1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Liikenne ja kuljetus

Massiiviset erikoiskuljetukset Sotkamoon jatkuvat – tulossa jopa 250-tonnisia kuljetuksia

Ammoniakkisäiliöiden kuljettaminen tulee olemaan jälleen suuri ponnistus

Massiiviset sulfaattikiteyttimet saapuivat Sotkamoon turvallisesti ja etuajassa. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Helmikuun lopulla Sotkamossa sijaitsevalle Terrafamen akkukemikaalitehtaalle saapui massiivisia sulfaattikiteyttimien osia.

Kevään aikana tehtaalle kuljetetaan lisää sulfaattikiteyttimien osia, putkisiltaa, ja viikolla 13 tehtaalle saapuu kaksi raskasta ammoniakkisäiliötä.

– Pituus näillä säiliöillä on 43 metriä, eli yhdistelmä on noin 52 metriä pitkä plus sitten lisätyöntö- ja vetoautot. Kokonaismassa on noin 250 tonnia, että se on kyllä hyvin raskas, erikoiskuljetuksiin erikoistuneen Vuorsola Oy:n kuljetuspäällikkö Elina Hassinen kertoo.

Hassisen mukaan ammoniakkisäiliöiden kuljettaminen tulee olemaan jälleen suuri ponnistus, joka vaatii paljon suunnittelua, aikaa ja myös työntekijöitä.

– Fyysisiltä mitoiltaan tämä kuljetus on maltillisempi, mutta silti osat ovat hyvin pitkiä ja todella raskaita. Haastetaso on vähintäänkin sama kuin kiteyttimissä ellei painon vuoksi jopa suurempi.

Massiiviset kuljetukset suunnitellaan siten, että niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa liikenteelle. Silti tienkäyttäjiltä toivotaan ymmärrystä, kun tie joudutaan kuljetusten takia ajoittain sulkemaan.

– Toivotaan kärsivällisyyttä tienkäyttäjiltä ja kiinteistönomistajilta. Emme ole tiellä yhtään enempää kuin on pakko, Elina Hassinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)