Hyppää sisältöön

Mikko Kärnä haluaisi aloittaa joutsenen rajoitetun metsästyksen

Mikko Kärnän mielestä ministeriön pitäisi pikaisesti ryhtyä selvittämään asiaa, sillä joutsen on uhka taantuneelle metsähanhikannalle.

Joutsenet ovat runsastuessaan vieneet tilaa esimerkiksi metsähanhilta. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä kannattaa joutsenen rajoitettua metsästystä. Hän toivoo, että maa- ja metsätalousministeriö ryhtyisi selvittämään asiaa.

– Ymmärrän asian olevan ristiriitainen, koska joutsen on kansallislintumme. Toisaalta kansalliskalamme on ahven, jota kyllä sitten taas ongimme ja syömme hyvällä mielihalulla.

Kärnän mielestä runsastunutta joutsenkantaa pitäisi tasapainottaa metsästyksellä, koska aikuisella joutsenella ei ole luontaisia vihollisia. Kärnä perustelee kantaansa sillä, että sekä laulu- että kyhmyjoutsenet aiheuttavat merkittävää haittaa viljelyksille ja rehevöittävät vesistöjä.

Kärnä tähdentää myös, että aggressiivisena reviirinsä puolustajana joutsenet myös tuhoavat taantuvan metsähanhen poikueita valtaamalla vesistöjen rantoja pesimäaikana.

– Asiaa voitaisiin selvittää esimerkiksi käynnistämällä koemetsästys vanhoilla hyvillä hanhirimmikoilla, jotka ovat nyt joutsenten valtaamia. Aikaa ei ole hukattavaksi mikäli haluamme pelastaa Suomen metsähanhikannat.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).
.
.