Miten meni omasta mielestä? Näin kansanedustajat listasivat onnistumisiaan: hoitajamitoitus, lakialoite, jumppatunti, perhe yhä koossa

Kansanedustajat iloitsevat, kun heidän edistämänsä hanke etenee. Myös oma jaksaminen löytyy onnistumislistalta.

kansanedustajat
Krista Kiuru ja Maria Guzenina viihtyvät eduskunnassa.
Sitova hoitajamitoitus ympärivuorokautiseen vanhusten hoitoon oli keskusteluissa vuosikausia ennen helmikuun lakiesitystä. Ylen kyselyssä nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (kuvassa vasemmalla) ja aiempi peruspalveluministeri Maria Guzenina pitivät molemmat lakiesitystä onnistumisenaan.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kansanedustaja ei koe onnistumisen iloa vain televisioidun kyselytunnin napakasta kysymyksestä. Ilon aihe voi olla myös jumppatunti tai se, että osaa itse korjata ilmastointilaitteensa.

Kaikkein yleisimmin Ylen kyselyyn vastanneet kansanedustajat kokivat onnistumista siitä, että jokin heille tärkeä hanke etenee.

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoitus lähti hallituksen lakiesityksenä eduskunnan käsittelyyn helmikuussa. Hoitajamitoitus mainittiinkin usean edustajan vastauksessa.

Myös ihmisten tapaaminen, kaikenlaiset poliittiset keskustelut ja tiedon jakaminen on kansanedustajilla omien onnistumisten listassa kärkipäässä.

Tiedot ovat Ylen kuukausittaisesta kansanedustajakyselystä. Kysyimme ensimmäistä kertaa lisäksi: "Mikä on paras onnistumisesi kuluvan kuukauden aikana?"

Edustajat kuvailivat onnistumisiaan vapaamuotoisesti, joten tuloksia kannattaa lukea suuntaa-antavasti. Tähän onnistumiskysymykseen vastasi 131 edustajaa.

sanapilvi.jpg
Sanapilveen on kerätty aihesanoja, joita kansanedustajat ovat eniten käyttäneet, kun he kuvasivat onnistumisiaan. Mitä suurempana sana kuvassa on, sitä useammin sitä on käytetty.Eetu Pietarinen / Yle

Edustajien listalla: liikenne, vanhusten hoito ja työmarkkinatuki

Yhtenä suurena ryhmänä onnistumisia kansanedustajat mainitsivat perinteiset valtiopäiväteot: lakialoitteet, kirjalliset kysymykset, keskustelu- ja toimenpidealoitteet sekä kyselytunnin kysymykset.

Edustajien tekojen ja keskustelujen listalla olivat helmikuussa erityisesti liikenneyhteydet, terveys- ja vammaisasiat, talouteen liittyvät kysymykset sekä perheiden asiat ja vanhusten hoito.

SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina oli tyytyväinen, että vanhuspalveluiden sitova hoitajamitoitus, seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohti ympärivuorokautisessa hoidossa, eteni eduskunnan käsittelyyn.

Kun Guzenina itse oli peruspalveluministeri vuosina 2011–2013, Jyrki Kataisen (kok.) hallitus ei vielä esittänyt lakiin sitovaa hoitajamitoitusta.

Guzenina mainitsi myös toisen asian, kun onnistumisia kysyttiin.

– Tein aikoinaan aloitteen maksuttomasta kotihoidon työntekijöiden parkkioikeudesta. Se toteutuu tänä vuonna, Guzenina vastasi.

Sama toive on ollut myös monella muulla kansanedustajalla.

Tyypillistä onkin, että jonkin eduskunnan säätämän lain puolesta on puhunut ja tehnyt aloitteita useampi kansanedustaja. Nämä edustajat ovat usein eri puolueista ja joitakin hankkeita on edistetty yli hallitus–oppositio -rajan.

Yleensä eduskunta hyväksyy lait hallituksen esityksen perusteella, hyvin harvoin yksittäisen kansanedustajan aloitteesta.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puolestaan oli tyytyväinen lakialoitteeseensa, joka heikentäisi kymmesosalla niiden ihmisten työmarkkinatukea, jotka eivät pysty osoittamaan riittävää kielitaitoa suomen tai ruotsin kielessä. Essayah tarjoaa aloitettaan osaksi sosiaaliturvan uudistusta.

Perussuomalaisten Sanna Antikainen oli vuorostaan jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle nuorten huumeongelmaan puuttumisesta.

Paikallisuutta: Paimion biokaasulaitos, Helsingin asunnottomat

Myös paikalliset onnistumiset ovat olleet kyselyssä tärkeitä usealle edustajalle.

Keskustan Esko Kiviranta mainitsee edistäneensä maatalouden biomassoja hyödyntävän biokaasulaitoksen rakentamista Paimioon. Laitos voisi parantaa kiertotaloutta myös lähikunnissa.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo tutustui eduskunnan istuntotauon aikana muun muassa asunnottomien ja päihteidenkäyttäjien palveluihin Helsingissä. Vierailut olivat vastauksen mukaan opettavaisia.

