1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Panssaroitu poliisiauto tuli tarpeeseen Jyväskylässä – vakavan väkivallan uhka on lisääntynyt, kertoo poliisi

Panssaroitu poliisiauto "Hevi" partioi myös arkisissa tehtävissä ja esimerkiksi yleisötilaisuuksissa.

Pansaroituajoneuvo "Hevi"
Alun perin sotilaskäyttöön suunniteltuja, luotisuojattuja G-sarjan Mercedes Benz maastoautoja on tilattu Suomen poliisille yhteensä 15 kappaletta.

Jyväskylän katukuvaan on ilmaantunut poliisin uusi panssaroitu ajoneuvo, tuttavallisesti Hevi.

Hevin näkeminen ei automaattisesti merkitse uhkatilannetta, mutta niiden hankkiminen on Poliisihallitukselta selkeä viesti lisääntyvästä varautumisesta väkivaltarikollisuuden ja terrorismin torjuntaan.

Vakavan väkivallan uhka on lisääntynyt Keski-Suomessa yhtä lailla kuin muuallakin Suomessa.

Jo parin viikon käytön aikana Jyväskylän panssaroitu auto on ollut mukana muun muassa aseellisen uhan sisältäneellä tehtävällä.

– Kyllä tällä autolla tilaus on. Mieleen tulee useita aikaisempia tehtäviä, joissa Hevi-autosta olisi ollut hyötyä, ylikonstaapeli Jarmo Backman kertoo.

Jyväskylän kenttäyksikön johtajan, komisario Juha Mäntysen mukaan vakavia uhkatilanteita on pahimmillaan useita kertoja viikossa, välillä on rauhallisempia jaksoja.

– Jotain se kertoo, että yhteiskunta valmistautuu varustamaan meidän väen tämän tyyppisellä kalustolla, Mäntynen arvioi.

Jyväskylän kenttäyksikön johtajan, komisario Juha Mäntynen esittelee Hevi-autoa. Kuva: Eerik Lappalainen / Yle

Jyväskylän Hevi käyttöön viimeisenä

Hevi-auto saapui Jyväskylään pari viikkoa sitten.

Alun perin sotilaskäyttöön suunniteltuja, luotisuojattuja G-sarjan Mercedes Benz maastoautoja on tilattu Suomen poliisille yhteensä 15 kappaletta. Jyväskylän auto otettiin käyttöön viimeisenä.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella panssaroituja ajoneuvoja on yhteensä kaksi. Toinen niistä sijaitsee Tampereella.

Heviksi nimetty raskasrakenteinen panssariauto on mahdollisuuksien mukaan poliisin arkisessa käytössä. Jyväskylässä sen on voinut havaita muun muassa viikonloppuisin keskusta-alueella yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnassa.

– Se aiheuttaa kyllä mielenkiintoa ja pään kääntymistä, kertoo ylikonstaapeli Backman.