1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Rahapulassa painiva Kouvola sulkee hurjan määrän päiväkoteja kesäksi – nyt soivat puhelimet

Kouvolan ensi kesän päiväkotijärjestelyistä on tullut erilaisia yhteydenottoja kaupungin kasvatustoimeen viikoittain.

Kaisa ja Peppi Niskanen pitävät kumpikin Jaalan päiväkodin ilmapiiristä. Niskasten kesän ajan päivähoitojärjestelyitä helpottaa perheen hyvä tukiverkosto Jaalassa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kouvolan kaupungin ensi kesän laajat päiväkotien sulkemiset ovat aiheuttaneet laajasti huolta vanhempien keskuudessa. Kouvolan kasvatustoimeen on oltu viikottain yhteydessä tulevan kesän päiväkotijärjestelyjen tiimoilta.

– Voi sanoa, että melkein päivittäin aihe nousee esille eri yhteyksissä. Vanhemmat ovat huolissaan tietenkin, siitä miten lapsen varahoito järjestyy kesällä, jos heillä ei ole mahdollisuutta pitää lomia tai järjestetää muuten lastenhoitoa, Kouvolan varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto kertoo.

Kouvolan varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ensi kesänä Kouvola sulkee 40 päiväkodistaan 30. Kesäkauden aikana auki on kaikkiaan kymmenen päiväkotia. Viime kesänä auki olevia päiväkoteja oli 17.

– Kunnissa on tyypillistä, että kesäkuukausina iso osa toimipisteistä on kiinni. Tämä johtuu siitä, että palveluntarve on niin vähäistä, Kuntaliiton varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen sanoo.

Kouvolan lisäksi Kotka ja Lappeenranta sulkevat ensi kesänä suurimman osan päiväkodeistaan. Kotka aikoo pitää 21 päiväkodistaan auki vähintään neljä. Lappeenranta pitää auki 17 päiväkodista vähintään viisi.

Suurta huolta Jaalassa

Kouvolassa kesäajan päivähoidon supistaminen on aiheuttanut tyytymättömyyttä muun muassa Vekaranjärvellä, Elimäellä ja Jaalassa.

Jaalassa toimiva Vuokkolan päiväkoti on yksi päiväkodeista, joka ollaan sulkemassa kesäajaksi. 54 lapsen päiväkodin on määrä olla kiinni koko heinäkuun. Kaupunki on määrännyt varahoitopaikaksi Voikkaan päiväkodin Kuusankoskella. Matkaa Jaalasta on Voikkaalle on parikymmentä kilometriä.

– Olen huomannut vanhemmissa stressiä, joillakin enemmän ja toisilla vähemmän. On epätietoisuutta siitä, että miten kesän lapsenhoito taataan turvallisesti, jaalalainen äiti Kaisa Niskanen kertoo.

Kuntaliiton Jarkko Lahtinen rauhoittelee, että lomautustilanteissakin kuntia sitoo varhaiskasvatuslain asetus, joka takaa riittävän hoitajien määrän päiväkodeissa.

Kaisa Niskasen 4-vuotias Peppi-tytär käy hoidossa Vuokkolan päiväkodissa.

– Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että minulla on Jaalassa hyvä tukiverkosto. Isovanhemmat osallistuvat mielellään lastenhoitoon kesällä. Olen myös yksityisyrittäjä ja pystyn järjestämään kesälomani aika helposti. Olen heinäkuussa todennäköisesti kaksi viikkoa pois töistä, että voin hoitaa lapsia. Se tarkoittaa sitä luonnollisesti, että tulot seisahtuvat siltä ajalta, Niskanen kertoo.

Ei vielä barrikaadeille

Kaisa Niskanen korostaa, että hänen tilanteensa on hyvä, muilla tilanne voi olla toinen.

– On ihmisiä, jotka työskentelevät Jaalassa ja ylimääräinen ajaminen aiheuttaa päänvaivaa. Lisäksi kaikki eivät saa helposti lomaa.

Kouvola järjestää huhtikuussa kyselyn, jolla selvitetään kesäajan hoidontarvetta eri alueilla. Ne paikat joissa hoidontarve on suuri pyritään pitämään auki myös kesän aikana. Tämä voi muuttaa muun muassa Vuokkolan päiväkodin tulevan kesän tilanteen.

– Vielä emme ole nousseet barrikaadeille, vaikka se olisi hyvä. Siten tulisi esille se hoidotarve, mikä täällä on, Niskanen nauraa.

Kaisa ja Peppi Niskanen. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kouvolan laajat päiväkotien sulkemiset aiheutuvat kaupungin henkilöstölomautuksista. Varhaiskasvatuksen opettajien ja hoitajien lomautusaika on kaksi viikkoa. Lomautuksilla Kouvolan kaupunki hakee tänä vuonna 5,5 miljoonan euron säästöjä.