1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Janne Kataja

Koronaviruksesta vaikutuksia yllättäville aloille – lelukauppaa pyörittävä Janne Kataja: "On kehotettu laittamaan tavaraa varastoon"

Näyttelijä, juontaja Janne Kataja pyörittää muiden töidensä ohessa lelukauppaa.

Janne Kataja
"Kun Akun ja minun ystävyys on ollut lähellä katketa, niin olemme palanneet Joel Hallikaisen sanoihin"
"Kun Akun ja minun ystävyys on ollut lähellä katketa, niin olemme palanneet Joel Hallikaisen sanoihin"

Kun illan esiintymiset, näytökset tai kuvaukset ovat ohi, näyttelijä Janne Kataja rientää useimmiten lelukaupalleen Riihimäelle. Lelukaupan perustaminen oli Katajalle lapsuuden haave, joka toteutui reilu vuosi sitten.

– Öisin minut löytää sieltä purkamasta kuormaa. Se on hyvää vastapainoa tällaiselle yksinäiselle. Niin, siis minähän olen perheenisä, mutta eronnut. Mitäpä sitä aikuinen mies muuta tekisi kuin hyllyttää lelukaupassa öisin, Kataja nauraa.

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Kataja kertoo, että lelukauppiaana hänen tontilleen kuuluvat kaikki myymälän tehtävät.

– Seremoniamestarina oleminen, asiakkaiden viihdyttäminen ja sen oikean, vanhan lelukaupan tunnelman ylläpitäminen.

Ja juuri se tunnelman luominen on Katajan mielestä tärkeintä:

– Emme ole edes kauhean kaupallinen myymälä. Jos ihmiset sanovat, että täällä oli kivaa, niin se on minulle parempi palaute kuin se, että he shoppailivat siellä.

Lelukauppa kuten muukin kauppa on ollut viime vuodet myllerryksessä, kun bisnes on siirtynyt yhä vahvemmin kivijalkamyymälöistä verkkoon.

– Tämä on haastava ala, koska totta kai me kilpailemme verkkokauppojen kanssa, joiden ainoa keino on hinta.

Uuden haasteen lelubisnekseen on tuonut vauhdilla levinnyt koronavirus. Kataja kertoo, että ensi joulun lelutilaukset tehdään nyt keväällä ja niiden valmistus alkaa samanaikaisesti. Tuotanto perustuu siis ennakoihin.

– Suurin osa maailman leluista tulee Aasian koronavirusalueilta, joissa tehtaat ovat nyt kiinni. Toinen iso lelumaa on Italia, jossa on myös havaittu paljon tartuntoja.

Kataja kertoo, että tavarantoimittajilta on jo tullut varoituksia.

– Monilta tavarantoimittajilta on tullut varoituksia, että ensi joulun lelut ovat vaarassa, ja on kehotettu laittamaan tavaraa varastoihin.

Janne Katajan koko haastattelu katsottavissa Areenassa

Lue seuraavaksi