Hyppää sisältöön

Delhissä yli 30 ihmistä kuoli uuden kansallisuuslain synnyttämissä yhteenotoissa

Uuden kansalaisuuslain on toivottu helpottavan siirtolaisten asemaa, mutta vastustajat pelkäävät lain syrjivän maan muslimiväestöä.

Joukko poliiseja ja mielenosoittajia seisoi kadulla Delhissä mielenosoitusten jälkeen toissapäivänä. Kuva: EPA

Intian pääkaupungin Delhin mellakoissa on kuollut ainakin 32 ihmistä ja haavoittunut yli 200, kertoivat maan viranomaiset torstaina.

Mellakat alkoivat, kun uuden kansallisuuslain kannattajat ja vastustajat ottivat yhteen sunnuntaina. Tuolloin hindunationalistiset ryhmät yrittivät estää paikallisia muslimeita järjestämästä kansalaisuuslakia vastustavaa protestia.

Intian uusi kansalaisuuslaki nopeuttaa kansalaisuuden saamista Afganistanista, Bangladeshista ja Pakistanista tuleville siirtolaisille, mutta ei muslimeille.

Uuden kansalaisuuslain on toivottu helpottavan siirtolaisten asemaa, mutta vastustajat pelkäävät lain syrjivän maan muslimiväestöä ja olevan osa pääministeri Narendra Modin ja hänen BJP-puolueensa hindunationalistista agendaa.

BJP:n vastustajat ovat pelänneet, että puolueen tavoitteena on tehdä Intiasta valtio, jossa muslimit eivät ole tasavertaisessa asemassa hinduenemmistön kanssa.

Lue myös: