1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turun yliopisto

Turun Yliopistosäätiö lahjoittaa satavuotiaalle yliopistolle kaksi tekniikan professuuria – lahjoituksen arvo on 1,2 miljoonaa euroa

Lahjoitus kattaa materiaalitekniikan ja konetekniikan professuurit viideksi vuodeksi.

Turun yliopisto
Turun yliopiston hallintorakennus ulkoa kuvattuna.
Vaihto-opiskelijoita tuetaan karanteenin ajan ruoka-avulla. Arkistokuva.Yle/Philip Stenkula

Turun Yliopistosäätiön hallitus lahjoittaa Turun yliopistolle kaksi uutta tekniikan professuuria diplomi-insinöörikoulutukseen viideksi vuodeksi, toisen materiaalitekniikkaan ja toisen konetekniikkaan.

– Yliopisto on konetekniikan ja materiaalitekniikan koulutusvastuun saatuaan ryhtynyt määrätietoisiin toimiin tekniikan tutkimuksen ja koulutuksen laajentamisessa ja vahvistamisessa, mikä vaatii huomattavaa taloudellista panosta, sanoo Turun Yliopistosäätiön hallituksen puheenjohtaja Tuomo Lähdesmäki Turun yliopiston tiedotteessa.

Turun yliopiston vararehtori Mika Hannula johtaa yliopiston tekniikan laajennusta. Hän kertoo, että uusien diplomi-insinööriohjelmien suunnittelu on jo pitkällä.

– Yliopisto osti viime vuonna osan Koneteknologiakeskus Turusta ja teekkarit pääsevät jo ensimmäisenä opiskeluvuotenaan tekemisiin alan uusimman tekniikan kanssa. Yliopiston korkeatasoinen materiaalitieteen tutkimus ja opetus ovat olleet mainio alusta materiaalitekniikan koulutuksen rakentamiselle.

Hannula kertoo, että yliopisto on sitoutunut vähintään kymmenen uuden tekniikan professorin rekrytointiin. Tähän mennessä uusia professoreita on rekrytoitu jo kolme ja rekrytoinnit jatkuvat edelleen.

– Lahjoitusten turvin pääsemme laajentamaan diplomi-insinöörikoulutusta ja tekniikan tutkimusta aloille, johon yliopiston omat resurssit eivät riittäisi. Tämä on hyväksi sekä yliopistolle että koko Lounais-Suomen elinvoimalle, Hannula sanoo.

Tuki yhteensä lähes kolme miljoonaa euroa

Turun Yliopistosäätiö tukee Turun yliopistoa, sen tutkijoita ja opettajia yleisrahastoista ja nimikkorahastoista vuosittain yli 1,5 miljoonalla eurolla, viime vuonna yhteensä noin 1,7 miljoonalla eurolla.

Satavuotisjuhlallisuuksien yhteydessä tehty lahjoitus nostaa säätiön yliopistolle tänä vuonna jakaman tuen yhteensä noin kolmeen miljoonaan euroon.

Opetus- ja kulttuuriministeriö laajensi heinäkuussa 2019 Turun yliopiston tekniikan koulutustarjontaa antamalla yliopistolle konetekniikan ja materiaalitekniikan koulutusvastuut.

Vuonna 2020 diplomi-insinöörikoulutuksen neljän ohjelman sisäänotto on 273 opiskelijaa.

Uusiin kone- ja materiaalitekniikan koulutuksiin otetaan tänä vuonna 100 opiskelijaa.

Tähän mennessä yliopistolle on lahjoitettu jo kuusi uutta tekniikan professuuria.

Lue lisää:

Turun yliopisto juhli sataa vuottaan valoin, lauluin ja soihtukulkuein – katso tallenne syntymäpäiviltä

Tenttikuume ja sitsit ovat akateemisuuden ytimessä aina vain – juhlivan Turun yliopiston opiskelijat vertailivat tapoja ennen ja nyt

Lue seuraavaksi