1. yle.fi
  2. Uutiset

Reppureissu Aasiaan herätti 25-vuotiaan Oona Jokisen – Nyt hän pyörittää Suomen ensimmäistä zero waste -päivittäistavarakauppaa

Jokinen haluaa kannustaa hankkimaan päivittäiset ostokset uudelleenkäytettäviin astioihin ja pakkauksiin.

pakkausmateriaalit
Ilmastonmuutos, hiilivapaa, Unit Markt.
Oona Jokinen pyrkii siihen, että pakkausjätettä syntyy hänen myymälässään mahdollisimman vähän. Thomas Hagström / YLE

Oona Jokiselle luonto ja sen kunnioittaminen ovat olleet lapsesta asti tärkeitä. Matka Aasiaan herätti hänet ymmärtämään kuluttamisen todelliset ympäristövaikutukset.

Jokinen näki reppureissullaan Thaimaassa, miten saasteita tupruttelevia tehtaita riitti silmin kantamattomiin pääkaupunki Bangkokissa. Erityisen yllättynyt Jokinen oli siitä, miten helppoa tehtaan avaaminen voi olla.

– Näin lappuja, joissa luki: hanki oma tehtaasi tänään. Tajusin, että kuka tahansa voi avata tehtaan ja vieläpä ympäristöön, jossa on jo valmiiksi vakavia ympäristö- ja ilmansaasteongelmia.

Arkielämä Saksassa ja reppumatkailu Aasiassa synnyttivät ajatuksen, että hän haluaa perustaa kestävään kehitykseen nojaavan kaupan Helsinkiin. Sopiva liiketila myymälälle löytyi Helsingin Vallilasta ja Unit Markt avasi ovensa vuosi sitten joulukuussa.

Konseptiksi muodostui liike, jossa pyritään yhdistämään kestävä kehitys ja hyvinvointi. Liikkeessä on ollut myös kahvila, jonka tuotteissa on hyödynnetty myymälän myynnistä ylijääneitä elintarvikkeita, kuten esimerkiksi ylikypsiä hedelmiä.

Juuri nyt myymälä on kuitenkin suljettu sillä toiminta on siirtymässä uusiin tiloihin Helsingin keskustaan.

Kasvikset on sijoiteltu Unit Markt-kaupassa puulaatikoihin.
Kasvikset on sijoiteltu Unit Markt-kaupassa puulaatikoihin.Thomas Hagström / YLE

Irtomyyntiä, vanhan ajan tyyliin

Oona Jokisen myymälässä ostaja huomaa ensimmäisensä sen, ettei tuotteita ole pakattu kääreisiin. Elintarvikkeet varastoidaan siiloissa, joista voi ottaa tuotteita omiin tai kaupan tarjoamiin uudelleenkäytettäviin pakkauksiin.

Mausteet, kuivajauheet ja teelajit ovat esillä irtomyyntilaatikoissa. Haluttu määrä noukitaan itse, punnitaan ja maksetaan.

Tankeista saa öljyt ja etikat. Kasvikset ovat esillä puulaatikoissa. Kaupasta ei löydy muovipakkauksia.

Tuotteet on kuljetettu kauppaan isoissa erissä. Jonkin verran pakkausmuovia kuitenkin vielä kertyy esimerkiksi kuivatavaroiden toimituksessa.

– Meillä tulee pakkausmuovia puoli jätesäkillistä kuukaudessa. Yleensä saman kokoisilla kaupoilla pakkausmuovia kertyy jätesäkillinen päivässä, Jokinen kertoo.

Hän käy jatkuvasti valmistajien ja tuottajien kanssa neuvotteluja siitä, miten tuotteita voisi pakata nykyistä kestävämmällä tavalla. Esimerkiksi tiskikonetableteista on poistettu neuvottelujen tuloksena niitä ympäröivät pakkaukset.

Erityisen haastavaa pakkauksettomuus on ollut kylmä- ja kosmetiikkatuotteissa.

Kosmetiikan viehätys perustuu brändiin. Yleensä kosmetiikka on paketoitu kauniiseen kääreeseen ja houkuttelevaan pakkaukseen.

Jokinen haluaa haastaa pohtimaan paitsi pakkausmateriaalin tarpeellisuutta myös kulutustottumuksia. Hän uskoo, että jo muutama palasaippua ja palatuote voi riittää hygieniarutiineihin.

– Haastamme konseptillamme miettimään kulutustottumuksiamme myös kosmetiikassa. Tarvitsemmeko oikeasti sitä kosmetiikkamäärää, joka kylpyhuoneen hyllystä löytyy?

