Nato vaatii Syyriaa ja Venäjää lopettamaan iskut – Ranskan mukaan maat rikkovat kansainvälisiä lakeja

Venäjän ja Turkin johtajat ovat keskustelleet tilanteen rauhoittamisesta Idlibissä, jossa 33 turkkilaista kuoli ilmaiskuissa.

Syyria
Jens Stoltenberg
Pääsihteeri Jens Stoltenberg piti tiedotustilaisuuden perjantaina Brysselissä Nato-kokouksen jälkeen.Stephanie Lecocq / EPA

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vaatii Venäjää ja Syyriaa lopettamaan iskunsa Syyriassa.

Stoltenberg vaatii maita myös osallistumaan täysipainoisesti YK:n johtamiin rauhanponnisteluihin Syyriassa.

Stoltenbergin mukaan sotilasliitto on solidaarinen jäsenmaa Turkille. Hän esitti osanottonsa siitä, että 34 turkkilaista sotilasta kuoli torstaina ilmaiskuissa Syyrian Idlibin maakunnassa.

Turkki kertoi vastanneensa ilmaiskuihin iskemällä lukuisiin "Syyrian hallinnon kohteisiin".

Iskut Turkin joukkoja vastaan kiristivät Turkin ja Venäjän välejä. Venäjä tukee Syyrian hallituksen joukkoja. Turkki puolestaan tukee Idlibissä useita kapinallisryhmiä.

Iskujen jälkeen Turkki kutsui Naton pikaisesti koolle artikla 4:n nojalla. Sen mukaan maa voi kutsua kokouksen, kun uskoo alueellisen yhtenäisyytensä, poliittisen itsenäisyytensä tai turvallisuutensa olevan uhattuna.

Venäjä ja Turkki sopivat toissa vuonna demilitarisoidun alueen luomisesta Idlibiin, mutta sopimus on rikkoutunut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkojen ryhdyttyä valtaamaan maakuntaa, joka on kapinallisten viimeinen suuri linnake.

Ranska: Venäjä ja Syyria rikkovat kansainvälisiä humanitäärisiä lakeja

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä kokoontua tänään keskustelemaan Syyrian yhä pahenevasta tilanteesta.

Ranska tuomitsi perjantaina Syyrian hallinnon ja Venäjän tekemät iskut Idlibin alueelle. Maan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian katsoo, että maat rikkovat solmittuja sopimuksia Idlibin tilanteen rahoittamiseksi. Lisäksi Venäjä ja Syyria rikkovat ministerin mukaan toistuvilla pommituksillaan kansainvälisiä humanitäärisiä lakeja.

Le Drian kertoo keskustelleensa aiheesta turkkilaisen virkaveljensä Mevlüt Cavusoglun kanssa ja esittäneensä tälle osanottonsa turkkilaisotilaiden kuolemasta.

Ranskalaisministeri lupasi lisäksi, että EU tarjoaa Turkille apua maan pahenevan pakolaisongelman kanssa. Turkissa on yli 3,6 miljoonaa Syyrian sotaa paennutta ihmistä.

Bulgarian pääministeri Boiko Borisov kertoi tapaavansa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin maanantaina ja keskustelevansa tämän kanssa Syyrian tilanteesta ja pakolaiskysymyksestä.

Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis puolestaan totesi, ettei maa ota vastuuta Syyrian traagisesta tilanteesta. Lisäksi ministeri sanoi, ettei Kreikka aio kärsiä seuraamuksista tai päätöksistä, joita muut osapuolet ovat Syyriassa tehneet.

Venäjä ja Turkki lupaavat jatkaa neuvonpitoa

Venäjän ja Turkin presidentit Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdoğan liennyttivät perjantaina Idlibin tilanteen kiristämiä välejään puhelimitse.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan miehet keskittyivät Idlibin vuoden 2018 tulitaukosopimuksen toimeenpanoon. Presidentit vakuuttivat, että sen toimeenpanemiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen, Lavrov sanoo.

Lavrovin mukaan Venäjä on valmis auttamaan, jotta Turkin joukkojen turvallisuus Idlibissä paranisi. Venäjä myös esitti Turkille osanottonsa sotilaiden kuolemasta.

Lavrov kuitenkin korosti, että tällaiset murhenäytelmät voitaisiin välttää, jos Turkki kertoisi Venäjälle joukkojensa sijainnin niin kuin sillä on ollut tapana tehdä. Tällä kertaa se ei kuitenkaan tehnyt niin, Lavrov sanoo ja väittää, että turkkilaiset olivat "terroristien" seassa.

Hän myös sanoi, että Syyrian armeijalla on oikeus vastata toistuviin tulitaukorikkomuksiin.

Putin ja Erdoğan sopivat keskustelujen jatkamisesta virkamiestasolla ja mahdollisesti myös huippukokouksessa.