1. yle.fi
  2. Uutiset

Raippaluodon sillan kupeessa olevalle alueelle halutaan toimintaa – kunta ja ELY-keskus eivät pääse sopuun lunastamisesta

Mustasaari haluaa herättää henkiin Fjärdskärin levähdysalueen. Muun muassa maantieliikenteen asettamat rajoitukset kuitenkin huolestuttavat.

Raippaluodon silta
Raippaluodon silta Mustasaaressa.
Raippaluodon sillan toiseen päähän avattiin Merten talo 2018. Elina Niemistö / Yle

Mustasaaren kunta on halunnut Raippaluodon sillan kupeessa sijaitsevan Fjärdskärin alueen hallintaansa. Kunta on ollut valmis ostamaan tai vuokraamaan alueen. Mustasaari haluaa herätellä levähdysalueen henkiin ja saada sinne uutta toimintaa.

Fjärdskärin levähdysalueella on tällä hetkellä pieni uimaranta, laituri ja grillikatos. Paikallinen yrittäjä on ollut kiinnostunut perustamaan sinne ympärivuotisen leirintäalueen.

Kunnan suunnitelmissa on ollut alueen kaavoittaminen uudelleen ja sen vuokraaminen edelleen yrittäjille. Mustasaaren kunta ja ELY-keskus eivät ole kuitenkaan päässeet Fjärdskäristä yhteisymmärrykseen sopimuksen sisällöstä.

– Alueeseen liittyy liikaa rajoitteita ja vuokrasopimus voidaan sanoa irti liian helposti. Investointien kannalta vuokralaisella pitää olla varmuus siitä, että hän voi olla siinä pitkään, Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg valottaa tilannetta.

Rajoitteet liittyvät liikenteeseen. Toiminnan kehittäminen ei saa häiritä maantieliikennettä. Kasvava toiminta sillan kupeessa lisäisi liikennettä ja voisi ruuhkauttaa tien. Yleisen liikenteen vaikeutuminen voisi Ahlbergin mukaan johtaa vuokrasopimuksen irtisanomiseen.

Kunta pelkää alueen arvonnousua

Osapuolet ovat lähtökohtaisesti neuvotelleet Fjärdskärin vuokraamisesta. Sen myyminen olisi vuokraamista monimutkaisempi prosessi.

– Senaattikiinteistöjen pitäisi hoitaa myynti ja silloin se tulisi julkiseen kauppaan. Aluetta ei voi vain myydä suoraan kunnalle, kertoo liikennevastuualueen johtaja Anders Östergård Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta.

Sopimusluonnoksia on ollut jo useita. Niissä on puhuttu 20–30 vuoden vuokra-ajasta. Kaavassa Fjärdskär on merkitty virkistysalueeksi, jolla on rakennusoikeutta 200 neliömetriä. Sitä laajempi toiminta vaatisikin kaavamuutoksen.

– Tässä on sellainenkin ongelma, että alueen arvo nousee, jos kaavoitamme sen. Sitten jos haluamme myöhemmin lunastaa alueen, joudumme maksamaan siitä enemmän kuin mitä se olisi maksanut ennen kaavamuutosta, Ahlberg sanoo.

Östergård ei näe asiassa samanlaista uhkaa.

– Mielestäni valtio ei toimisi niin, että se nostaisi hintaa kaavoituksen jälkeen.

Vandalisoitu levähdyspaikka

Östergårdin mukaan ELY-keskus luopuisi Fjärskäristä erittäin mielellään ja näkisi Mustasaaren kunnan kehittämässä sitä. Levähdysaluetta on käytetty hyväksi väärällä tavalla ja siellä on rikottu paikkoja.

– Aika on ajanut ohi levähdyspaikasta. Nuoriso käy siellä purkamassa aggressioitaan ja ilmeisesti mökkiläiset vievät polttopuut, joita urakoitsija on tavannut sinne viedä, Östergård harmittelee.

Osapuolet aikovat vielä palata neuvottelupöytään. Kunnanjohtaja Ahlbergin mukaan asiaa on hidastanut muun muassa ELY-keskuksen yhteyshenkilön eläköityminen.

– He voivat soittaa vaikka minulle. Uskon, että tähän löytyy ratkaisu. Täytyy vain varmistaa, että liikennettä suojellaan, ja että alueelle johtava liittymä on turvallinen, Östergård toteaa.

Lue seuraavaksi