimään ja kehittämään kestäviä lämmöntuotannon ratkaisuja haastekilpailussa (siirryt toiseen palveluun).

Kaupunki avasi torstaina 27. helmikuuta kansainvälisen Helsinki Energy Challenge -haastekilpailun, jonka palkinto on miljoona euroa. Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Helsinki haluaa toimia alustana uusille, innovatiivisille ratkaisuille. Kaupunki etsii uudenlaista ajattelua ja kansainvälistä yhteistyötä lämmöntuotantoon.

Helsingin mielestä kaupunkien rooli ilmastokriisin vastaisessa taistelussa on ratkaiseva. Yli puolet maailman väestöstä asuu kaupungeissa.

Kaupungit kuluttavat yli kaksi kolmasosaa maailman energiasta ja ovat vastuussa yli 70 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä.

Helsingin hiilidioksidipäästöistä noin 56 prosenttia aiheutuu rakennusten lämmittämisestä. Kestävän lämmitystavan löytämisellä onkin ratkaiseva vaikutus kaupungin päästömäärään.

– Helsinki Energy Challenge haastaa hakemaan konkreettista ratkaisua Helsingin lämmityshaasteeseen, mutta myös energiakysymykseen laajemmin, maailmanlaajuisesti. Ratkaisun löytäminen ei ole yksinkertaista, mutta yhteistyössä kansainvälisten kumppaniemme kanssa pääsemme pidemmälle kuin yksin, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Kilpailu on kaksivaiheinen

Helsinki Energy Challenge -haastekilpailulla haetaan ratkaisuja, joiden avulla kaupunki voidaan tulevien vuosikymmenien aikana lämmittää kestävästi, ilman biomassan käyttöä. Tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka voidaan ottaa käyttöön Helsingissä vuoteen 2029 mennessä.

Kilpailuehdotukset voivat sisältää yhtä hyvin teknologisia kuin ei-teknologisia innovaatioita tai ne voivat olla ratkaisuja, jotka vaativat järjestelmätason muutoksen.

Ehdotuksia arvioidaan ilmastovaikutusten perusteella ja niiden vaikutuksella luonnonvaroihin. Lisäksi arvioitavana ovat myös kustannukset, toteuttamisaikataulu, toteutettavuus, toimitusvarmuus ja kapasiteetti.

Raatina toimii kansainvälinen, riippumaton asiantuntijatuomaristo.

Kilpailu käydään kaksivaiheisena. Ilmoittautumisvaihe kestää 31. toukokuuta 2020 saakka.

Kilpailun toiseen vaiheeseen kutsuttavat finalistitiimit ovat selvillä 2. heinäkuuta mennessä. Finalistitiimit kutsutaan Helsinkiin kolmipäiväiseen tilaisuuteen saamaan lisätietoa ja ohjausta, jonka perusteella he voivat tehdä tarkennetun version ehdotuksestaan.

Kilpailun voittaja julkistetaan 24. marraskuuta 2020.

Kaikille avoin kilpailu

Kilpailu on kaikille avoin, ainoana rajoitus on se, että kilpailuun tulee osallistua vähintään kahden hengen tiiminä. Järjestäjät kannustavat osallistumaan kisaan monialaisina ja poikkitieteellisinä tiimeinä.

Helsinki uskoo, että kilpailulla saadaan myös ratkaisuja, jotka eivät suoraan ole hyödyllisiä Helsingille. Niitä voidaan hyödyntää muissa kaupungeissa, Helsinki jakaa kilpailun tulokset avoimesti.

Useat kaupungit, esimerkiksi Toronto, Vancouver, Amsterdam ja Leeds, ovat ilmoittautuneet haastekilpailun tukijoiksi ja odottavat oppeja sekä ratkaisuja hyödynnettäväksi omassa ilmastotyössään.

Maailman talousfoorumi sekä maailman johtavien kaupunkien C40-ilmastoverkosto ovat olleet Helsingin apuna jo kilpailun suunnitteluvaiheessa ja ovat sitoutuneita jakamaan kilpailun tuloksia muille kaupungeille.

Haastekilpailuprosessi kiinnostaa myös tutkijoita. Kilpailuprosessi on teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimuskohteena.

Taustalla laajemmat tavoitteet

Taustalla on Helsingin pyrkimys hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Kaikesta Suomen kaukolämmöstä noin 20 prosenttia tuotetaan Helsingissä.

Yli puolet Helsingin lämmitysenergiasta tuotetaan tällä hetkellä kivihiilellä, jonka käyttö energiantuotannossa Suomessa on kiellettyä toukokuusta 2029 lähtien.

Hanasaaren kivihiilivoimala sulkeutuu viimeistään vuonna 2024. Kivihiilen polttaminen Salmisaaren voimalassa päättyy vuoteen 2029 mennessä.

Lue myös:

Vapaavuoren yllättävä avaus: Helsinki lupaa miljoonan sille, joka keksii korvaavan ratkaisun kiistellylle kivihiilelle – "Olen tosissani"

Lue seuraavaksi