Turkki sanoo yli 30 sotilaansa kuolleen ilmaiskussa Syyrian Idlibissä – Viranomaislähde: Turkki päästää pakolaiset Eurooppaan

Viranomaislähde Reutersille: Turkki ei aio enää estää syyrialaispakolaisten pyrkimistä Eurooppaan.

Syyria
Savu nousi Syyrian kapinallisten hallinnoimasta Salihiyahin kylästä hallituksen joukkojen ilmaiskun jälkeen keskiviikkona.
Savu nousi Syyrian kapinallisten hallinnoimasta Salihiyahin kylästä hallituksen joukkojen ilmaiskun jälkeen keskiviikkona.Omar Haj / AFP

Ainakin 33 Turkin sotilasta on kuollut ilmaiskussa Idlibin maakunnassa Syyrian luoteisosassa, kertoivat Turkin viranomaiset varhain perjantaina. Viranomaisten mukaan 36 sotilasta haavoittui iskussa ja on sairaalahoidossa Turkissa.

Aiemmin iskussa kerrottiin kuolleen 29 turkkilaissotilasta. Luku oli jo kertaalleen noussut 22 kuolonuhrista.

Turkin puolustusministeriö kertoi Twitterissä, että ilmaiskuun vastattiin iskemällä Syyrian "hallinnon kohteisiin". Varhain perjantaina Turkin viranomaiset kertoivat, että "kaikki tiedossa olevat" Syyrian hallinnon kohteet ovat tulessa Turkin tykistön iskuista.

Venäjän puolustusministeriö puolestaan syytti torstaina Turkkia Syyrian sopimuksen loukkaamisesta tukemalla kapinallisia tykkitulen ja lennokkien avulla. Puolustusministeriön mukaan Turkin lennokki loukkasi Syyrian rajaa tiistaina. Lennokki kuitenkin tuhottiin, kun se valmistautui iskemään Syyrian joukkoja vastaan, ministeriö sanoi.

Venäjä ja Turkki sopivat 2018 demilitarisoidun alueen luomisesta Idlibissä, mutta sopimus on rikkoutunut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkojen ryhdyttyä valtaamaan kapinallisten viimeistä suurta linnaketta Idlibiä.

Turkki tukee alueella useita kapinallisryhmiä. Venäjän tukemat Syyrian hallinnon joukot ovat puolestaan joulukuusta lähtien hyökänneet Idlibiä vastaan. Väkivaltaisuudet Luoteis-Syyriassa ovat pakottaneet lähes 950 000 ihmistä pakenemaan kodeistaan ja väliaikaisista turvapaikoistaan.

Iskut Turkin joukkoja vastaan ovat aiheuttaneet jännitteitä Turkin ja Venäjän välisiin suhteisiin. Venäläiset diplomaatit ja sotilasvirkamiehet keskustelivat Idlibin tilanteesta torstaina. Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti kokouksen turvallisuustilanteesta torstai-iltana maan puolustusministerin ja ulkoministerin sekä korkeiden virkamiesten kanssa.

Naton pääsihteeri tuomitsee Syyrian hallinnon ilmaiskut

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tuominnut Syyrian hallinnon ja Venäjän ilmaiskut Idlibin alueelle.

Stoltenberg on keskustellut iskuista puhelimitse Nato-maa Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa. Pääsihteeri kutsui iskuja harkitsemattomiksi. Hän kehotti Syyrian hallintoa ja Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä ja noudattamaan kansainvälistä oikeutta sekä tukemaan YK:n pyrkimyksiä rauhanomaiseen ratkaisuun.

Turkki ei enää estä syyrialaisten rajanylityksiä Eurooppaan

Uutistoimisto Reutersin mukaan Turkki ei aio enää estää syyrialaisia pakolaisia pyrkimästä Eurooppan. EU:lla ja Turkilla on voimassa pakolaissopimus, jonka tarkoituksena on ollut rajoittaa siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Turkin kautta Eurooppaan.

Viranomaislähteen mukaan Turkin poliisia, rajavartiolaitosta sekä rannikkovartiostoa on ohjeistettu toimimaan niin, että rajanylityksiä ei enää estetä. Turkissa on yli 3,6 miljoonaa Syyrian sotaa paennutta ihmistä.

Reutersin mukaan Turkki arvioi ihmisten lähtevän sankoin joukoin pakoon Syyrian Idlibistä uusimpien taistelujen vuoksi. Turkin rajan tuntumassa Syyrian puolella asuu satoja tuhansia syyrialaisia sisäisten pakolaisten leirillä.

Lue myös:

Yle Syyrian rajalla: Assadin joukkoja pakenevien hätä kasvaa, sodan loppunäytös lähenee

Kaksi turkkilaissotilasta kuoli ilmaiskussa Syyriassa – Erdoğan: Vapautamme tarkkailuasemamme keinolla millä hyvänsä

"Kuolemmeko kaikki tänne?" – Nämä kuvat kertovat pakolaisten ahdingosta Syyrian Idlibissä

Lähteet: AFP, AP, Reuters