RKP:n kansanedustaja ja eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja Anders Adlercreutz on tyytyväinen, että datakeskushanke etenee hänen kotikunnassaan Kirkkonummella.

– Iso syy hankkeen etenemiseen oli tieto siitä, että teollisuuden energiavero alenee. Tuo on asia, jota itse olen pitänyt esillä ja jonka sisällyttämiseen hallitusohjelmaan vaikutin, Adlercreutz kertoi.

Kohu vieraslajeista: onnistuminen keskustelussa sananvapaudesta?

Aivan toisenlainen onnistumisen kokemus on perussuomalaisten kansanedustajalla Juha Mäenpäällä. Hän oli tyytyväinen herättämäänsä laajaan keskusteluun.

– Olen onnistunut herättämään kansalaiskeskustelua ja saanut ihmisiä kiinnostumaan demokraattisesta päätöksenteosta, Mäenpää vastasi.

Kysyin Mäenpäältä jälkikäteen tarkennusta, mitä keskustelua hän tarkoitti. Mäenpää täsmensi, että keskustelua sananvapaudesta.

Mäenpää on ollut poliisitutkinnassa ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuultavana, oliko hänen tarkoituksenaan rinnastaa eduskuntapuheessaan turvapaikanhakijat ja vieraslajien torjunta.

Kuvakaappaus Outi Alanko-Kahiluodon Facebook-sivulta.
Outi Alanko-Kahiluoto kertoi saamistaan nuorten kiitoksista myös Facebook-sivuillaan. Kuvakaappaus julkisesta päivityksestä.Facebook / Yle uutisgrafiikka

Ei pelkästään haukkuja, vaan myös kiitoksia

Edustajat kertoivat myös saamistaan kiitoksista. Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto iloitsi kokonaisesta vihkosta täynnä kiitoskirjeitä.

Alanko-Kahiluoto oli edistänyt aloitteellaan lastensuojelun jälkihoidon ikärajan nostoa tämän vuoden alusta 21 vuodesta 25 ikävuoteen. Jälkihuolto auttaa lapsen kotiutumista sijaishuollosta tai aikuistuvaa nuorta itsenäisen elämän aloittamisessa.

– Eräskin nuori kirjoitti, että enää hänen ei tarvitse pelätä, onko pikkuveljellä kaikki hyvin. Itkin, kertoi Outi Alanko-Kahiluoto.

Kuvakaappaus Pihla Keto-Huovisen Facebook-sivulta.
Pihla Keto-Huovinen tuo esiin liikunnallisia harrastuksiaan myös Facebook-päivityksissään. Kuvakaappaus julkisesta päivityksestä.Facebook / Yle uutisgrafiikka

Muita onnistumisia: kirja, jumppatunnit, ilmastointilaitteen korjaus

Kansanedustajat listasivat onnistumisiaan laajemminkin kuin vain politiikassa. Muun muassa huolenpito omasta jaksamisesta oli muutaman edustajan onnistumislistalla.

Kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen kertoi tehneensä töitä, jotta lähisuhdeväkivallan uhrien ääni tulisi kuuluviin. Ja lisäksi:

– Omaan elämään ja jaksamiseen liittyvä onnistuminen on ollut se, että olen saanut kalenteriini ujutettua muutamat jumppatunnit, Keto-Huovinen kirjoitti.

Niin ikään kokoomuksen edustaja Heikki Autto listasi työssä ajankohtaiseksi Lapin matkailun kestävän kasvun turvaamisen. Ja raportoi kotikuulumisetkin:

– Perhe on vielä koossa, vaikka Lapin asioiden hoito vie päivittäin Helsinkiin ja välillä valtameren taaksekin, Autto tuumasi.

SDP:n edustaja Eeva-Johanna Eloranta pohti, että politiikka on yhteistyötä eikä yksin saa mitään aikaan. Esimerkki onnistumisesta tuli sen sijaan kotoa.

– Onnistuin itse korjaamaan uuden kotini viallisen ilmastointikoneen eikä korjaajaa tarvinnutkaan pyytää, Eloranta kirjoitti.

Vihreiden edustaja Noora Koponen iloitsi, kun pitkään haaveena ollut esikoiskirja valmistui. Kesän jälkeen julkaistava kirja kertoo Koposen autistisesta pojasta Nuutista. Koponen on ennen edustajauraansa tullut tunnetuksi nimenomaan Nuutin äitinä ja koulussa erityistä tukea tarvitsevien lasten asioiden ajajana.

LUE LISÄÄ:

Ylen kysely: Kansanedustajat tyrmäävät lapsilisien poiston hyvätuloisilta – "Se olisi vääränlainen viesti", "Koko järjestelmän rahoittaminen voisi vaarantua"

Tilaa kuukausikirje sinua kiinnostavasta kansanedustajasta (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kansanedustajasi saa aikaan? Voitto-robotti valvoo uutta eduskuntaa puolestasi

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus