Luisteluvalmentajan tapaus mursi padot: Lasten ja vanhempien yhteydenotot auttaviin palveluihin kasvaneet huimasti

Onko sinua tai lastasi kohdeltu epäasiallisesti urheiluharrastuksessa? Jutun lopussa voit kertoa omista kokemuksistasi.

Urheiluvalmennus
Aurinko paistaa, kun laskettelijat kiitävät alas lumen peittemää rinnettä.
AOP

Urheiluharrastuksissa tapahtuvasta epäeettisestä toiminnasta raportoivien yhteydenottojen määrä on kasvanut huimasti tänä vuonna, kertovat auttavia palveluita ylläpitävät Väestöliitto ja Suomen urheilun eettinen keskus Suek.

– Yleisimpiä [yhteydenottojen aiheita] ovat aikuisten epäasiallinen käytös, henkinen väkivalta tai lasten ja nuorten välinen kiusaaminen Myös seksuaalinen häirintä ja seksuaalinen väkivalta näkyvät jonkun verran yhteydenotoissa, Väestöliiton Et ole yksin -palvelun asiantuntija Saara Ruotsalainen kertoo.

Viime vuonna palveluun tuli chatin tai puhelun kautta yhteensä noin 150 yhteydenottoa. Tänä vuonna yhteydenottoja on tullut tähän mennessä kymmeniä.

Suekin ylläpitämään ILMO-palveluun on tullut vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana hieman yli 30 ilmoitusta epäeettisestä toiminnasta urheilussa, kun viime vuonna ilmoituksia tuli 11. Näiden lisäksi Suekin työntekijöille tulee ilmoituksia epäeettisestä käytöksestä myös puhelimitse ja sähköpostitse.

Kiusaamista ja muuta epäasiallista käytöstä

Suurin osa Et ole yksin -palvelun yhteydenotoista tulee urheilevilta nuorilta ja lapsilta, jotka haluavat keskustella lasten ja nuorten välisestä kiusaamisesta tai valmentajan tai muun aikuisen epäasiallisesta käytöksestä. Kokemuksissa näkyvät esimerkiksi tasapuolisen kohtelun puute, huomiotta jättäminen, henkinen väkivalta ja pelottavaksi tai uhkaavaksi koettu käytös, Ruotsalainen kertoo.

Myös vanhemmat ottavat palveluun yhteyttä samoista teemoista.

– Seurassa ei olla ehkä oltu halukkaita puuttumaan tai osattu puuttua tai vanhemmat kokevat yksinjäämistä tilanteen kanssa, Ruotsalainen kertoo.

Suekiin ilmoituksia on tullut vain aikuisilta. Usein ilmoitetaan omaan lapseen kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä tai kiusaamisesta, mutta myös aikuisiin itseensä kohdistuneista vääryyksistä.

– Esimerkiksi seuratoimijat ovat kokeneet, että heitä on kohdeltu kaltoin ja heidät on savustettu ulos seurasta, kertoo Suekin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen.

Yhteydenotoissa auttaviin palveluihin ei korostu mikään tietty laji, vaan ilmoituksia tulee laidasta laitaan. Väestöliiton mukaan eniten yhteydenottoja tulee kilpaurheiluun ja tavoitteelliseen seuratoimintaan liittyen.

Et ole yksin -palvelussa tarjotaan yhteydenottajalle ensisijaisesti keskusteluapua, tukea ja neuvoja asian eteenpäin viemiseksi. Myös rikosilmoituksia on tehty "jonkun verran", Ruotsalainen kertoo.

– Asioiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Olisi hyvä puhua aikuiselle, vanhemmalle, seuran muulle aikuiselle tai valmentajalle tai jutella kaverin kanssa ja mennä yhdessä kertomaan. Rohkaisisin lapsia ja nuoria puhumaan, jos kokee tällaista, Ruotsalainen sanoo.

Suekin Ikonen kertoo, että kaikki heille tulleet ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti. Asiasta voidaan aloittaa tutkinta, ongelma voidaan antaa tiedoksi lajiliitoille tai Olympiakomitealle taikka ohjata suoraan poliisille tai muille viranomaisille. Osa ilmoituksista ei aiheuta jatkotoimenpiteitä esimerkiksi vajaiden tietojen vuoksi.

Luisteluvalmentajan tapaus mursi padot

Julkinen keskustelu urheiluvalmennuksen etiikasta ja sopivan käytöksen rajoista alkoi sen jälkeen, kun Yle Urheilu julkaisi tammikuussa jutun, jossa kerrottiin, miten kilpailukieltoon asetettu taitoluisteluvalmentaja oli käyttäytynyt valmennettaviaan kohtaan. Valmentaja oli muun muassa käyttänyt sopimatonta kieltä ja huutanut valmennettavilleen sekä nöyryyttänyt heitä.

Kysely on päättynyt. Kiitos vastaajille.