Luxemburg on ensimmäinen maa maailmassa, jossa on ilmainen joukkoliikenne

Suurherttuakunnan pääkaupunki Luxemburg on surullisen kuuluisa liikenneruuhkistaan.

joukkoliikenne
Linja-auto kurvaa keskellä kaupunkia Luxemburgissa.
Kuvituskuva. Linja-auto liikenteessä Luxemburgin keskustassa tammikuussa 2019.Julien Warnand / EPA / AOP

Luxemburgista tulee lauantaina ensimmäinen maa maailmassa, jossa julkinen liikenne on ilmaista. Lilliputtivaltion liikenneministeriön mukaan noin 40 prosenttia maan kotitalouksista tulee säästämään joka vuosi keskimäärin sata euroa ilmaisliikenteen vuoksi.

Luxemburgissa on jo ollut osittain ilmainen joukkoliikenne yksittäisissä kaupungeissa, mutta nyt liikenneministeriön päätös takaa täysin ilmaisen joukkoliikenteen koko maahan.

Suurherttuakunnan asukkaat ovat innokkaita yksityisautoilijoita. Vuonna 2018 tehdyn tutkimuksen mukaan 47 prosenttia liikematkoista ja 71 prosenttia vapaa-ajan matkoista tehtiin henkilöautolla. Bussia käytettiin 32 prosenttiin matkoista ja junaa 19 prosenttiin.

Suurherttuakunnan pääkaupunki Luxemburg on surullisen kuuluisa liikenneruuhkistaan. Kaupunkiin on jo vuosia värkätty raitiovaunulinjaa, mutta se ei ole vieläkään valmistunut.

– Järjestelmällinen ja jatkuva sijoittaminen joukkoliikenteeseen on oleellinen ehto sen vetoavuuden edistämiseksi, liikenneministeri Francois Bausch sanoo.

Julkisen liikenteen liput ovat tuottaneet valtion kassaan Luxemburgissa noin 41 miljoonaa euroa vuodessa. Luxemburgin joukkoliikenteen kokonaisbudjetin loppusumma on 500 miljoonaa euroa.

Lue myös:

Miksi Suomeen ei tule maksutonta joukkoliikennettä? Maksuttomuus on enemmän imagonkohottaja kuin ratkaisu liikenneongelmiin

HSL: Jos Tallinnan ilmainen joukkoliikenne kopioitaisiin meille, joutuisi kaupunkilainen maksamaan lisää kuntaveroa

Lähteet: AFP