1. yle.fi
  2. Uutiset

Onnettomuuden jälkien siivous on Kokkolan sinkkitehtaalla vielä kesken: Kymmeniä tonneja kovettunutta sinkkiä aiotaan kierrättää

Bolidenin toimitusjohtajan mukaan henkilökunta toimi tilanteessa esimerkillisesti, mikä pienensi uunin vuorauksen pettämisen aiheuttamia vahinkoja.

sinkki
Trukki nostaa sinkkiharkkoja.
Kuvassa trukki nostaa sinkkiharkkoja.Kalle Niskala / Yle

Sinkkitehdas Bolidenilla sattuneen uhkaavan onnettomuuden jälkeen kovettuneen sinkin poisto on vielä kesken Kokkolassa.

Noin kaksi viikkoa sitten sinkkitehtaan valimon uunin vuoraus petti yöllä ja kymmeniä tonneja kuumaa sinkkiä pääsi valumaan uunin alla olevaan varoaltaaseen.

Tehtaalla vielä puntaroidaan, miten altaaseen jämähtäneen sinkin poisto on parasta toteuttaa. Sinkki on tarkoitus kuitenkin kierrättää.

Toimitusjohtaja Antti Kontiaisen mukaan tehtaan henkilökunta toimi tilanteessa esimerkillisesti ja vahingot jäivät siksi melko pieniksi. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa ja ympäristövahingoilta säästyttiin. Rahalliset tappiot olivat kymmeniä tuhansia euroja.

Uunin korjaus kesti muutaman päivän ja sinkin valmistukseen tuli pieniä viiveitä. Tehtaalla on toinen uuni, joka on toiminut koko ajan normaalisti.

Turvallisuuskäytännöt toimivat toimitusjohtajan mielestä valimouunin vaurioituessa hyvin. Tehtaalla on kuitenkin onnettomuuden vuoksi lisätty uunien lämpöseurantaa.

Jo yli 50 vuotta Kokkolassa toiminut Bolidenin tehdas on Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas.

Vuonna 2018 tehdas tuotti sinkkiä noin 295 000 tonnia.

Lue seuraavaksi