Hyppää sisältöön

Tia-Maria Sokasta ei tullut psykologia, mutta ihon alle pääsee pyllyn pyöriessä – tunnettu twerkkaaja ei enää välitä huorittelusta ja kalukuvista

Suomen ensimmäinen twerk-ammattilainen Tia-Maria Sokka joutuu edelleen puolustamaan naisten oikeutta tanssia seksikkäästi.

Tia-Maria Sokka kasvoi siskonsa ja äitinsä kanssa Annalan lähiössä Tampereella. Lapsesta asti ajatuksena oli, että naiset pystyvät mihin tahansa. Tatuoinneissa toistuvat vahvat naiset kuningattaresta Kleopatraan. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Tia-Maria Sokasta ei koskaan pitänyt tulla ammattitanssijaa. Nyt hän seisoo tyhjässä, yli puolen miljoonan euron asunnossa keskellä Helsinkiä ja suunnittelee uuden kotinsa remonttia. Rahat asuntoon on tienattu tanssilla.

Tinzenä tunnettu Tia-Maria Sokka on yksi maailman arvostetuimmista twerkkaajista. Oman studion twerk-tunnit varattiin viimeksikin 30 sekunnissa loppuun.

Hänet nähdään viidettä vuotta JVG:n taustatanssijana niin kevään areena- kuin kesän festarikiertueellakin.

Nyt käynnissä on maailmankiertue, jolla Sokka opettaa twerkkiä sadoille ympäri maailmaa Los Angelesista Amsterdamiin.

Kiertueen tanssisaleissa ihmiset itkevät, kun näkevät Tinzen.

– Jos joku olisi viisi vuotta sitten sanonut, että teen leipäni twerkkaamalla, en olisi uskonut, Sokka sanoo.

Ensi kesänä 30 vuotta täyttävä Sokka tekee suomalaista kulttuurihistoriaa.

Hän saa ensimmäisenä tanssijana Suomen suurimmille festareille omat keikat. Sokka ei vielä saa paljastaa, mitkä kaikki kesäfestarit ovat kyseessä, mutta ainakin RMJ:n lavalla hänet nähdään.

– Toki moni on esiintynyt festareilla bändien keikkojen välissä, minäkin. Mullistavaa on se, että saan tanssijana esiintyä festareilla omalla keikalla kuten kuka tahansa artisti, Sokka sanoo.

Vielä kuusi vuotta sitten Sokka työskenteli Tampereella maahanmuuttajalasten perheryhmäkodissa ja auttoi yksin maahan tulleita lapsia kotiutumaan.

Hän oli aina halunnut opiskella psykologiaa, mutta päätyi sosionomiksi. Sokka halusi oppia, miten rankkoja asioita läpikäyneitä voidaan auttaa.

– Halusin myös ymmärtää, miten heihin saadaan luotua luottamussuhde. Mielenkiemurat ovat aina kiinnostaneet minua.

Sokka teki harjoittelunsa rikosuhripäivystyksessä. Opinnäytetyötä varten hän haastatteli raiskattuja naisia ja tutki, miten raiskattujen auttaminen käytännössä naisten kokemusten perusteella toteutuu.

Päivät hän teki töitä, illat kuluivat tanssisaleilla.

Voimakkaissa karibialaislajeissa reggaetonissa ja dancehallissa Sokka huomasi, että lantion liike ja pakaroiden nopeat iskut tulivat helposti.

Koska twerkkausta ei vielä opetettu missään, Sokka opetteli sen itse, muun muassa Youtube-videoiden avulla.

Sokka työskenteli maahanmuuttajalasten perheryhmäkodissa vielä vuonna 2015, kun maan ensimmäisissä twerkin SM-kisoissa palkintona oli mestaruus.

– Siihen aikaan twerkkauksesta tiedettiin Suomessa lähinnä se, mitä Miley Cyruksesta otsikoissa kirjoitettiin, Sokka toteaa.

Hän viittaa Cyruksen vuoden 2013 MTV Music Awards -gaalan räävittömään esitykseen.

Suomen ensimmäinen twerk-ammattilainen on pioneeri myös maailmalla. “Olen päässyt etenemään aallonharjalla, sillä maailmallakin twerk on ollut vasta tulossa, kun tein sitä jo Suomessa.” Kuva: Jani Aarnio / Yle

SM-voitosta alkoi mediamylly.

Sokasta näytti siltä, että lehdet metsästivät kuumeisesti twerkin ja Sokan kustannuksella myyviä otsikoita. Esimerkiksi: “Onko tämä Suomen kuumin takapuoli? Katso rohkea pyllytanssi”.

– Minusta yritettiin kaivaa esiin jotain skandaalia ja kohuotsikoita. Olin päättänyt olla oma itseni, koulutettu ja ihan tavallinen tyyppi, joten ei niitä kohuja herunut.

Ennen SM-voittoa Sokka oli soitellut tanssikouluja läpi ja koettanut päästä opettamaan twerkkausta. Laji oli vielä liian vieras.

– Lähettelin ansioluetteloani ja videoita, soittelin perään. Alku oli vaikea.

Lopulta yksittäinen voitto ja sen tuoma julkisuus takasivat, että SM-vuoden ajan Sokka pääsi tanssikouluille ja laji alkoi levitä.

Nyt Sokan Youtube-kanavalla on 570 000 seuraajaa, Instagramissa 270 000. Yhtä videota on katsottu 44 miljoonaa kertaa.

