Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtajaksi nousee sittenkin John Ratcliffe

Yhdysvaltojen politiikka
Texasilainen republikaaniedustaja John Ratcliffe on presidentti Trumpin vankka tukija.
Texasilainen republikaaniedustaja John Ratcliffe on presidentti Trumpin vankka tukija.AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi eilen perjantaina, että hän aikoo nimittää maan kansallisen tiedustelun johtajaksi republikaaniedustaja John Ratcliffen.

Kansallinen tiedustelu on ollut ilman pysyvää johtajaa kuukausikaupalla, kun edellinen johtaja Dan Coats väistyi viime kesänä.

Tehtävää hoiti aluksi terrorisminvastaisen työn asiantuntija Joseph McGuire, jonka Trump kuitenkin pakotti eroamaan helmikuun lopulla. Sen jälkeen väliaikaiseksi johtajaksi nousi Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell.

Trump kaavaili alun perinkin vankkaa tukijaansa Ratcliffea tehtävään, mutta tämä perui ehdokkuutensa elokuussa. Suunnitelma nimittää hänet kansallisen tiedustelun johtajaksi herätti erityisesti demokraattileirissä huolta tehtävän politisoitumisesta. Trumpin mukaan Ratcliffe vetäytyi, koska media kohteli häntä epäreilusti.

– John on erinomaisen kyvykäs mies, presidentti Trump kirjoitti tviitissään.

Oppositiossa olevat demokraatit esittivät heti vastalauseensa.

– Ikävä kyllä kongressiedustaja Ratcliffe on osoittanut anteeksiantamatonta kiinnostusta salaliittoteorioihin, samoin kuin epäkunnioitusta ja epäluottamusta lainvalvonta- ja tiedusteluveteraanejamme kohtaan. Näistä syistä hän on kelvoton johtamaan tiedustelujärjestöjämme, totesi edustajainhuoneen demokraattinen puheenjohtaja Nancy Pelosi.

Ratcliffe nousi julkisuuteen presidentti Trumpiin kohdistuneen virkarikossyytteen aikana, kun hän puolusti Trumpia voimakkaasti.

Demokraatit ovat moittineen Ratcliffeä kokemattomaksi. Hänen on myös pelätty muuttavan tiedusteluaineistoa siten, että se tukisi Trumpin näkemyksiä.

Republikaaniedustaja Ratcliffe perui ehdokkuutensa Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtajaksi

Lähteet: Reuters