Savitaipaleen jäähallia pyöritetään talkoovoimin – jääkoneen kuljettajana vuorottelee kuuden vapaaehtoisen porukka

Savitaipaleen jäähallia ylläpidetään tiukan taloustilanteen vuoksi kevään ajan talkoovoimin.

Savitaipale
Savitaipaleen jäähalli.
Hiihtolomalla talkoolaiset pitivät jäähallia auki myös päiväsaikaan.Mikko Savolainen / Yle

Runsaan 3000 asukkaan pikkukunnan jäähalliin on saatu hiihtoloman yleisöluisteluvuorolle kuhinaa. Arkiviikkoina halli on auki vain ilta-aikaan ja viikonloppuisin, mutta lomaviikolla jäälle on päässyt pyörähtelemään myös keskellä päivää.

Jäähallin aukiolo ei ole itsestäänselvyys. Koko toiminta pyörii kevään ajan ainoastaan talkootyön varassa. Hallin omistava Savitaipaleen Jäähalli Oy päätti loppuvuodesta 2019, ettei se palkkaa uutta työntekijää irtisanoutuneen hallimestarin tilalle.

– Taloustilanne on sellainen, että nenä kestää pinnalla. Rakennus kaipaa kunnostusta kesän aikana, ja sitä silmällä pitäen nyt säästämme, kertoo Savitaipaleen Jäähalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Jurvanen.

Tiukan taloustilanteen vuoksi yhtiössä sovittiin, että hallin käyttäjiä palvelevat vapaaehtoiset hallimestarit. Järjestely on voimassa pääasiäiseen asti.

Savitaipaleen jäähalli.
Savitaipaleen jäähalli otettiin käyttöön vuonna 2000.Mikko Savolainen / Yle

Työvuorot jaetaan kuuden vapaaehtoisen kesken

Talkooporukkaan on ilmoittautunut kuusi jäähallin aktiivista käyttäjää tai yhtiön hallituksen jäsentä. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Jurvanen on itse yksi talkoolaisista.

– Työvuoro alkaa arki-iltana yleensä kello 17. Vuorossa olevan vapaaehtoisen tehtäviin kuuluu kunnostaa jää jääkoneella ja tarkistaa, että pukuhuoneet ja muut tilat ovat kunnossa. Sitten hän ajaa jään joka tunnin välein. Kotiin ehtii noin kello 21-22 aikoihin, Jurvanen kuvaa järjestelyä.

Kun Savitaipaleen jäähalli 20 vuotta sitten rakennettiin käyttäjiä oli enemmän kuin nyt. Harjoitusryhmiä tuli alkuvuosina Venäjältä saakka.

Curlingkia Savitaipaleen jäähallissa.
Jäähallin yhteyteen rakennetulla curling-radalla ratkotaan kevään aikana kunnan curling-mestaruus. Säännöllinen harrastajaporukka kokoontuu kerran viikossa.Mikko Savolainen / Yle

Hallin ensi syksyn markkinoinnissa tavoitteena on haalia hallin käyttäjiksi uusia asiakasryhmiä. Yhtenä markkinoinnin vetonaulana Savitaipaleen hallissa pidetään curling-rataa.

Ensi syksynä halliyhtiö luopuu talkootyöhön perustuvasta järjestelystä ja jään huollosta vastaa jälleen vakituinen hallimestari.

Savitaipaleella jäähallin viereinen tennishalli on kertonut toiminnan loppumisesta talousvaikeuksien vuoksi. Tennishalli on painiskellut tappiollisen toiminnan kanssa useita vuosia. Tämän hetkisen suunnitelman mukaan tennishalli on auki toukokuun loppuun, ja toiminnalle etsitään jatkajaa.