Turkki kertoi avaavansa EU-rajan pakolaisille – Suomen sisäministeriöllä ei tietoa Turkin rajan avautumisesta

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell kertoi iltapäivällä keskustelleensa Turkin ulkoministerin kanssa ja saaneensa vakuuttelun siitä, että Turkki on yhä sitoutunut pakolaissopimukseen.

Turkki
Syyrialaisia lähellä Turkin rajaa 16. helmikuuta.
Syyrialaisia lähellä Turkin rajaa 16. helmikuuta.Rami Al Sayed / AFP

Suomen sisäministeriöllä ei ole tietoa Turkin EU-rajan avaamisesta tai että maahantulijoiden määrä Euroopan unionin alueelle olisi lähtenyt äkillisesti nousuun.

– Meille ei ole tullut mitään viranomaistietoa, että tilanne Turkin EU-rajalla olisi muuttunut. Jos alueella on liikehdintää, niin se tapahtuu Turkin rajojen sisällä, sisäministeriön kansainvälisten asioiden johtaja Laura Yli-Vakkuri arvioi.

Yli-Vakkurin mukaan Turkki on viimeksi ilmoittanut avaavansa EU-rajaansa pakolaisille viime syksynä.

– Sekä EU:lla että Suomella on varautumissuunnitelmat sen varalle, että Turkki avaisi EU-rajansa pakolaisten laajalle läpikululle. Euroopan raja- ja meriturvallisuusviraston, Frontexin, valtuuksia on vahvistettu viime vuosina, Yli-Vakkuri kertoo.

Tietojen ristiriitaisuutta kuvaa se, että perjantai-iltapäivällä EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell kertoi Twitterissä, että hän on keskustellut Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa. Borrell kirjoitti saaneensa ministeriltä vakuuttelun siitä, että Turkki on yhä sitoutunut EU:n ja Turkin väliseen pakolaissopimukseen.

Kuitenkin perjantaiaamuna turkkilainen uutistoimisto Demirören (DHA) kertoi satojen siirtolaisten olevan kävelemässä Turkista kohti Kreikan rajaa. Joukossa on syyrialaisia, iranilaisia, irakilaisia, pakistanilaisia ja marokkolaisia miehiä, naisia ja lapsia.

Noin 300 hengen joukko on lähtenyt liikkeelle sen jälkeen, kun Turkki ilmoitti, ettei se aio enää estää syyrialaispakolaisten pyrkimistä Eurooppaan. Turkin poliisia, rajavartiolaitosta sekä rannikkovartiostoa on ohjeistettu toimimaan niin, että rajanylityksiä ei enää estetä, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP nimettömän viranomaislähteen perusteella.

Kartta jossa näkyy Turkin ja Kreikan raja.
Turkkilainen uutistoimisto kertoo, että satojen ihmisten joukko olisi matkalla Turkista kohti Kreikan rajaa.Yle Uutiset

Uutistoimisto DHA:n mukaan toinen ihmisjoukko on saapunut Çanakkalen maakuntaan Turkin länsiosissa. He aikovat pyrkiä meriteitse Lesboksen saarelle.

Kreikka tehostaa rajavalvontaa

Kreikka on ilmoittanut tehostavansa rajavartiointia Turkin ilmoituksen vuoksi.

Hallitus- ja poliisilähteen mukaan maa- ja merirajojen vartiointia on tiukennettu mahdollisimman paljon. Rajavartioiden määrä on kaksinkertaistettu, ja rajavalvojia on kehotettu valppauteen.

– Tilanne on hallinnassa, ei ole mitään syytä huoleen, nimetön poliisilähde kertoo uutistomisto AFP:lle.

Sotilaslähde kertoo, että Kreikan vastaisella rajalla Turkin puolella on havaittu 300 ihmisen joukko Evrosin alueella Kreikan koillisosassa.

– Määrä ei ole millään tavalla poikkeava, upseeri sanoi AFP:lle.

Bulgaria: rajalle jopa tuhat sotilasta

Myös Bulgaria on ilmoittanut tiukentavansa valvontaa Turkin vastaisella rajallaan.

Maan puolustusministeri Krasimir Karakachanov ilmoitti, että Bulgaria on valmis keskittämään rajalleen jopa tuhat sotilasta. Näiden on määrä estää siirtolaisten tulo rajan yli.

Hänen mukaansa bulgarialaiset rajapoliisit ovat tänään aamulla jo estäneet kahden noin 30 hengen ryhmän tulon maahan.

Bulgariaan ei ole viime vuosina tullut juuri siirtolaisia. Ilmoittaessaan rajavalvonnan tiukentamisesta maa vetosi myös koronaviruksen luomaan tarpeeseen.

Bulgarian ja Turkin välinen raja on runsaan 300 kilometrin pituinen.

"EU:n autettava Turkkia"

Turkissa on yli 3,6 miljoonaa Syyrian sotaa paennutta ihmistä. Lisäksi Turkki on arvioinut ihmisten lähtevän sankoin joukoin pakoon Idlibistä uusimpien taistelujen vuoksi.

– Sanoimme, ettemme pysty käsittelemään uusien pakolaisten painetta, hallitsevan Oikeus ja kehityspuolueen tiedottaja Ömer Çelik sanoi CNN Turk -kanavalla perjantaiaamuna.

– On vain yksi asia, jonka Euroopan unioni voi tehdä, ja se on auttaa Turkin tasavaltaa, hän lisäsi.

EU:lla ja Turkilla on voimassa pakolaissopimus, jonka tarkoituksena on ollut rajoittaa siirtolaisten ja pakolaisten saapumista Turkin kautta Eurooppaan.

Lue lisää:

Turkki sanoo yli 30 sotilaansa kuolleen ilmaiskussa Syyrian Idlibissä – Viranomaislähde: Turkki päästää pakolaiset Eurooppaan

Lähteet: Reuters, AFP