Fasismipuheilla kohahduttanut PS-nuoret avoimessa kapinassa: puolueen vaatima sääntömuutos hylätty – Halla-aho: Jatkosta päätetään ensi kuussa

Sääntömuutoksen tarkoitus oli rajata nuorisojärjestön täysjäsenyys vain emopuolueen jäsenille. Puolue on uhannut katkaista yhteistyön, jos vaatimukseen ei suostuta.

Perussuomalaisten nuorten aktiivi Iisak Selin oli askarrellut kokoukseen hautakiven kuvaamaan PS-nuorten tilannetta. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Perussuomalaiset nuoret on torjunut sääntömuutoksen, joka olisi antanut emopuolueelle nykyistä tiukemman otteen nuorisojärjestöstään.

Sääntömuutoksen hyväksymistä Tampereella järjestetyssä ylimääräisessä kokouksessa kannatti 56 ja 45 vastusti, kun hyväksyminen olisi edellyttänyt kahden kolmasosan enemmistöä. Kokouksessa äänioikeutettuja olivat kaikki paikalle saapuneet yhdistyksen jäsenet.

Sääntömuutoksen tarkoituksena oli rajata nuorisojärjestön äänivaltainen jäsenyys vain emopuolueen jäsenille. PS-nuorten jäsenten ulostulot ovat kiristäneet hermoja perussuomalaisten johdossa.

Perussuomalaiset on uhannut katkaista yhteistyön nuorisojärjestön kanssa, mikäli vaatimukseen sääntömuutoksesta ei suostuta.

Kokouksessa oli paikalla myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, jonka kokouksen alussa pitämä puhe ei riittänyt kääntämään sääntömuutosta vastustavien mieltä.

Halla-ahon mukaan puoluehallitus päättää jatkotoimista maaliskuun loppupuolella.

– Meillä on kaikki mahdollisuudet pöydällä, katsotaan mitä tapahtuu. Sanotaan, että tämä olisi ollut pienimmän riesan tie, jos sääntömuutos olisi hyväksytty, Halla-aho sanoi kokouksesta poistuessaan.

Myös PS-nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen olisi toivonut, että sääntöuudistus olisi mennyt läpi.

– Harmillista nuorisojärjestön ja puolueen kannalta, että näin kävi. Nyt katsotaan hallituksen kanssa, mitä tehdään, Kinnunen sanoi.

PS-nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen ja varapuheenjohtaja Auri Saarelainen. Kuva: Miika Varila / Yle

Suunnitelmissa uusi nuorisojärjestö

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroosin mukaan suunnitelmissa on perustaa puolueelle uusi nuorisojärjestö.

– Kyllä se on tärkeää, että puolueella on omaakin nuorisotoimintaa, joten kyllä puolueelle tullaan perustamaan uusi nuorisojärjestö, Grönroos kertoi STT:lle.

Hän myönsi äänestystuloksen tulleen hänelle yllätyksenä.

– Kyllä tuo hieman ehkä yllättää. Luulisi, että kokousväki olisi ymmärtänyt tilanteen paremmin, Grönroos sanoi.

Hän arveli, että jotkut ovat voineet äänestää muutosta vastaan sen takia, että halusivat aloittaa nuorisotoiminnan uudelleen puhtaalta pöydältä.

Varapuheenjohtajan fasismipuheet aiheuttivat kiistan

Ongelmia aiheuttavat etnonationalisteiksi itseään kutsuvat aktiivit, joista osa puhuu avoimesti rodusta ja suomalaisuuden määrittelystä ihonvärin kautta (siirryt toiseen palveluun). Perussuomalaisissa pelätään, että kovan linjan rotupuheet leimaavat puoluetta ja karkottavat maltillisia äänestäjiä.

Viimeisin kiista syntyi viikko sitten, kun PS-nuorten varapuheenjohtajana toiminut Toni Jalonen julistautui fasistiksi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho piti tätä avoimena provokaationa puoluejohtoa vastaan.

Fasismipuheellaan kohun nostattanut Toni Jalonen oli myös paikalla PS-nuorten kokouksessa. Kuva: Miika Varila / Yle

Perussuomalaisten johto on yrittänyt hillitä nuorisojärjestöä jo parin vuoden ajan, mutta tulokset ovat olleet huonoja. Sääntömuutos nähtiin puolueessa keinona, jolla PS-nuoret saataisiin viimein kuriin.

PS-nuorissa sääntömuutosta vastustaneita ärsytti erityisesti se, että sääntömuutoksen seurauksena alaikäiset jäsenet menettäisivät äänioikeutensa, sillä puolueen jäseneksi voivat liittyä vain 18-vuotiaat.

Lisäksi sääntömuutoksen vastustajia hiertää puoluejohdon tiukkeneva kontrolli nuorisojärjestöön.

– Äänestän sääntömuutosta vastaan. Mielestäni sitä ei pitäisi toteuttaa ollenkaan. Se on tehty huonosti ja se tulee sanelemaan puolueelle sellaista valtaa nuorisojärjestöön, jota sillä ei pitäisi olla, sanoi etnonationalistiksi itseään kutsuva, Lapin piirijärjestön varajäsen Matti Haapala kokoukseen mennessään.

Perussuomalaisten vaikeudet muistuttavat ruotsidemokraattien sisäisistä kahnauksista

Nuorisojärjestössä vallitsevasta kapinamielialasta kertoi kokoukseen osallistuvien aktiivien askartelema hautakivi, joka sen paikalle tuoneiden mukaan kertoi nuorisojärjestön kohtalosta kokouksen jälkeen, lopputuloksesta riippumatta.

Puoluejohdon syyniin joutuneet aktiivit pitävät myös epäreiluna sitä, että PS-nuorten sanomisiin suhtaudutaan tiukasti, samalla kun emopuolueen eduskuntaryhmästä tulevia vieraslajipuheita katsotaan läpi sormien.

Perussuomalaisten vaikeudet nuorisojärjestönsä kanssa muistuttavat tilannetta Ruotsissa viitisen vuotta sitten. Ruotsidemokraatit päätyivät lopettamaan kaiken yhteistyön nuorisojärjestönsä kanssa äärioikeistoyhteyksien takia.

Lisää aiheesta: