Hyppää sisältöön

Katupöly teki ilmanlaadusta erittäin huonon Seinäjoella

Ilmanlaatu on ollut tällä viikolla kahtena päivänä mittausasteikon huonoin mahdollinen.

Autoliikenne nosti katupölyä ilmaan Vapaudentiellä. Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle

Ilmanlaatu on ollut erittäin huono Seinäjoella viime päivinä. Vapaudentien mittauspisteellä ilmanlaatu heikentyi keskiviikkona ja torstaina illalla erittäin huonoksi. Ilmanlaatuindeksiä mitataan viisiasteisella asteikolla hyvä, tyydyttävä, välttävä, huono ja erittäin huono.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausipitoisuus Vapaudentien mittausasemalla oli 27.2.2020 190 mikrometriä (µg)/m3, joka ylittää terveyden suojelemiseksi annetun raja-arvon 50 µg/m3. Hengitettäviksi hiukkasiksi kutsutaan halkaisijaltaan alle 10 mikrometrin hiukkasia.

Katupöly voi haitata vielä viikkoja

lmanlaadun heikentyminen johtuu hiekoitushiekasta ja jauhautuneesta asfaltista ilmaan nousevasta katupölystä, jota ei päästä puhdistamaan kylmän ilman takia.

Seinäjoen kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Jukka Järvinen sanoo, että sään jatkuessa kuivana ja kylmänä, katupöly voi haitata vielä pitkään.

– Kadut pyritään lakaisemaan ja pesemään yhdellä kerralla valmiiksi ja se vaatii sen, että yöpakkasia ei ole enää odotettavissa, joten vielä taytyy odotella.

Pölypitoisuudet myös laskevat nopeasti lumi- tai vesisateessa. Huono ilmalaatu voi aiheuttaa terveyshaittoja lapsille, vanhuksille, sekä astmaa ja sydäntauteja sairastaville.

.
.