Hyppää sisältöön

Kyselyt: Ruotsidemokraatit nousseet ensi kertaa demarien ohi Ruotsin suurimmaksi puolueeksi

Sosiaalidemokraateista vuotaa kannatusta tällä hetkellä sekä oikealle että vasemmalle.

Jimmie Åkesson. Kuva: Jessica Gow / EPA

Ruotsidemokraatit ovat nousseet ensi kertaa maan suurimmaksi puolueeksi. Kannatuksen kasvusta on ollut viitteitä jo aikaisemminkin. Tänään lauantaina julkaistu Svensk väljaropinion -kannatusmittaus vetää yhteen useita hiljattain tehtyjä kannatusmittauksia ja on siten yksittäisiä gallup-tuloksia luotettavampi.

Ruotsin radion SR:n (siirryt toiseen palveluun) julkaiseman tuloksen mukaan ruotsidemokraatteja kannattaa nyt 23,4 prosenttia äänestäjistä. Maan aiempi valtapuolue sosiaalidemokraatit on jäänyt toiseksi 23,2 prosentin kannatuksella.

Ruotsin radion politiikan toimittaja Fredrik Furtenbach arvioi, että puolueet ovat käytännössä tasoissa, mutta kannatuskyselyn antama ykköspaikka on psykologisesti tärkeä.

– Uutisraporteista on nähtävissä, että ruotsidemokraateilla on menossa positiivinen kierre, kun taas sosiaalidemokraateilla asiat ovat päinvastoin.

Hallitusvastuussa olevien sosiaalidemokraatien kannatus vuotaa sekä ruotsidemokraatteihin että vasemmistopuolueeseen, Furtenbach analysoi.

– Sosiaalidemokraatit ovat kiinni kahden rintaman sodassa. Kannatusta vuotaa ruotsidemokraatteihin, koska esimerkiksi keskustelu Ruotsin rikollisuudesta on hankalaa. Samaan aikaan kannattajia valuu myös vasemmistopuolueeseen.

Muiden puolueiden osalta kannatusmuutokset ovat vähäisiä. Kolmanneksi suurimman puolueen asemaa hallitsee maltillinen kokoomus 17,8 prosentin osuudella.

Vasemmistopuolue on noussut historiansa parhaaseen tulokseen 11,2 prosentin kannatuksella.

Sosiaalidemokraattien hallitusta tukevat puolueet solmivat runsas vuosi sitten ns. tammikuun sopimuksen. Näiden puolueiden suosio on nyt alamaissa. Keskusta saa kyselyssä 8,1 prosentin, ympäristöpuolue 4,4, ja liberaalit 4.2 prosentin kannatuksen.

Ruotsidemokraattien kannatus ennätystasolla – Puolueen johtama Sölvesborg on noussut otsikoihin sateenkaarilipun aiheuttaman kohun takia

Ruotsin yleisradion tilastosta (siirryt toiseen palveluun) ilmenee, että Ruotsin puolueiden kannatuskäyrät ovat viimeisten viiden vuosen aikana lähentyneet toisiaan.