Jari Aarnio sai murhasyytteen vuosia vanhasta murhasta, asianajaja Leppiniemi Ylelle: "Aarnio on pettynyt, on tulossa raskas prosessi"

Kyse on ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalinin murhasta Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003. Syytteen sai myös entinen rikollispomo Keijo Vilhunen.

henkirikokset
Entinen huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 02.10.2018
Apulaisvaltakunnansyyttäjä on päättänyt nostaa uusia syytteita vanhasta palkkamurhasta. Murhasyytteen saa muun muassa Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio.Derrick Frilund / Yle

Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota ja entistä jengipomoa Keijo Vilhusta vastaan on nostettu murhasyytteet.

Kyseessä on ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin murha Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003. Murhasta on jo aiemmin tuomittu neljä ihmistä elinkautiseen vankeuteen.

Yle tavoitti torstaina iltapäivällä Aarnion asianajajan Riitta Leppiniemen.

– Jari Aarnio on hyvin pettynyt, sanoo Leppiniemi.

Vilhusen on epäilty osallistuneen murhaan yhtenä tekijänä. Aarniota epäillään siitä, ettei hän poliisina estänyt murhaa, vaikka tiesi siitä.

Epäillyt ovat kiistäneet rikokset.

Leppiniemen mukaan Aarniolla ei ole ollut sellaista tietoa, että hän olisi voinut puuttua murhasuunnitelmiin.

– Aarnio ei ole saanut mitään yksilöityä tietoa, jonka perusteella hän olisi voinut tähän puuttua. Aarnio tiedostaa, että tästä on tulossa pitkä ja raskas prosessi. Mutta kun syyttäjä on päättänyt syyttää tässä asiassa, niin ei tässä muutakaan voida kuin ryhtyä tekemään töitä, Leppiniemi sanoo.

Jari Aarnio oli murhaan liittyvien rikosepäilyjen vuoksi pidätettynä kesällä 2018. Myös Keijo Vilhunen oli pidätettynä kesällä 2018.

Syytetyillä ennestään kymmenen vuoden tuomio

Kansanedustaja ja entinen Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön päällikkö Kari Tolvanen on kertonut aiemmin, että ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin murhassa oli kyse oli alamaailman välienselvittelystä. Tolvanen toimi tapauksessa yleisjohtajana.

Vanhan palkkamurhan tutkinta avattiin uudestaan, koska kaksi Ünsalin henkirikoksesta tuomittua kertoi tapauksesta uusia tietoja.

Aarnio on aiemmin tuomittu hovioikeudessa muun muassa törkeistä huumerikoksista niin kutsutussa "tynnyrijutussa" kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Myös Vilhunen sai kymmenen vuoden tuomion.

Lue myös:

Kari Tolvanen: ”Villeimmässä mielikuvituksessakaan kenelläkään ei ollut syytä epäillä Aarniota mistään rikoksesta”

Pidätetty Jari Aarnio kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen – murhatutkinnan kuulusteluja on jatkettu koko päivän

Päivi Happonen: Aarnio on nyt linnassa, mutta tuomitaanko hänet vielä elinkautiseen murhasta? Vuosituhannen murhatutkinta valmistuu syksyllä