Hyppää sisältöön

”Vertaisin Rovaniemeä ravintolakaupunkina Helsinkiin, Lontooseen, Kööpenhaminaan...” – keittiömestarin mielestä kaupungista löytyy laatua ja valikoimaa kuin Euroopan metropoleista

Turismin ansiosta Rovaniemellä on ravintoloita jokaisen makuun, ja taso kestää jopa kansainvälisen vertailun.

Keittiömestari Toni Kuusiston mielestä Rovaniemen ravintolatarjontaa voi verrata jopa Euroopan metropoleihin. Toni ja Sanna Kuusiston ravintola Roka Sreet Bistro on erityisesti turistien suosima ruokapaikka. Kuva: Vesa Vaarama

ROVANIEMI Voi sanoa, että turisti syö Rovaniemellä hyvin. Ja siinä ohessa hellitään myös paikallisten makuhermoja. Valinnanvaraa on lukuisista etnisistä keittiöistä perinteiseen suomalaiseen ja lappilaiseen ruokaan. Ja aivan perusruuassa ja lounastarjonnassakin löytyy laatua.

– Meillä on todella hyvä ja monipuolinen ravintolamaailma. Rovaniemellä on monen tasoisia paikkoja ja laatua löytyy jopa pienimmistä burger-paikoistakin. Kehitys on ollut valtavaa viime vuosina, sanoo alan huippuammattilainen, Chaîne des Rôtisseurs Suomi ry:n Lapin vouti, keittiömestari Martti Kotakorva.

Rovaniemen ravintolatarjontaa hehkuttaa myös toinen alan ammattilainen.

– Taso on täällä erittäin korkea. Minun mielestä sitä voi verrata jopa Helsinkiin, tai sitten lähtisin hakemaan vertailukohtaa ihan Suomen ulkopuolelta. Lontoo, Kööpenhamina, pari muutakin paikkaa Tanskassa ja ilman muuta Tukholma, niihin voi verrata, sanoo ravintola Rokan yrittäjä, keittiömestari Toni Kuusisto.

Turismin kasvu hellii myös paikallisten makuhermoja

Selvää on, että Rovaniemen monipuolinen ravintolatarjonta on pitkälle turismin ansiota. Ilman kansainvälistä matkailua kaupungista tuskin löytyisi nykyistä määrää etnisiä ravintoloita. Kiinalaisia on neljä, meksikolaisia ja aasialaisia kaksi, intialainen, intialais-nepalilainen, turkkilainen, venäläinen ja Välimeren alueen ravintola.

Ravintoloita ja ruokapaikkoja kaupungissa on 119. Mukaan ei ole laskettu työmaaruokaloita, grillejä ja pikaruokapaikkoja. Osa ei ole auki koko vuotta, esimerkiksi monet ohjelmapalveluyritysten ravintolat toimivat vain sesonkina.

Keskustan, Saarenkylän ja Napapiirin alueelta löytyy kuitenkin yli 60 jatkuvasti auki olevaa ravintolaa.

Yksistään Rovaniemen pienessä ydinkeskustassa on 35 ravintolaa, ja lisää on tulossa. Esimerkiksi liikekeskus Sampokeskukseen on tarkoitus remontoida tila, johon mahtuu neljä ravintolaa.

Turistien lisäksi myös opiskelijat kannattelevat ravintolatoimintaa

Rovaniemellä on asukkaita 63 000. On vaikea kuvitella, että sen kokoinen populaatio pystyisi ylläpitämään tuollaista ravintoloiden kirjoa ja määrää.

Mutta ei turismi yksin kaikkea tee. Rovaniemi on myös opiskelijoiden kaupunki, ja opiskelijat käyttävät ravintoloiden palveluja. Niiden pitää vain olla sekä kohtuuhintaisia että laadukkaita.

Ja myös muutkin paikalliset osaavat nykyisin hyödyntää hyvää ruokatarjontaa.

– Jos paikallisia ei olisi, ravintolan pyörittäminen olisi aikamoista katastrofia. Turisteja käy, totta kai, 70 prosenttia asiakkaista on turisteja ja 30 prosenttia paikallisia. Mutta sitten hiljaisempana aikana melkein kaikki asiakkaat ovat paikallisia, keittiömestari Toni Kuusisto sanoo.

Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23 asti.

Ravintola Aanaar vuoden ravintolaksi

Joulupukin pajakylään uusi ravintola, karkkikauppa ja Joulumuorin talo

Lihan alkuperämaa ilmoitetaan kuluttajalle vaihtelevasti Lapin ravintoloissa