Hyppää sisältöön

Kivenmurikat sinkoilevat kyynelkaasun keskellä – Erdogan: Turkki päästää pakolaiset nyt rajansa yli Kreikkaan

Kreikka sanoo torjuneensa jo tuhansien EU:n puolelle pyrkivien tulon Turkista.

Yhteenotto Kreikan ja Turkin rajalla 29. helmikuuta.
Sadat pakolaiset pyrkivät Turkista kohti Eurooppaa Edirnessä. Vastassa ovat kreikkalaiset mellakkapoliisit.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vakuutti lauantaina, ettei maa ei enää kykene huolehtimaan Syyrian sodan vuoksi kasvavasta pakolaisten määrästä.

– Avasimme ovemme [pakolaisten kulkea Turkista Eurooppaan], emmekä sulje niitä, koska EU:n on pidettävä lupauksensa, presidentti sanoi Istanbulissa.

Turkin Kreikan-vastaiselle rajalle Edirnen maakuntaan on kerääntynyt jopa tuhansia pakolaisia ja siirtolaisia ja tilanne on kiristynyt.

Pakolaiset ovat yrittäneet päästä Kreikan puolelle muun muassa leikkaamalla yöllä aukkoja raja-aitaan.

Kreikkalaiset mellakkapoliisit ovat ampuneet Pazarkulen rajanylityspaikalle pakkaantuneiden pakolaisten ylle kyynelkaasua ja osa hädänalaisista ihmisistä on vastannut viskelemällä viranomaisia kivillä.

Kreikan hallitus kertoo viranomaistensa estäneen perjantaista lähtien 4 000 pakolaisen "laittomat yritykset" ylittää raja.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis järjesti lauantaina hätäkokouksen tilanteen vuoksi, ja hallitus on korostanut, että rajaa puolustetaan "kaikin keinoin". Kreikka on voimistanut vartiointiaan sekä maalla että merellä.

Kreikan ja Turkin välinen maaraja kulkee Traakian maakuntaa vasten, Thassoksen lomasaaresta koilliseen. Kuva: Yle Uutiset

Syyrian sotaa pakenevat kulkevat Turkin kautta

Turkki on toistuvasti sanonut, ettei se voi ottaa vastaan enempää pakolaisia. Pelkästään Syyrian sotaa paenneita ihmisiä on maassa yli 3,6 miljoonaa.

Syyrian puolelle Turkin rajan tuntumaan on paennut kolmen kuukauden aikana noin miljoona siviiliä.

Tilannetta on sanottu pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi yhdeksän vuotta kestäneen sodan aikana.

Lue myös:

.
.