Helmikuun alussa Sokka tuomaroi Espanjassa twerkin MM-kisoja ja veti tunteja. Ihmiset itkivät nähdessään fanituksensa kohteen.

Twerk-tunneilla monet liikuttuvat kyyneliin myös muusta kuin silkasta ihailusta.

– Onhan se mieletöntä, että joku arvostaa mun tekemää duunia niin paljon, että ihailee itkuun asti. Mutta usein itku tulee, kun joku twerkin kautta viimein alkaa hyväksyä itsensä.

Vaikka Sokka vaihtoi maahanmuuttajalapset ja raiskauksen uhriksi joutuneet naiset tanssinopetukseen, Sokka ammentaa koulutuksestaan edelleen.

Kun tavallinen nainen astuu tanssisalissa peilin eteen ja etsii ehkä ensimmäistä kertaa seksikästä liikekieltä, ollaan herkällä alueella.

Ilman luottamusta tunneista ei tulisi mitään.

Tia-Maria Sokka on koulutukseltaan paitsi sosionomi, myös seksuaalineuvoja. "Twerkkaajani tietävät, että minulle voi puhua mistä vain, enkä hätkähdä." Kuva: Jani Aarnio / Yle

Tamperelaisen tanssisalin ovelta huokuu kuumaa, tiivistynyttä ilmaa. Vaikka musiikki pauhaa ja lattia tömisee liikkeistä, seinien läpi kaikuu kirkunaa ja taputusta.

Osa naisista tanssii ringin keskellä, toiset seuraavat ympärillä. Heidän tehtävänään on kannustaa, saada tanssijat tuntemaan itsensä voimakkaiksi.

Sokka pitää tunneillaan palopuheita. 153-senttinen nainen yllyttää muita: kehukaa, antakaa energiaa!

Aloittelijat tulevat tunneille pitkissä housuissa ja yläkroppa verhottuna. Pikkuhiljaa lukukauden aikana vaatteet usein vähenevät.

Lopulta Sokan edessä on mikroshortsien ja verkkosukkahousujen verhoama twerk-armeija.

Koulukiusattuja, somekiusattuja, henkisen väkivallan uhreja. Usein henkinen kidutus tuntuu kehossa asti, opettaa näkemään myös vartalossa vikoja.

Pitkään syömishäiriöistä kärsineitä naisia. Ujoja ja sulkeutuneita. Ja ihan tavallisia, kaikenlaisia naisia.

– Ja tanssin kautta he viimein avautuvat. Kun seuraa peilistä kehonsa liikkeitä tarpeeksi kauan ja tajuaa, mihin kaikkeen oma kroppa pystyy, se voimaannuttaa monia, Sokka sanoo.

Sokan tunneilla arvostelulle on nollatoleranssi eikä muihin pidä vertailla.

– Se on aika kova juttu, kun syömishäiriöstä pitkään kärsinyt kertoo, että on oppinut tanssin avulla rakastamaan jopa niitä kurveja kehossaan, Sokka toteaa.

Twerkkaaja myöntää olevansa kova bisnesmimmi, joka vaalii yksityisyyttään ja brändiään tarkasti. "Pitää olla suunnittelemassa jo seuraavaa askelta, kun uusi aluevaltaus on vasta käynnistynyt." Kuva: Jani Aarnio / Yle

Seksikäs nainen ei ole seksikäs miehiä varten

Youtube-videolla Sokan oppilaat twerkkaavat lattialla. Kommenttikentässä joku vihjaa masturboivansa. Toinen kyselee, onko kyseessä stripparileiri. Kolmas kertoo käyttävänsä videoita, kun pornosivut eivät toimi.

Miehet ovat lähetelleet Sokalle kuvia peniksistään. Häntä on huoriteltu.

– Koen olevani aika kova mimmi ja olen päässyt tähän pisteeseen tekemällä hemmetin paljon töitä. Tuollaisilla kommenteilla ei ole arvoa sen rinnalla, mitä kaikkea olen saanut ja saan twerkillä ihmisille antaa.

Enää kommentit eivät pääse ihon alle, mutta aina niin ei ole ollut. Sokka myöntää, että twerk-uran aikana nahka on muuttunut paksummaksi, on ollut pakko lujittaa itseä.

– Muuten en olisi tässä.

Sokan mukaan twerkkaukseen liitetyt stereotypiat ovat pikkuhiljaa muuttuneet. Huorittelu, strippariviittaukset tai kalukuvat eivät ole enää ihan arkipäivää.

Silti naisten oikeudesta twerkata pitää puhua edelleen.

– Kun naiset tanssivat seksikkäästi ja seksikkäissä vaatteissa, osa miehistä miettii edelleen, että naiset tanssivat heitä varten. Missä luolassa sellainen mies elää, joka 2020-luvulla miettii, että naisen seksuaalisuus tai seksikkyys on vain heitä varten?

Sokka kasvoi lähiössä Tampereen Annalassa äitinsä ja siskonsa kanssa. Lapsesta saakka Sokka oppi mallista, että naisten täytyy voida pärjätä omillaan ja niin pärjäävätkin.

Samaa feminististä sanaa Sokka julistaa nyt twerk-tunneillaan.

– En koskaan haluaisi olla kenenkään elätettävä, vaan tulla toimeen omillani. Tästä mä puhun tunneilla: me naiset saamme elää sellaista yhteiskunnan vaihetta, että mikä tahansa on meille mahdollista.