1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Yhdysvallat ja Taliban allekirjoittivat historiallisen sopimuksen: Yhdysvallat aikoo vetää joukkonsa Afganistanista

Vaikka kyseessä ei ole rauhansopimus, kaikki osapuolet ovat tehneet myönnytyksiä rauhan edistämiseksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo saapui allekirjoitusseremoniaan Dohassa Qatarissa. Kuva: Giuseppe Cacace / AFP

Yhdysvallat sanoo aikovansa vetää joukkonsa kokonaan pois Afganistanista 14 kuukauden sisään, mikäli Taliban sitoutuu noudattamaan sopimiaan ehtoja. Asiasta kertoivat sekä Yhdysvaltain että Afganistanin edustajat Qatarin pääkaupungissa Dohassa lauantaina.

Afganistanin ääri-islamilaisen Taliban-liikkeen edustajat saapuivat Dohaan allekirjoittamaan historiallisen sopimuksen verivihollisen, Yhdysvaltain kanssa. Osapuolet allekirjoittivat historiallisen sopimuksen alkuiltapäivällä lauantaina.

Sopimuksen allekirjoitti Yhdysvaltain puolesta erityislähettiläs Zalmaty Khalilzad sekä Talibanin poliittinen johtaja, mullah Abdul Ghani Baradar. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo oli läsnä seremonissa.

– Tiedän, että on olemassa kiusaus julistaa voitto, mutta afgaaneille voitto saavutetaan vasta sitten, kun he voivat elää rauhassa ja menestyä, Pompeo sanoi Dohassa.

Talibanin johtaja Hibatullah Akhundzada vetosi heti allekirjoittamisen jälkeen kaikkiin liikkeen jäseniin, että nämä noudattaisivat sopimusta.

Mikäli sopimus toteutuu käytännössä, se saattaa johtaa koko 18-vuotisen sodan loppumiseen Afganistanissa. Osapuolten välinen sopimus ei ole varsinaisesti rauhansopimus, mutta sen katsotaan olevan välttämätön askel sodan lopettamiseksi. Molemmat osapuolet ovat tehneet myönnytyksiä.

Kaksi keskeistä kohtaa

Sopimukseen tiedetään liittyvän ainakin kaksi tärkeää osaa. Ensinnäkin Yhdysvallat lupaa siirtää vähetää joukkojaan Afganistanissa 8 600 sotilaaseen 135 päivän kuluessa. Loppujen poistuminen maasta edellyttää, että Taliban toteuttaa sitoumuksensa Yhdysvaltoja tyydyttävällä tavalla. Joukkojen vetäytyminen on Yhdysvaltain myönnytys.

Toinen kohta on Talibanin myönnytys, eli lupaus, jonka mukaan Taliban aloittaa Afganistanin tulevasta hallinnosta viralliset neuvottelut maan laillisen hallituksen kanssa. Tässä piilee asiantuntijoiden mukaan todellinen haaste, koska oppositio ei hyväksy Afganistanin viimesyksyisten vaalien tulosta, joten on epäselvää, kenen kanssa Taliban neuvottelisi.

Talibanin ja hallituksen neuvottelut ovat joka tapauksessa ratkaisevassa asemassa, kun Afganistanin sisällissotaa yritetään rauhoittaa.

Lisäksi osapuolet ovat sopineet muun muassa vankien vapauttamisesta. Yhdysvallat ja Afganistanin hallitus aikovat vapauttaa jopa 5 000 vankia, Taliban puolestaan tuhat vankia. Vapautukset tehdään 10. maaliskuuta mennessä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg riemuitsi sopimuksesta kutsuen sitä "ensiaskeleeksi kestävään rauhaan".

– Matka rauhaan on pitkä ja vaikea. Meidän täytyy varautua takaiskuihin, pilaajiin. Ei ole helppoa tietä rauhaan, muttä tämä on tärkeä ensimmäinen askel, Stoltenberg sanoi vieraillessaan Kabulissa, missä myös järjestettiin juhlallisuuksia allekirjoituksen kunniaksi.

Yhdysvaltain ja Talibanin edustajat kokoontuivat allekirjoittamaan sopimuksen Sheraton-hotelliin Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Kuva: Valery Sharifulin / AOP

Viikon kestänyt rauha

Viikko sitten osapuolet sopivat viikon kestävästä "väkivallan vähentämisen vaiheesta". Se on onnistunut kohtalaisen hyvin. Viikon aikana yhteenotoissa on kuollut "vain" 19 turvallisuusjoukkojen sotilasta ja neljä siviiliä. Afganistanin oloissa se on vähän, kertoo uutiskanava al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun).

Afganistanin tulitauko pitänyt pääosin – Ihmiset tanssivat ilosta ja Jalalabadissa järjestettiin jopa pyöräilykilpailu

Lauantaina Taliban määräsi joukkojaan keskeyttämään taistelut päivän ajaksi rauhansopimuksesta johtuen.

– Koska rauhansopimus allekirjoitetaan tänään, olemme keskeyttäneet kaikki sotilastoimintomme ympäri maata, Talibanin edustaja Zabihullah Mujahid kertoi AFP:lle.

Historiallinen saavutus

Dohassa allekirjoitettu sopimus on historiallinen. On mahdollista, että sen myötä Afganistania 18 vuotta riivannut sota päättyy.

Sota alkoi nykymuodossaan, kun Yhdysvaltain joukot hyökkäsivät maahan 2001. Tuolloin niiden tavoittena oli nujertaa al-Qaida-terroristijärjestö, joka oli tehnyt New Yorkiin suuren terrori-iskun.

Taliban ilmoitti tänään aamulla, että se määrää kaikki taistelijansa pidättäytymään kaikenlaisista hyökkäyksistä.

– Tärkeintä on, että Yhdysvallat sitoutuu toteuttamaan omat lupauksensa neuvottelujan ja rauhansopimuksen ajan, sanoi Talibanin tiedottaja. Hän lisäsi, että ulkomaiset lentokoneet lentävät jatkuvasti taliban-joukkojen yllä, mikä on "ärsyttävää ja provokatoorista".

Presidentti Donald Trumpille sopimuksen allekirjoittaminen olisi ulkopoliittinen voitto. Hän lupasi vaalikampanjassaan, että tuo takaisin kotimaahan Yhdysvaltain ulkomailla taistelevat sotilaat.

– Jos Taleban ja Afganistanin hallinto pitävät sitoumuksensa, olemme tiellä, joka johtaa sodan loppumiseen Afganistanissa ja joukkojemme kotiuttamiseen. Viime kädessä kyse on kuitenkin Afganistanin kansan halusta tehdä työtä tulevaisuutensa eteen, Trump sanoi perjantaina.

Aiheesta voi keskustella huomisiltaan kello 23 saakka.