Hyppää sisältöön

PS-nuorten piirihallitus maksoi fasistiksi julistautuneen Jalosen matkakuluja

Perussuomalaisten puoluesihteeri pitää matkan rahoitusta ongelmallisena.

Fasistipuheidensa takia PS-Nuorten varapuheenjohtajan paikalta eronnut Toni Jalonen. Kuva: Matias Rantala

Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen kertoi viikonloppuna Virossa pitämässään puheessa olevansa etnonationalisti ja fasisti.

Fasistipuheidensa jälkeen Jalonen erosi tehtävästään. Jalonen kertoo olleensa Virossa Etnofutur IV -konferenssissa yksityishenkilönä, eikä hän edustanut mitään järjestöä.

Porilainen Toni Jalonen kertoo STT:lle, että Satakunnan PS-Nuorten piirihallitus maksoi Jalosen ja neljän muun matkan Viron itsenäisyyspäivän soihtukulkueeseen.

Jalosen mukaan matka on maksettu osin myös omalla rahalla. Jaloselle ei ole hänen mukaansa maksettu matkoja PS-Nuorten varapuheenjohtajan ominaisuudessa. Mitään korvauksia Jaloselle ei hänen mukaansa maksettu siitä, että hän meni puhumaan konferenssiin.

Piiri maksoi Jalosen mukaan myös kolmannen varapuheenjohtajan tehtävästä alkuviikosta eronneen Tomer Sourannon matkan.

STT:n perjantaina tavoittama PS-nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen ei kommentoinut matkan rahoitusta.

– Nyt en osaa tässä vaiheessa kommentoida asiaa, Kinnunen sanoi.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroosin korviin ei ole aiemmin tullut tietoa siitä, että PS-nuorten Satakunnan piiri olisi rahoittanut Viron matkaa. Hän kokee kuitenkin edellä mainitun rahoituskuvion olevan ongelmallinen.

– Tuohan kuulostaa sellaiselta asialta, että ilman muuta nuorisojärjestön pitäisi piirijärjestön kanssa selvittää, onko rahat käytetty asiallisesti ja onko tällaista toimintaa syytä rahoittaa, Grönroos arvioi STT:lle perjantaina.

Opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo selvittää

Opetus- ja kulttuuriministeriössä aiotaan selvittää, johtavatko Jalosen puheet toimenpiteisiin.

Nuorisojärjestö sai tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa. Järjestön aiemmin menettämä avustus vuodelle 2019 oli 115 000 euroa. Sen peruminen liittyi Jalosen jakamaan tviittiin, joka tulkittiin kehotukseksi äänestää eurovaaleissa perussuomalaisia, jotta Suomessa ei olisi ihonväriltään pääväestöstä poikkeavia ihmisiä.

On mahdollista, että tämän vuoden tuki peritään takaisin, jos ministeriö ei saa tyydyttäviä selvityksiä.

Lue myös nämä:

.
.