1. yle.fi
  2. Uutiset

Talousvaikeudet ajoivat sähköbusseja valmistavan lahtelaisfirma Linkkerin yrityssaneeraukseen

Sähköbusseja ja bussien sähköistysjärjestelmiä valmistava Linkker oy työllistää noin 30 henkilöä.

yrityssaneeraus
Sähköbussin ohajuspyörä ja kojetaulu.
Mika Moksu / Yle

Lahtelainen sähköbussiyritys Linkker oy hakeutuu yrityssaneeraukseen. Toimitusjohtaja Sten Stockmannin mukaan talousvaikeuksien taustalla on muun muassa viivästynyt tuotekehitysprojekti, joka tuli yritykselle odotettua kalliimmaksi.

– Olimme sitoutuneet toimittamaan asiakkaallemme Singaporeen 20 matalalattiabussia tietyssä aikataulussa. Viivästyneen tuotekehityksen vuoksi jouduimme siirtymään suunnittelusta tuotantoon liian nopeasti, ja toteutuneet valmistuskustannukset olivat suunniteltua korkeammat, Stockmann kertoo.

Jatkossa, mikäli yritys pääsee yrityssaneeraukseen ja saa taloutensa tasapainoon, Linkker aikoo keskittyä bussien valmistuksen sijaan sähköistysjärjestelmien ja teknologiaratkaisujen myyntiin.

– Kokonaisten bussien tuotantoprosessit ovat kalliita, ja pienenä yrityksenä meidän on ollut vaikea saada rahoituspohja kuntoon, Stockmann sanoo.

Yritys työllistää tällä hetkellä Villähteen tehtaallaan vajaat 30 henkeä. Tuotantopuolen työntekijät ovat olleet lomautettuina syksyn ajan, ja toimistohenkilöstö tekee tällä hetkellä nelipäiväistä viikkoa.

– Tässä vaiheessa en osaa sanoa, miten yrityssaneeraus vaikuttaa henkilöstöömme, Stockmann kertoo.

Linkker on valmistanut Stockmannin mukaan noin 50 sähköbussia, joita on liikenteessä Singaporen lisäksi muun muassa Helsingissä. Yritys jätti hakemuksen yrityssaneerausmenettelyn aloittamisesta Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen tänään.

– Yrityssaneeraushakemuksen jättämisellä käräjäoikeuteen ei ole välittömiä vaikutuksia yhtiön liiketoimintaan, ja yhtiö jatkaa sovittujen asiakasprojektien toteuttamista sekä huolto- ja tukipalveluiden tarjoamista asiakkailleen normaalisti, Stockmann painottaa.

Linkker kertoi tammikuussa 2019 Tekniikka & talous -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että sen on vaikea löytää rahoittajia. Samaan aikaan yhtiö joutui vetämään sähköbussejaan pois liikenteestä.

Toisin kuin jutun otsikko aikaisemmin antoi ymmärtää, Linkker ei välttämättä luovu kokonaan sähköbussien valmistuksesta. Otsikkoa muutettu klo 9:23 ja jutun loppuun lisätty toimitusjohtajan sitaatti klo 12:06.

Lue seuraavaksi