Ilmastonmuutos, hiilivapaa, Unit Markt.
Kosmetiikkatuotteita kuten palasaippuaa löytyy kääreettömänä kaupan hyllyltä.Thomas Hagström / YLE

Asiakkaiden ei tarvitse kierrättää pakkauksia

Ympäristöön ja vastuullisuuteen erikoistunut johtava asiantuntija Anna Vainikainen Elintarviketeollisuusliitosta muistuttaa, että pakkauksilla on myös monta tehtävää (siirryt toiseen palveluun).

Pakkaus lisää tuotteen käyttöikää ja suojaa sitä. Lisäksi pakkaus kertoo kuluttajalle tuotteen ominaisuuksista, kuten elintarvikkeiden sisältämistä allergeeneistä.

– Pakkauksen ansiosta ostaja tietää, ettei kukaan ole kosketellut tuotetta. Tämän vuoksi kaupoissa on esillä usein vain testikappaleet ilman pakkausta.

Pakkauksettomuuteen pyrkivissä kaupoissa tuleekin Vainikaisen mukaan huomioida erityisen tarkkaan tuoteturvallisuus.

Suomen pakkausyhdistyksen mukaan elintarvikkeiden koko elinkaaren ympäristökuormituksesta pakkausten osuus on parin prosentin luokkaa (siirryt toiseen palveluun).

Pakkausten ympäristövaikutus on Vainikaisen mukaan kokonaisuuden kannalta vähäinen, koska ne parantavat pakatun tuotteen säilyvyyttä ja estävät niiden rikkoutumista sekä hävikkiä.

Oona Jokinen uskoo kuitenkin vakaasti, että pakkaukseton kauppatoiminta kasvaa tulevaisuudessa. Moni kaupan asiakas on hänen mukaansa arvostanut sitä, ettei heille ole syntynyt ostoksistaan kotiin pakkausjätettä, jota olisi pitänyt kierrättää tai viedä myöhemmin lajittelukeskuksiin.

Liikkeessä käyneet asiakkaat ovat Jokisen mukaan jopa kokeneet vähemmän omantunnontuskia ostaessaan tuotteita.

– Jos tällainen toiminta laajenisi, niin sillä voisi sulkea pakkausmateriaalia tuottavia tehtaita yksi kerrallaan.

Ilmastonmuutos, hiilivapaa, Unit Markt.
Thomas Hagström / YLE

"Haluaisin, että lasipurkista saisi pantin"

Suomessa kierrätetään tällä hetkellä pakkauksista yli 70 prosenttia. Uuden elämän saavat Suomessa tai muussa Euroopan maassa muun muassa kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset

Esimerkiksi Rinki-ekopisteiden lasipakkausjäte on aikaisemmin siirtynyt välivarastoista Englannin ja Hollannin lasinkäsittelylaitoksiin. Nyt kesällä solmitun sopimuksen mukaan jatkossa yli puolet pantittomasta lasipakkausjätteestä käsitellään Forssassa. Siellä puhdistetaan pantittomat lasipakkaukset, joista valmistetaan myöhemin pääosin uusia pakkauksia ja myös vaahtolasia.

Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n mukaan jatkossa pantitonta lasipakkausjätettä viedään käsiteltäväksi myös Viroon. Siellä käsitellystä lasista valmistetaan pääosin uusia lasipakkauksia pakkaavalle teollisuudelle. Suomessa lasipakkauksia ei enää valmisteta.

Oona Jokinen on huolissaan, että nyt lasipurkkia käytetään vain kerran ennen kierrättämistä. Lasia voisi hänen mielestään hyödyntää nykyistä paremmin.

– Toivoisin, että lasipurkista saisi pantin samaan tapaan kuin muovipulloista saa nyt. Näin muutkin kaupat voisivat tarjota asiakkailleen lasipurkkeja elintarvikkeiden pakkaamiseen.

Jokinen kertoo, että panttikäytäntö tulee käyttöön uudessa myymälässä.

Ilmastonmuutos, hiilivapaa, Unit Markt.
Thomas Hagström / YLE

Kaikki eivät ole välttämättä valmiita kuljettamaan kauppoihin tyhjiä omia rasioita täyttääkseen ne itse. Monelle voi olla tärkeää saada kaupan hyllyltä valmiiksi pakattu tuote, jotta arki olisi helpompaa.

Elintarviketeollisuuden johtavan asiantuntijan An­na Vai­ni­kai­sen mukaan pakkauksettomuuteen pyrkiminen voi sopia kuitenkin tiettyjen kuluttajaryhmien arvoihin ja elämään. Esimerkiksi sinkkujen ja pariskuntien voi olla helpompaa hakea tarvitsemansa ruokamäärä pienissä erissä kuin vaikkapa lapsiperheillä.

Lisäksi pääkaupunkiseudulla tällainen toiminta voi menestyä muuta maata helpommin.

Oona Jokinen haluaa kuitenkin näyttää omalla esimerkillään muille kauppiaille, että kiertotalous on mahdollista myös päivittäistavarakaupassa.

Lue seuraavaksi