Sotarikossyytteet kaatuivat – Myös hovioikeus katsoo, etteivät irakilaiskaksoset olleet osallisia terroristiseen joukkomurhaan

Oikeuden päätös kiinnostaa kansainvälisesti, sillä todistajina kuultiin myös YK:n joukkohautoja tutkivaa ryhmää.

joukkomurha
Irakilaisveljekset Turun Hovioikeudessa.
Veljekset kiistivät olleensa Tikritissä joukkomurhan tapahtuma-aikaan 2014. Yle on käsitellyt kuvaa.Samuli Holopainen / Yle

Turun hovioikeus on hylännyt kaikki syytteet Irakista Suomeen tulleita kaksosveljeksiä kohtaan. Hovioikeus tutki, syyllistyivätkö 27-vuotiaat irakilaiskaksoset Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014. Syyttäjä vaati veljeksille elinkautista vankeutta terroristiseen surmaan osallistumisesta.

Miesten syytelista oli pitkä ja raskas: terroristisessa tarkoituksesta tehdyt murhat, avunanto terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin, surmaamalla tehty törkeä sotarikos, avunanto surmaamalla tehtyyn törkeään sotarikokseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn.

Turun hovioikeus päätyi yksimieliseen ratkaisuun, jossa kaikki syytteet kaatuivat. Oikeuden mukaan näyttö ei riitä varmuudella osoittamaan vastaajien syyllistyneen syytteissä tarkoitettuihin tekoihin.

Molemmat irakilaismiehet olivat myös kiistäneet teot. Kahden todistajan mukaan he eivät olleet joukkomurhan aikaan tapahtumapaikalla.

.

Irakilaisveljekset matkalla Turun Hovioikeuteen.
Joukkomurhaoikeudenkäynti kahta irakilaisveljestä vastaan kiinnostaa myös kansainvälisesti.Samuli Holopainen / Yle

Jutussa tutkittiin muun muassa Isisin propagandavideota, jolla punabarettinen mies ampuu maassa makaavan miehen lähietäisyydeltä.

Syyttäjän mukaan ampuja oli toinen Suomeen turvapaikanhakijoiksi tulleista irakilaisista kaksoisveljistä. Syyttäjän mukaan veljeksistä jompi kumpi tai molemmat ampuivat ainakin 11 vankia tai ainakin osallistuivat murhaan.

Hovioikeus katsoi, ettei näyttö surmiin riitä. Oikeuden mukaan varmuutta siitä, että veljekset olisivat syyllisiä ei voitu osoittaa.

Myös Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi runsas vuosi sitten, että todisteet eivät riittäneet epäiltyinä olleiden irakilaisten kaksosveljesten tuomitsemiseen.

.

Henkilöllä on rukousnauha kädessään.
Epäilyt veljesten osuudesta joukkomurhaan saivat alkunsa vastaanottokeskuksen muiden irakilaisten keskuudessa. Samuli Holopainen / Yle

Täysin poikkeuksellinen tapaus oli näytön paikka myös YK-tiimille

Irakin Camp Speicherin sotilastukikohdan lähellä tapettiin kesäkuussa 2014 yli tuhat irakilaista sotilasta ja sotilaskoulutuksessa ollutta.

.

Hovioikeuden istunto Turussa.
Tuomari, tulkit ja syytetyt istuivat oikeutta Turussa ja todistajat Bagdadissa. Yle on käsitellyt kuvaa niin, etteivät oikeuden henkilökunnan kasvot näySamuli Holopainen / Yle

Irakilaisveljesten oikeudenkäynti Turussa on ollut myös YK-tiimille tärkeä näytön paikka. Isisin joukkohautoja kaivava YK-tiimi marssitti hovioikeuteen suuren määrän todisteita ja todistajia.

Irakilaiskaksoset tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina syksyllä 2015.

Lue lisää:

Irakilaisveljesten oikeudenkäynnistä Turussa tuli YK-tiimille tärkeä näytön paikka: "Rikokset otettava vakavasti, muuten ainoa voittaja on Isis"

Kaikki syytteet kaatuivat Pirkanmaan käräjäoikeudessa: Terrorimurhasta syytetyt irakilaiskaksoset syyttömiä