1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite

Kokkolassa vain yksittäisiä koronakyselyitä – jos tilanne muuttuu, niille avataan oma puhelinlinja

Oireettomia potilaita ei testata, vaikka nämä olisivat oleskelleet epidemia-alueella.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite
Anonyymi nainen puhuu headset-mikrofoniin.
Koivuhaan terveysaseman kiinniolo talvilomalla on lisännyt ruuhkaa Soiten puhelinpalveluissa.Kalle Niskala / Yle

Keskipohjalaiset suhtautuvat rauhallisesti koronavirustilanteeseen. Kokkolan terveyskeskukseen ja yhteispäivystykseen on tullut vain yksittäisiä kyselyitä asiasta. Kokkolassa on testattu ensimmäiset kaksi epäiltyä tautitapausta, testit osoittautuivat kuitenkin negatiivisiksi.

Puhelimet ovat olleet tällä viikolla välillä ruuhkaisia, mutta se johtuu pääasiassa muun muassa Koivuhaan terveysaseman kiinniolosta hiihtolomalla (siirryt toiseen palveluun) (Soite: Poikkeavat aukioloajat hiihtolomaviikolla).

Soite on kuitenkin varautunut lisäämään tarvittaessa väkeä puhelinneuvontaan, jos kysymyksiä alkaa tulvia. Silloin avataan matalalla kynnyksellä oma puhelinlinja pelkästään koronavirusaiheisille kysymyksille, kertoo yhteispäivystyksen vt. ylilääkäri Tomas Björk.

Oireettomia ei tutkita

Soite julkaisi torstaina nettisivuillaan tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa muistuttaa, että koronavirusriski Soiten alueella ja Suomessa on yhä hyvin pieni, eikä erityisjärjestelyihin ole tarvetta. Normaali käsihygienia riittää.

Jos epäilee tartuntaa, pitää soittaa virka-aikana oman alueen terveyskeskukseen ja muuna aikana Soiten yhteispäivystykseen.

Oireettomia potilaita ei tutkita, vaikka he olisivat oleskelleet epidemia-alueella.

Tämän hetken tilanteessa koronavirustartunta voi Soiten mukaan tulla kysymykseen, jos sekä taudinkuva että altistumiskriteerit täyttyvät.

Ihmisellä on siinä tapauksessa esimerkiksi kuumetta, yskää, hengenahdistusta tai keuhkokuumeeseen viittavaa löydös.

Altistuminen taas on voinut tapahtua, jos on oleskellut 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkamista Manner-Kiinassa, Etelä.Koreassa, Iranissa tai Italian Lombardiassa, Venetossa, Piemontessa ja Emilia-Romagnassa.

Altistumiskriteerit täyttyy myös, jos on ollut lähikontaktissa laboratoriossa varmistetun koronavirustapauksen kanssa kahden viikon sisällä ennen oireiden alkamista.

Soite muistuttaa myös, että esimerkiksi Pohjois-Italian hiihtokeskukset eivät pääosin sijaitse riskialueilla eikä matkustamiseen Milanon lentokentän kautta liity kasvanutta tartuntariskiä.

Lue seuraavaksi