Kuusamo kiinnostaa ulkopaikkakuntalaisia vapaa-ajanviettopaikkana – vetää ihmisiä ja tuo rahaa eniten koko Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Suhteellisesti eniten ulkopaikkakuntalaisten omistamia vapaa-ajanasuntoja on Vaalassa.

vapaa-ajan asunnot
Vapaa-ajan asunto Kuusamon Rukalla.
Kuusamossa vapaa-asuntojen omistajat viihtyvät useita päiviä kerrallaan. Käyntikertoja on kuitenkin keskimäärin vähemmän kuin esimerkiksi Kalajoella, Sotkamossa tai Vaalassa. Kuvituskuva.YLE / Arto Veräjänkorva

Kuusamossa on kappalemääräisesti eniten ulkopaikkakuntalaisten vapaa-ajanasuntoja, kertoo Kainuun ammattikorkeakoulun selvitys. Vuonna 2018 tällaisia vapaa-ajanasuntoja oli noin 3 500, kun taas esimerkiksi Hyrynsalmella samana vuonna hieman alle 400 kappaletta.

Vaalassa on suhteellisesti eniten muualta tulevien omistamia asuntoja, 85 prosenttia koko mökkikannasta.

Kuusamoon tulee myös eniten mökkeilijöiden euroja. Kuusamon alueen talouteen ulkopaikkakuntalaisten mökkeily kaupungissa vaikutti toissa vuonna 20,4 miljoonaa euron verran. Vähiten aluetaloudellisia vaikutuksia oli Hyrynsalmella ja Taivalkoskella, noin 1,3 miljoonaa euroa kummassakin.

Kaikkiaan matkailullinen vapaa-ajanasuminen toi Pohjois-Pohjanmaa–Kainuu-alueelle lähes 50 miljoonaa euroa tuloa vuonna 2018. Mökkien omistajat tulevat yleensä maakunnan suurista kaupungeista, joista Oulu on merkittävin omistajakeskittymä.

Kajaanin ammattikorkeakoulun VALTO-hankkeen selvityksessä mukana olivat alueen matkailun kärkikunnat. Pohjois-Pohjanmaalta mukana olivat Kalajoki, Kuusamo, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski ja Vaala. Kainuusta kuntia oli neljä: Hyrynsalmi, Kuhmo, Sotkamo ja Suomussalmi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)